2011.
március
27. 07:24

Fukusima hatása Európára: jelenleg nincs veszély

Fukusima atomerőmű Jelen pillanatban nem jelent veszélyt Európára a Fukushima atomerőműt ért katasztrófa, egy esetleges nukleáris robbanást követő atomfelhő azonban az öreg kontinenst is néhány nap alatt elérheti.

Mint ismeretes, a 9-es erejű japán földrengést követően a Fukushima Daiichi telephelyen lévő atomerőmű három blokkjában a biztonsági berendezések leállították a láncreakciót. Az erőművet azonban nem lehet egyik pillanatról a másikra „kikapcsolni”, a továbbra is termelődő hőt valahogy el kell vezetni. Az erre szolgáló biztonsági rendszerek azonban a földrengés utáni hatalmas szökőár miatt felmondták a szolgálatot. A reaktorok aktív zónája, illetve a pihentető medencék is hűtés nélkül maradtak. A reaktorblokkokban ez okozta az eddigi robbanásokat. Az üzemzavar a mai napig nem szűnt meg, lapzártánk napján is ismeretlen eredetű, fekete füstöt okádott a reaktor.

„A robbanásokat követő radioaktív felhő a távolság növelésével négyzetes arányban „hígul”, így a sugárzás erőssége is ugyanilyen arányban csökken. Ráadásul a sugárzó anyag ülepedéssel és csapadékkal is kikerülhet a légkörből, ezért a tőlünk mintegy 10 ezer km-re lévő japán erőművet sújtó katasztrófa nem jelent közvetlen veszélyt számunkra” – mondta lapunknak Kánai Gábor meteorológus. Az eddig mért értékek is azt mutatták, hogy a robbanástól néhány száz kilométerre (például Kamcsatkán) a radioaktív sugárzás már az egészségre káros érték alá csökkent.

Turai István, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) főigazgató főorvosa lapunknak elmondta, hogy egy esetleges, hazánkat érintő nukleáris baleset elhárítása egy szakemberekből álló kormányközi koordinációs bizottság feladata. A tárca vezetője a kijelölt, szakintézeti háttérrel rendelkező hozzáértők mérési eredményeire alapozva hoz döntést a szükséges intézkedésekről. A konkrét beavatkozásokhoz létezik egy előre kidolgozott terv (Országos Balesetelhárítási Intézkedési Terv – röviden OBEIT), az abban foglalt módszertani útmutatókkal. Szükség esetén – a mért sugárzás függvényében – ilyen konkrét beavatkozások lehetnek például az emberek elzárkóztatása, vagyis fedett helyen, zárt ajtók és ablakok mögött tartása a radioaktív felhő elhaladásának idejére; kimenekítése az érintett (szennyezett) területről; és jódprofilaxis alkalmazása („pajzsmirigy blokkolás”), amikor a napi jódszükséglet ezerszeresét tartalmazó jódtabletta (kálium-jodid) bevételét javasolják, hogy a szervezet ne építse be a belélegzett jód radioaktív változatát.

Egy nukleáris baleset vagy terrortámadás esetén a sugársérültek kezelésére országos viszonylatban kilenc klinikai intézményt áll rendelkezésre. Krízishelyzetben a lakosság megfelelő tájékoztatása a Nukleáris Balesetelhárítási Védelmi Bizottság LATÁCS (Lakossági Tájékoztatási Csoport) elnevezésű egységének felelőssége, melynek koordinálását az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója végzi.

Az 1986. április 26-i csernobili atomkatasztrófa mély aggodalommal töltötte el „pártunk és kormányunk” akkori vezetőit a közelgő május elsejei felvonulás miatt. A hivatalos direktíva szerint a magyar munkásosztályt meg kellett kímélni az atomreaktor robbanásának hírétől, bevállalva azt a veszélyt is, hogy a dolgozó osztály ruházata kedvezőtlen időjárás esetén nukleárisan szennyezett esővel ázhat át. A pártközpont még azt is megtiltotta, hogy a média ismertesse a széljárást, mivel a radioaktív légtömegek érkezésének hírére nem kívánt képzettársításra vetemedhetett volna a magyar proletariátus. Ennek ellenére Havas Henrik, a Magyar Rádió akkori riportereként bejelentette, hogy a lengyel síkság irányából nagy légtömegek érkeznek hazánkba. Czinege Lajos miniszterelnök helyettes, a hadsereg és a polgári erők „vezére” egy sajtótájékoztatón magából kikelve üvöltött Havasra: „Küldtem már tankokat a Bródy Sándor utcába, s ha kell, most is küldhetek egyet-kettőt, hogy szétlője ezt a bandát”.

Forrás: ATV/Hetek

Vissza
2011.
március
18. 14:59

Elbiciklizett a cunami elől az idős nő

Elbiciklizett a cunami elől az idős nő Az egyedül élő nyolcvanhárom éves nő, amikor meghallotta a cunamit jelző figyelmeztető szirénákat, azonnal biciklire pattant, és eltekert a környékről – írja a CNN.
Tovább
2011.
március
16. 19:54

Fukusima: lassan mozgó rémálom

Fukusima: lassan mozgó rémálom Japán császár még soha nem mondott televíziós beszédet. Idősebb japánok még emlékezhetnek arra, hogy Hirohito (a mostani császár apja) rádióban jelentette be országa kapitulálását a második világháború végén. Így Akihito megjelenése a japán emberek számára sugallhatta, hogy valami nagy baj van, ahol komoly egységre, összefogásra van szükség.
Tovább
2011.
március
20. 19:40

Kilenc nap után túlélőket találtak Japánban

Kilenc nap után túlélőket találtak Japánban Kilenc nappal a pusztító földrengés után kimentettek a romok alól egy nyolcvanéves nőt és tizenhat éves unokáját a Mijagi prefektúrában lévő Isinomakiban, írja a BBC.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART