2012.
szeptember
11. 11:07

Főleg az idősebbeket érintheti a nyugat-nílusi láz

Címkék:
szúnyog Egy-egy esetben, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében igazolták a nyugat-nílusi láz előfordulását, a két beteg még megfigyelés alatt van. Dr. Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) járványügyi főosztályának vezetője elmondta, hogy emberről emberre nem terjed a vírus, az egyetlen fegyver ellene pedig a szúnyogirtás.

Magas láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütés, koordinációs probléma – a tünetek valamelyikével fordult orvoshoz az a két beteg is, akiket jelenleg is megfigyelés alatt tartanak Szegeden és Debrecenben. Őket a háziorvosuk utalta be a kórházba, ahol komolyan veszik az ilyen esteket, mert a fertőzés agyhártya- vagy agyvelőgyulladást okozhat, ami bénuláshoz, kómához vagy akár halálához vezethet. Speciális gyógymód jelenleg nem létezik a betegség ellen, a tüneteket kezelik az orvosok, bár voltak már korábban tünetmentes esetek is.

Az ÁNTSZ főosztályvezetője elmondta azt is, hogy a vírus emberről emberre természetes úton nem terjed, vér- vagy szervdonáció révén azonban a befogadó megfertőződhet.

Honnan származik?

A nyugat-nílusi lázat okozó vírust először Ugandában diagnosztizálták 1937-ben, és 1950-ben Egyiptomban okozta az első nagyobb járványt. A vírus gazdái a költöző madarak, közöttük pedig a szúnyogok révén terjed, az emberre is szúnyogcsípés útján kerül át a kórokozó. A betegség szezonális időszaka hazánkban augusztus-október közé tehető, Olaszországban azonban már a nyár elején megjelent.
Évek óta csökkenő tendencia

Magyarországon rendszeresen diagnosztizálják a betegséget. 2008-ban 19, 2009-ben 7, 2010-ben 20, 2011-ben pedig négy esetet regisztrálták a vírust, attól függően, hogy a körülmények, így a csapadék, a hőmérséklet mennyire segítették vagy hátráltatták a szúnyogok szaporodását. Az idei száraz nyári időjárás ennek szerencsére nem kedvezett – mondja dr. Ócsai Lajos.

Hosszú folyamat

A nyugat-nílusi láz ellen oltás jelenleg nem létezik. Ha fel is fedeznének oltóanyagot, az engedélyeztetés és a biztonsági eljárások 7-10 évet biztosan igénybe vennének. Az egyetlen fegyver a vírus ellen a védekezés, a szúnyogírtás és a szúnyogháló használata. Amennyiben valakit megcsíp egy szúnyog, még nem biztos, hogy fertőzött lesz, ha azonban jelentkeznek a már említett tünetek, mindenképpen forduljon orvoshoz. A csecsemők mellett az idősebb korosztály a veszélyeztetett.

Forrás: Webbeteg

 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART