2011.
október
13. 15:55

Giró-Szász: elszántak a tüntetők, és elszánt a kormány is

Címkék:
Giró-Szász András A kormányszóvivő szerint morális, igazságossági, gazdasági oka van vannak, hogy a kormány nem enged a korkedvezményes nyugdíjak ügyében. A szociálpolitikai támogatásokra 5,2 milliárd, az otthonteremtési hitelek kamattámogatására 1,3 milliárd forintot szán a kormány. Mindezzel körülbelül 10 ezer család élhet 2012-ben – jelentette ki Giró-Szász András kormányszóvivő az m1 Ma reggel című műsorában.

Le kellett szűrni a tanulságokat a korábbi támogatások kapcsán, hogy a visszaéléseket kiküszöböljük – tette hozzá. Mint mondta, három tényező szolgálja ezt: a szocpollal élni kívánónak legalább féléves munkaviszonnyal kell rendelkeznie, nem lehet köztartozása, és támogatott lakásvásárlás, vagy -építés költségeinek 70 százalékát számlával kell fizetni, korábban ez 30 százalék volt.

Beszélt arról is, hogy a kormány kamattámogatást nyújt a késedelmes jelzáloghitellel, vagy a felmondott kölcsönnel terhelt ingatlanok megvásárlásához, ezzel nem engedi, hogy a a bajba jutott devizahitelesek lakásai áron alul kerüljenek piacra. Mindemellett kamattámogatást kapnak azok a devizahitelesek is, akik úgy döntenek, hogy egy nagyobb lakásból kisebbe költöznek – mondta Giró-Szász András.

Arra a kérdésre, van-e olyan pont, amikor a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjak esetében a kormány feladja az álláspontját, és enged a követeléseknek, a kormányszóvivő azt mondta: elszántak a tüntetők, és elszántak a kormány is.

A kormány azt gondolja, hogy morális, igazságossági, gazdasági okai vannak az álláspontjának. Morális szempontból megengedhetetlen az, hogy életerős, szakmailag jól képzett emberek nyugdíjba vonuljanak, és az öregségi nyugdíjkasszát terheljék a kiadásaikkal. Igazságossági szempontból megengedhetetlen az, hogy egy buszvezető, mely olyan cégnél dolgozott, ahol a szakszervezetnek erős volt az érdekérvényesítő képessége, korkedvezménnyel bírjon, míg egy ugyanolyan busszal, ugyanolyan munkát végző másik buszvezető, aki a magánszférában dolgozik, az nem. Gazdaságilag pedig megengedhetetlen, hogy az államháztartás folyamatosan adósságot generáló alrendszerei érintetlenül maradjanak – érvelt Giró-Szász.

Forrás: hiradó.hu

Vissza
2011.
október
13. 06:27

Ámítás helyett érdemi egyeztetést követelnek Kónyáék

Ámítás helyett érdemi egyeztetést követelnek Kónyáék A forgalomlassító demonstrációk ellenére sem enged a kormány: minden tiltakozás dacára sem marad meg a korkedvezményes nyugdíj – tette világossá a kormányszóvivő. A Szolidaritás erre válaszul a társadalom széles rétegeit érintő kérdésekben azonnali egyeztetést követel.
Tovább
2011.
október
12. 09:19

Útlezárásokkal tiltakozik a Szolidaritás - A kormány nem enged

Útlezárásokkal tiltakozik a Szolidaritás - A kormány nem enged A Kormány továbbra is elismeri minden munkavállaló, illetve szervezet alkotmányos jogát a sztrájkhoz, ám álláspontja az ország újjászervezésével kapcsolatban változatlan. A Kormány úgy ítéli meg, hogy a tiltakozásokat szervező mozgalom célkitűzése a korai kedvezményes nyugdíjak fenntartását illetően morális, gazdasági és igazságossági szempontból tarthatatlan. A Kormányszóvivői Iroda közleménye.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART