2012.
január
05. 10:44

Garantált alapnyugdíjra lehet szükség?

korfa A svéd öregségi nyugdíjrendszer gyakorlatának lemásolása sem célravezető, sem egyszerű megoldás nem lenne Magyarországon − állapította meg a Századvég Gazdaságkutató Zrt. műhelytanulmányának szerzője. Szükséges lehet a jelenlegi nyugdíjasok nagyobb terhelése.

 Az egyéni számlás (NDC) nyugdíjszisztéma stabilitását alapvetően országspecifikus tényezők határozzák meg. Az öregségi nyugdíjrendszer NDC-mintájú átalakítása kapcsán fontos igényként vetődik fel az egyéb állami rendszerekkel való összehangolás, illetve az implicit adósságszabály meghatározása is − véli Viszkievicz András, aki szerint az átgondolt hazai bevezetés komoly előkészítést és bizonyos új, innovatív megoldások kifejlesztését igényli – írja a Napi.hu.

Az elemzés egyik fő tanulsága, hogy az egyéni számlák bevezetése a nyugdíjrendszerbe épített automatizmusokkal kiegészítve jelentősen javíthatja a rendszer stabilitását, mivel alkalmazkodást biztosít a gazdasági és demográfiai folyamatokhoz. Jelentős előrelépés lenne, ha a döntéshozók hosszú időre rögzítenék a nyugdíjjárulék mértékét, illetve mérlegelnék a rugalmas korhatár bevezetését. A nyugdíjrendszer kiegyensúlyozásának fő eszköze ezek után a névleges kamatláb és a nyugdíjak indexálása maradna.

A szerző szerint a magyar korfa és költségvetési helyzet sajátosságai miatt nem feltétlenül érdemes teljes egészében átvenni a svéd kiegyenlítő mechanizmust.

Magyarországon az úgynevezett keresztmetszeti egyensúlyhoz − amikor egy évben a járulékbevétel megegyezik az éves járadékfizetéssel − való minél gyorsabb közelítés fontos szempont lehet. A rosszabb költségvetési pozíció, valamint a magasabb államadósság miatt Magyarországon szükséges lehet a kiigazítások aktuális nyugdíjasokra való nagyobb terhelése, ekkor viszont a nyugdíjak szintje a svédnél nagyobb változékonyságot mutathat − olvasható a tanulmányban.

A nyugdíjszint nagyobb ingadozásai komolyan felvetik a garantált alapnyugdíj bevezetésének igényét, illetve a nyugdíjindex differenciálásának lehetőségét a nyugdíjasok csoportján belül is. A garantált alapnyugdíjra a szociális feszültségek csökkentése, az indexálás differenciálására pedig a nyugdíjrendszer fenntartásához való egyéni erőfeszítések elismerése érdekében lehet szükség.

Forrás: Biztosítási Szemle

Vissza
2011.
június
06. 12:00

Andor: a nyugdíjak rendezése a tagállamokra tartozik

Andor: a nyugdíjak rendezése a tagállamokra tartozik Andor Lászlóval készített interjút a Die Welt. A német konzervatív napilap már a címben kiemelte: a foglalkoztatásért és a szociális ügyekért felelős, magyar uniós biztos szerint a szabadságok és a nyugdíjak rendezése az egyes államokra tartozik. A biztos nem támogatja a teljes körű gazdaságpolitikai harmonizálását Európában - fogalmazott az írás alcímében a lap.
Tovább
2011.
május
10. 20:00

Svéd modell megszorításokkal - Ez jön az MSZP szerint

Svéd modell megszorításokkal - Ez jön az MSZP szerint A konvergenciaprogram alapján soha nem látott mennyiségű pénzt vonnak ki a nyugdíjrendszerből, amely így az kényszerpályára kerül - vélik szocialisták. Korózs Lajos keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 2012-ben 93 milliárd, 2013-ban 129 milliárd forinttal kevesebb jut a nyugdíjakra a konvergenciaprogram miatt.
Tovább
2010.
január
08. 18:28

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj A politikától független, a befizetésekhez igazodó, ugyanakkor a jelenleginél alacsonyabb, esetenként évjáratok között is eltérő ellátás várható abból a – Fidesz szakpolitikusai által is szorgalmazott – virtuális, egyéni számlás nyugdíjrendszerből, amelynek modellszámításait a közelmúltban tette közzé a nyugdíjkerekasztal.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART