2011.
július
03. 09:56

Gázszámlára sem elég a nyugdíj: ennyit kap egy Kossuth-díjas

Címkék:
Bangó Margit Felkopna az álla Bangó Margit Kossuth-díjas nótaénekesnek, ha a rokkant nyugdíjából kellene megélnie. Havonta 63 ezer forintot hoz neki a postás, ami még a gázszámlája kifizetésére sem lenne elég. A kormányzati tervek szerint jövőre befellegzik a művészek korkedvezményes nyugdíjának is.

Gerincműtétei miatt 1992 óta rokkantnyugdíjas Bangó Margit. Tizenkilenc évvel ezelőtt 3700 forinttal kezdte. Első pillantásra boldog volt, mert egy nullával többet látott a szelvényen. Az unokája világosította fel, hogy nem 37 000, hanem 3700 forintról van szó. Jelenleg 63 ezer forintot hoz a művésznőnek a postás - mondta el a TV2 Magellán című műsorában.

Ez még a gázszámlájára sem lenne elég - tette hozzá. Mindezek ellenére úgy véli, hogy ő még szerencsés helyzetben van, mert ismertsége miatt több felkérést kap, mint művésztársai, de minden nap azért imádkozik, nehogy valami baja legyen, és ne tudjon többé színpadra állni.

Több milliióval kárpótolt a Kossuth-díj

Némiképp kárpótolta a művésznőt a méltánytalanul alacsony nyugdíjért, hogy 2006-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. A díjjal járó jutalom összege a vonatkozó törvény szerint a bérből és a fizetésből élők előző évi - a Központi Statisztikai Hivatal által számított - országos szintű nettó nominál átlagkereset ötszöröse, ötvenezer, illetőleg százezer forintra való felkerekítéssel.

2005-ben 103 ezer forint volt a havi, vagyis 1 millió 236 ezer forint az éves átlagos nettó bér. Ennek az ötszörösét véve 6 millió 200 ezer forintot kapott Bangó Margit a kitüntetéssel. A díjjal járó jutalom után nem kell sem személyi jövedelemadót, sem illetéket fizetni.

Vége a művészek korkedvezményes nyugdíjának is

A művészek is azok közé tartoznak, akik 25 év munka után nyugdíjba mehetnek. A jogszabály célja a szervezetüket ért megterhelés kompenzálása. Hamarosan azonban tőlük is megvonják a korkedvezményes nyugdíjat, a már folyósított juttatásokat pedig jövedelempótlékká lakítanák át - derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által a kormány számára készített előterjesztésből, amelyről a Pénzcentrum.hu június 29-én beszámolt.

A dokumentumból kiderül, hogy kezdetben csak a cirkuszi akrobaták (vázizomzat gyengülése, sérülés), fúvószenészek, operaénekesek (tüdőtágulás), majd a balett táncosok (izületi bántalmak) vehették igénybe az öregségi korhatár előtti nyugdíjat, a későbbiekben viszont indoklás nélkül minden előadóművészi tevékenységet folytatóra kiterjesztették ezt a lehetőséget. A vonatkozó kormányrendelet szerint korhatárra tekintet nélkül 20, illetve 25 év művészeti tevékenység alapján lehet igénybe venni a művésznyugdíjat.

Felülvizsgálják, ki, mennyire használódott el a művészetben

A szaktárca javaslata szerint azokon az előadóművészeken, akiknél a szervezet fokozott igénybevétele valóban fennáll, a jogot még nem szerzettek esetében életpályamodellekkel, vagy a korkedvezmény helyébe lépő esetleges új rendszer révén lehet segíteni. Ennél az ellátásnál azt is figyelembe lehet venni, hogy a kedvezményért külön járulékot nem fizetnek, és az ellátás viszonylag hosszú ideig jár.

Ezért elképzelhető olyan rendszer is, hogy nem csak az újonnan nyugdíjba vonulókat vizsgálják felül, hanem az ellátásban részesülőket is, hogy valóban fennáll-e náluk valamiféle egészségkárosodás, dolgoznak-e még a pályán - áll a dokumentumban.

Az ellátást jövedelempótló juttatássá alakítják. Ez több szempontból kedvezőtlen. Egyrészt a juttatás az öregségi korhatár eléréséig nem emelkedik, másrészt az érintettek elesnek a nyugdíjasokat megillető számos kedvezménytől.

A százezer forintot sem éri el az átlag

Magyarországon jelenleg 800-an kapnak művésznyugdíjat. A juttatás összege átlagosan 91 ezer forint. Ez messze elmarad a bányászoknak folyósított 141 ezer, a rendvédelmi szolgálati nyugdíjasoknak járó 177 ezer forintos átlagtól.

Forrás: Pénzcentrum

Vissza
2011.
március
26. 08:14

Demszky kevesli öregségi nyugdíját

 Demszky kevesli öregségi nyugdíját Korkedvezményes nyugdíjért folyamodott Demszky Gábor. A volt főpolgármesternek meg is állapított egy összeget a nyugdíjfolyósító, ám ezt a volt politikus kevesli – értesült a Bors.
Tovább
2011.
március
07. 08:32

Csala Zsuzsa: Ne a nyugdíjasokon kísérletezzenek

Csala Zsuzsa: Ne a nyugdíjasokon kísérletezzenek Csala Zsuzsát (77) felháborította az a törvénytervezet, amely szerint azoktól a betegektől, akik nem tesznek a saját gyógyulásuk érdekében – nem szoknak le a cigarettáról, vagy nem fogynak le annyit, amennyit az orvos jónak lát –, megvonják gyógyszereik állami támogatását.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART