2013.
január
24. 09:16

Folytatódik az egészségügy államosítása

Címkék:
EMMI Zajlanak az előkészületek az önkormányzati járóbeteg-szakellátás állami átvételére. Az önkormányzatoknak már csak bő három hetük van arra, hogy eldöntsék, május elseje után is vállalják-e a járóbeteg-szakellátás működtetését.

Az egészségügyi államtitkárság a kormány honlapján felidézte, hogy az önkormányzati járóbeteg-szakellátási kötelezettség átadását előkészítő törvény módosítása 2012. december 28-án lépett hatályba. Az érintett helyi önkormányzatoknak – döntésük szerint – fel kell készülniük járóbeteg-szakellátási kötelezettségük átadására.

Február 15-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy e feladatok ellátását továbbra is folytatni kívánják-e. Ahol ezt az érintett önkormányzat a továbbiakban nem vállalja, a feladatot 2013 májusától már állami irányítás mellett látják el az intézmények.

A követendő eljárásrendről az egészségügyi államtitkárság részletes tájékoztatót készített a települési önkormányzatok számára. A kormány honlapján is megtalálható - Szócska Miklós egészségügyi államtitkár által aláírt - tájékoztató "a járóbeteg-szakellátás folyamatos és zavartalan biztosítása érdekében" az érintett helyi önkormányzatok közreműködését kéri a járóbeteg-szakellátás állami átvételének előkészítésében.

A múlt év elején a megyei önkormányzatok és a főváros fenntartásában álló intézmények, majd május elsejével az összes fekvőbeteg-ellátó intézmény állami fenntartásba került. Az egészségügyi ágazatvezetés korábban azt tervezte, hogy a járóbeteg-szakellátó intézményeket 2013. január elsejével vennék át. Tavaly decemberben a parlament egészségügyi bizottsága a legutóbbi egészségügyi salátatörvényhez benyújtott módosító indítványában a szakrendelők május elsejei átvételének előkészítő szabályozására tett javaslatot.

Forrás: MTI

Vissza
2013.
január
21. 16:36

Az ombudsman szerint is veszélyben van a háziorvosi ellátás

Az ombudsman szerint is veszélyben van a háziorvosi ellátás Az ombudsman szerint az egészségügyi alapellátó tevékenység finanszírozása évek óta nem a valós ráfordítások és szükséges összegek figyelembevételével történik, és ez Szabó Máté szerint ellentétes a jogbiztonság elvével.
Tovább
2013.
január
23. 13:43

Magyarország lehet a román betegek eldorádója

Magyarország lehet a román betegek eldorádója Ősztől a román biztosítónak is meg kell térítenie a külföldön elvégzett egészségügyi ellátást - írta az Evenimentul Zilei című román napilap. Októbertől lép hatályba az Európai Uniónak a 24-es irányelve, amely lehetővé teszi, hogy a betegek a biztosítás helye szerinti országukban kérvényezzék a külföldön igénybe vett egészségügyi ellátás költségeinek megtérítését olyan mértékben, mint amennyibe a biztosítás helye szerinti országban került volna.
Tovább
2013.
január
23. 07:58

Megmondják, hogy hová mehet a beteg

Megmondják, hogy hová mehet a beteg Szabályba foglalta a járóbeteg-beutalás rendjét Budapesten és Pest megyében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Paller Judit országos tiszti főorvos elmondta, hogy a területi ellátási kötelezettség eddig nem volt pontosan meghatározva. Nem volt szabályozva, kinek hová kell menni, így a beteg mostanáig "szokás alapján" választott járóbeteg-szakellátó intézményt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART