2010.
július
10. 15:45

Gigakárpótlást követelnek a régi tsz-tagoknak

Aratás Egymillió magyar szövetkezeti tag nevében 34 ezer milliárd forint kárpótlást követel néhány hajdani segesdi termelőszövetkezeti (tsz) -tag a magyar államtól. A segesdiek az Országgyűlés és az államfő után nemzetközi fórumhoz fordulnak – írta a Somogyi Hírlap.

A panaszosok képviselőjeként Szalai József, a hajdani segesdi tsz-tag a megyei napilapnak elmondta: ötmillió hektárnyi szántó és egymillió hektár erdőterület után követelnek kárpótlást. Egymillió embert – 800-850 ezer dolgozót és 150-200 ezer nyugdíjast – érintett a szövetkezetek felbomlása.

Szalai József az Alkotmánybíróság (Ab) egy 2001-es határozatára hivatkozik, melyben a grémium megállapította, hogy a kilencvenes évek elején hozott szövetkezeti törvények alkotmányellenesek voltak. A panaszosok követelése csaknem akkora, mint Magyarország hároméves költségvetése, s átlagosan 34 millió forint jutna minden egykori szövetkezeti tagnak.


A panaszosok Sólyom László köztársasági elnöknek is írtak, s kérték, fogadja bizottságukat. Csak egy levél érkezett válaszként az elnöki hivataltól, mely szerint az Ab nem tűzött ki végrehajtási időt az alkotmányellenesnek ítélt szövetkezeti törvények újratárgyalására, így nem történt mulasztás a parlament részéről. Ezután Schmitt Pál házelnökhöz fordultak. Bár a harmincnapos válaszadási határidő lejárt, még nem érkezett posta a leendő köztársasági elnöktől.


Az Országgyűlés olyan helyzetbe hozott bennünket, hogy ki kell lépnünk a nemzetközi porondra. Csak azt nem döntöttük még el, az Európai Unión belül Strasbourghoz vagy Brüsszelhez forduljunk – mondta a napilapnak  Szalai József.

Forrás:  agromonitor


 

Vissza
2010.
január
27. 08:47

24 ezer forintos különbségek a nyugdíjaknál

24 ezer forintos különbségek a nyugdíjaknál Miközben megkezdte az aláírás-gyűjtést az MSZP és a Fidesz is, a nyugdíjak havi átlagos összegéről készült kimutatás szerint Közép-Magyarországon fizetnek a legtöbbet, a legkevesebbet pedig az Észak-Alföldön. A kettő közti különbség 24 ezer forint.
Tovább
2010.
június
07. 15:24

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait?

A nyugdíjunkból tömnék be a büdzsé lyukait? Határozottan elutasítja a magánnyugdíjpénztárak "államosításával" kapcsolatban felröppent kormányzati elképzeléseket a Stabilitás Pénztárszövetség, álláspontja szerint rövid távú haszonért kockáztatná a jövőt a kormány.
Tovább
2010.
május
17. 09:13

Mennyi nyugdíjat kapnak a magyar özvegyek?

Mennyi nyugdíjat kapnak a magyar özvegyek? Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők állománystatisztikai adatait. A Pénzcentrum.hu korábban már vizsgálta az öregségi és a rokkantnyugdíjasokhoz kapcsolódó számokat, ezúttal az özvegyi nyugdíjasok ellátási adatait vesszük górcső alá.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART