2011.
március
16. 19:54

Fukusima: lassan mozgó rémálom

Akihito japán császár Japán császár még soha nem mondott televíziós beszédet. Idősebb japánok még emlékezhetnek arra, hogy Hirohito (a mostani császár apja) rádióban jelentette be országa kapitulálását a második világháború végén. Így Akihito megjelenése a japán emberek számára sugallhatta, hogy valami nagy baj van, ahol komoly egységre, összefogásra van szükség.

A múlt pénteki természeti csapásokhoz és a fukusimai nukleáris katasztrófához foghatóhoz még talán nem volt példa - mondta most Akihito császár. Azt is kérte, hogy az emberek fogjanak össze ezekben a nehéz időkben. Ha a császár arra gondolt, hogy a japán emberek viseljék káosz, és a máshol megszokott pánik nélkül a múlt pénteki természeti katasztrófát, illetve a még véget nem ért nukleáris krízist követő napokat, akkor az állampolgárok máris teljesítették kérését. Tokió, bár takaréklángon és akadozva, élelmiszer-, áram- és üzemanyaghiánnyal, de továbbra is működik. A japánok közül még sokan hisznek a kormány közléseinek, hogy Tokiót nem érheti baj, de az is biztos, hogy az emberek stressz szintje növekszik. És egyre többen vannak, akik félnek, hogy mi lesz a végkifejlete a Fukusima-tragédiának, amelyet a külföldiek túlnyomó része azonban nem vár meg.

– Ha félóránként azt nézed, hogy milyen a szélirány, akkor az régen rossz – mondta egy Tokióból elutazni készülő ausztrál állampolgár. Közben Ausztrália és Írország is csatlakozott az egyre népesebb listához, amelyen azok az országok találhatóak, akik az atomveszély miatt Tokió elhagyását javasolják állampolgáraiknak. Csehország, Franciaország és Sri Lanka is repülőt küldött állampolgáraiért, Horvátország pedig Ausztriával együtt áthelyezte nagykövetségét Oszakába. A magyar nagykövetség diplomatáinak hozzátartozóit már kedden leköltöztették a Tokiótól ötszáz kilométerre található Oszakába.

A külföldiek egyöntetű véleménye az, hogy a bajba került fukusimai reaktorok veszélyhelyzetének irányítása teljesen kicsúszott a japánok kezéből, és még megjósolni is nehéz, hogy mikor és milyen vége lesz ennek az egyik tévében nyilatkozó atomenergiai szakértő által, “lassan mozgó rémálomnak” hívott szituációnak. Bár a Fukusima 1-es erőmű két blokkjában a reaktormag részleges olvadása minden bizonnyal megtörtént, és az egyikben megsérülhetett a reaktortartály is, szerdán a középpontban a négyes blokk pihentető medencéje volt, ahol a használt fűtőelemeket tartják. A területen a normálisnál magasabb hőmérsékletet érzékeltek, a víz forrt, és tűz is kiütött, amellyel nagy mennyiségű radioaktív anyag kerülhetett a levegőbe. A magas radioaktivitási értékek miatt egy időre az erőmű területén, rotációs rendszerben dolgozó összes munkást evakuálni kellett, de néhány óra után visszamehettek dolgozni. Kedden az erőmű területének nagy részéről már ki kellett menekíteni több száz dolgozót, most már csak ötvenen próbálják – életük kockáztatásával – megakadályozni a még nagyobb katasztrófát.

Forrás: nol.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART