2011.
április
27. 08:00

Füstmentes szórakozás 2012-től

Címkék:
dohányzás 2012-től a zárt helyiségekben tilos lesz a dohányzás. Az országgyűlési képviselők megszavazták a nemdohányzók érdekeit képviselő törvény módosítását.

Alighogy elfogadták a törvényt, máris kiskapukat keresnek néhányan. Heintz Tamás, a törvényjavaslat egyik benyújtója arra a kérdésre, hogy ez hogyan befolyásolja a parlamenti füstölést, kitérő választ adott. "A Parlament nem vendéglátóipari egység, de a dohányzásra kijelölt jelenlegi terem sorsára nem tud válaszolni. Megjegyezte, hogy ez szivarszoba, és a szivarszobákban a jövőben lehet majd dohányozni."

A törvény célja, hogy a nemdohányzók teljes mértékben el legyenek szigetelve a füsttől. Egyelőre nincs olyan rendelkezésre álló szellőzési technológia, amely teljes egészében füstmentessé tudja tenni a zárt tereket. A turizmus védelmében beengedik a füstölni vágyókat a hotelek arra kijelölt szobáiba, de ezekben a helyiségekben már italt és ételt nem szolgálhatnak fel.

De nem csak a tető alatti dohányzást korlátozza majd az új törvény. Az aluljárókban, játszótereken és ezeknek 5 méteres körzetében, valamint a gyermekjóléti intézmények udvarában is komoly büntetésre lehet számítani, ha rágyújt az ember. A nyitott szórakozóhelyeken és a kerthelyiséggel ellátott kocsmákban továbbra is szabad utat kap majd a füst. Ha mégis valakit dohányzáson kapnak a tiltott helyeken, akkor az illető már nem 30 ezer forintra, hanem 50 ezer forintra büntethető. Az ellenőrzésbe a közterület felügyelőség is aktívan bekapcsolódik az ÁNTSZ és a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség mellett.

A törvénytől azt várják, hogy hatására 10-15 százalékkal csökken a koszorúérbetegek száma, valamint remélik, hogy elrettentésképpen kevesebben szoknak majd rá.

Komoly érvágást jelenthet viszont a szórakozóhelyek üzemeltetőinek. Az érdekképviseleti szervezet vezetője Háber Tamás aggályait fejezte ki :"Sok ezer ember megélhetését és az állami bevételeket kockáztató törvény született, de tovább fogunk dolgozni annak érdekében, hogy a szabályozás következményeként minél kevesebb kár érje az állami költségvetést". Az, hogy milyen adókiesést fog okozni a törvény, arra még csak találgatások születtek, bár azokban az országokban, ahol már él a törvény, nem számottevő a hiány.

Forrás: Bombahír

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART