2011.
június
16. 20:55

Fordított fülkeforradalom

Címkék:
bohóc Továbbra is hosszú sorokban várakoznak a rendvédelmi dolgozók a budapesti Alkotmány utcában kialakított "szavazófülkéknél", hogy a csütörtöki demonstráció keretében jelképesen visszavonják a Fidesz-KDNP pártszövetségre tavaly leadott szavazataikat - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről. A Parlament közelében rendőrök, tűzoltók, börtönőrök tüntetnek a korkedvezményes nyugdíj rendszerének átalakítása ellen; a tömeg késő délutánra megtöltötte az Alkotmány utca Kossuth tér és Bihari János utca közötti részét.

A "bohócforradalomnak" nevezett megmozdulást a rendvédelmi szakszervezetek demonstrációs bizottságának két volt vezetője, Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke magánemberként hirdette meg.

Árok Kornél a demonstráción 17 óra után azt mondta: "legalább 20 ezren vagyunk".
Kónya Péter a demonstráció kezdetén hangsúlyozta, hogy békés, pártpolitikától mentes, törvényes keretek között zajló megmozdulásukkal görbe tükröt szeretnének mutatni a kormánynak, s azt kérte: a résztvevők őrizzék meg a tüntetés békés jellegét.
A két szakszervezeti vezető több tucatnyi résztvevőhöz hasonlóan bohócnak öltözött és maszkíroztatta magát.

A fideszes Lázár János, Balsai István és Talabér Márta által jegyezett alkotmánymódosítási javaslatról - amely csökkenthetővé, illetve szociális ellátássá alakíthatóvá, valamint megszüntethetővé teszi az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátást - múlt hétfőn, név szerinti szavazással döntött az Országgyűlés. A képviselők 263 igen szavazattal, 108 ellenében fogadták el az előterjesztést, amelyet a kormánypárti politikusokon kívül csak a független Pősze Lajos támogatott.

Az Alkotmány utcai demonstráción felolvasták minden országgyűlési képviselő nevét, hozzátéve, hogy az adott képviselő a parlamenti szavazáskor hogyan voksolt. Az igennel szavazók nevének elhangzását pfujolás és sípszó kísérte, míg a nemmel voksoló képviselők nevének felolvasásakor a résztvevők tapsoltak.
Az Alkotmány utca és a Kossuth tér torkolatában egy hatalmas színpad áll. Az utca másik végén, a Bajcsy-Zsilinszky úthoz közel fekete függönnyel eltakart "szavazófülkéket” - szám szerint nyolcat - állítottak fel, ezek előtt továbbra is nagy a tumultus. Azok, akik személyes adataikat megadják, egy "szavazólapot" vehetnek át, amelyre azt nyomtatták: "A Fidesz-KDNP pártszövetségnek a 2/3-os többségre adott bizalmat visszamenőleges hatállyal megvonom!" A szavazólapon két rublikát jelölhetnek meg: „igen”, illetve „de”.

A szavazás után a résztvevők fáklyás felvonulás keretében a budavári Sándor-palotához, a köztársasági elnök hivatalának épületéhez mennek, ott hirdetik ki a szavazás eredményét. A szervezők közlése szerint azért vonulnak oda, mert Schmitt Pál aláírta az említett alkotmánymódosítást, és most tudatni akarják az államfővel "a nép akaratát".
A tömegben több tucatnyi egyenruhás tűzoltót és rendőrség feliratú pólót viselő férfit is lehet látni. A helyszínen hatalmas a hangzavar, dudálnak, sípolnak, fütyülnek az emberek. A mellékutcákban több autóbusszal és teherautóval érkezett rendőrök várakoznak, akiket a demonstráció biztosítására vezényeltek ki.

Forrás: mixonline

Vissza
2011.
június
07. 10:35

Orbán mindenkit sokkolt - Sztrájkok, tüntetések jönnek

Orbán mindenkit sokkolt - Sztrájkok, tüntetések jönnek Sztrájkok és demonstrációk következnek mostantól egymással párhuzamosan a rendvédelmi ágazatban. A szakszervezetekkel folytatott egyeztetésen Orbán Viktor kijelentette, hogy a rendvédelmi dolgozók csak az elsők a sorban, a kormány célja az, hogy 2012-től teljesen megváltoztassa a nyugdíjrendszert.
Tovább
2011.
június
06. 07:49

Orbán: "Akkor is végigcsinálom, ha beköltöznek a hálószobámba"

Orbán: "Akkor is végigcsinálom, ha beköltöznek a hálószobámba" A rendvédelmi szakszervezetekkel való csütörtöki egyeztetése után a TV2 vasárnapi riportjában másodszorra is dezertőrnek nevezte a miniszterelnök a "füstbombákat dobáló, vízcsapokat törő" rendőröket és tűzoltókat. Orbán Viktor egyértelművé tette: mindenáron keresztülviszi a rendvédelmisek nyugdíjszabályait érintő változásokat.
Tovább
2011.
június
16. 08:17

Országszerte tüntetnek ma

Országszerte tüntetnek ma Négy szakszervezeti szövetség tart ma autós figyelemfelhívó demonstrációt 15 megyeszékhelyen, négy megyeközpontban pedig tüntetések lesznek.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART