2011.
március
22. 18:07

Gőzerővel számolja a nyugdíjtételeket a minisztérium

Nemzetgazdasági Minisztérium A hiány éves lefutásának csúcsa - eltérően a megelőző évektől - az év közepe táján várható - reagált a Portfolio.hu kérdésére Banai Péter Benő, a nemzetgazdasági minisztérium helyettes államtitkára a tárca kedd délutáni online sajtótájékoztatóján. Egy másik kérdésre adott válaszból az is kiderült, hogy a minisztériumban jelenleg is folynak a számolások arra vonatkozóan, hogy mekkora összeget tesz ki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradók vagyona, illetve a kifizetendő reálhozam.

Mikor tetőzhet a hiány?

Mivel a pénzügyi szervezetek különadójából, az egyes szektorális különadókból, és a Nyugdíjreform- és Államadósság-csökkentő Alapból befolyó bevétel döntően az év végén, illetve második felében jelentkezik, így a hiány éves lefutásának csúcsa - eltérően a megelőző évektől - az év közepe táján várható - válaszolta Banai Péter Benő a Portfolio.hu-nak. Ezek az idei költségvetést átmenetileg javító tételek egyébként összesen közel 1130 milliárd forintot tesznek ki.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy már az első 3 hónapban teljesül az egész éves hiányterv 100%-a, a helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy a legközelebbi (márciusi államháztartási állapotot bemutató), április elején esedékes gyorsjelentésben ad tájékoztatást a tárca.

Mint ismert, jelenleg az egész éves hiányterv 81%-a teljesült az év első két hónapjában, ami az elmúlt évekhez viszonyítva példátlanul magas. A képet ugyanakkor árnyalja, hogy a 2011-es büdzséfolyamatokat az egyszeri tételek miatt nehezen lehet összevetni a korábbi évekkel. Ha azonban azzal a feltételezéssel élünk, hogy idén márciusban legalább akkora lyuk keletkezik az államháztartás központi (önkormányzatok nélkül számított) alrendszerében, mint az elmúlt években (2010-ben 260 milliárdos, 2009-ben 310 milliárdos, 2008-ban 326 milliárdos, 2007-ben 350 milliárdos deficit), akkor az idei első negyedév végére 900 milliárd forint közelében lehet a kumulált hiány. Vagyis már az első három hónap alatt összejöhet az éves terv 130%-a.

Mi lesz a nyugdíjvagyonnal?

A magánynyugdíjpénztári rendszerben maradók vagyona és a kifizetendő reálhozam esetében a "nagyságrend százmilliárd forintos". Ennél pontosabb összeget azonban jelenleg nem áll módunkban adni, a kalkulációk e tekintetben folyamatosak - jelezte Banai Péter Benő egy másik kérdésünkre.

A két, több száz milliárd forintra tehető tétel azért is fontos, mert azok meghatározzák a kormány mozgásterét és az államadósság idei csökkentésének mértékét. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által pontosan három héttel ezelőtt ismertetett Széll Kálmán Tervben a kormány azzal számol, hogy a megközelítőleg 3000 milliárd forintos nyugdíjvagyon 63%-át fordítja az államadósság csökkentésére. A vagyon 10%-át teszi ki a maradók vagyona (ami így nagyjából 300 milliárd forint lehet), a teljes összeg 9%-ára rúg a reálhozam kifizetés (270 milliárd forint), és 18% a 2011-es nyugdíjkassza kiegészítésére megy el. A nyugdíjvagyon felhasználása kapcsán ugyanakkor érdemes felidézni a legutolsó híreket is, miszerint a MÁV 300 milliárd forintos adósságának átvállalása a nyugdíjvagyon terhére valósulna meg.

Forrás: Portfólió

Vissza
2011.
március
09. 09:11

Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

		 Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már megkezdte a magán-nyugdíjpénztárak gazdálkodásának vizsgálatát; terveik szerint a munka nagyobb részével még ebben az évben végeznek - közölte a Magyar Nemzettel a nyugdíjvédelmi megbízott.
Tovább
2010.
november
09. 23:31

Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban

 Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter nem tartja indokoltnak a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetések állami kasszába való terelését. Szerinte ez a lépés csak időlegesen hidalja át azt a hiányosságot, hogy a kormány nem vágta vissza a kiadásait.
Tovább
2011.
február
16. 20:33

"Egyértelműen negatív" - Leértékelték a nyugdíjreformot

"Egyértelműen negatív" - Leértékelték a nyugdíjreformot "Egyértelműen negatív" fejlemény volt Magyarország adósi megítélése szempontjából a magyar nyugdíjrendszer átalakítása, és ez volt a fő tényezője a magyar adósosztályzat decemberben végrehajtott, egyszerre két fokozatú leminősítésének - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott értékelésében.
Tovább
2011.
március
22. 10:39

A kormány "nyugdíjmentése" miatt karcsúsít az AXA

A kormány "nyugdíjmentése" miatt karcsúsít az AXA A magyarországi üzleti környezetben a közelmúltban végbement jelentős változások, valamint az AXA Kötelező Magánnyugdíjpénztárnál bekövetkezett 96 százalékos ügyfélszám-csökkenés következményeként az AXA csoport Magyarország vállalatátszervezési programot indított, amelynek keretében a csoport optimalizálja üzleti folyamatait - tudatta a cégcsoport.
Tovább
2011.
február
26. 11:07

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók A válság visszafogta a nem életbiztosításokból származó díjbevételeket, így a magyar biztosítók idén az életbiztosításokban látják a növekedést, ennek egyik típusa, a nyugdíjbiztosítás. A magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást, de az uniós népesség elöregedése generálissá teszi ezt a problémát. Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint az európai polgároknak évente 1.900 milliárd euró plusz megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is normál életszínvonalon tudjanak tovább élni. Ez a szám az Európa Unió 2010-es GDP-jének 19 százalékát teszi ki.
Tovább
2011.
február
07. 11:31

A nyugdíjfolyósító feje nem fő az alkotmánybírák miatt

A nyugdíjfolyósító feje nem fő az alkotmánybírák miatt Nem készült az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) arra, ha az Alkotmánybíróság aggályokat fogalmazna meg, vagy hatályon kívül helyezné a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló törvényt - közölte az ONYF főigazgatója.
Tovább
2011.
február
22. 17:22

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint

A nyugdíjforintok fele rögtön adósságcsökkentésre megy az ÁKK szerint Nagyjából 1500 milliárd forintnyi magyar állampapírt von be a magyar állam a beérkező nyugdíjvagyonból, ennyivel rögtön csökken az államadósság - mondta a Bloombergnek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese, Búzás László. A vagyonelemeket májustól kapja meg az ÁKK, Búzás szerint a kötvények bevonásával 5,5 százalékponttal csökken majd a jelenleg 80 százalékos adósságráta.
Tovább
2010.
december
20. 18:56

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot Amennyiben a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, illetve a 12 év alatt felhalmozott vagyon egy részét elkölti a kormány, akkor az növeli az államadósságot - felelte egy kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a hétfői tájékoztatón.
Tovább
2010.
november
01. 15:41

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer esetleges "teljes körű államosítása" rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében.
Tovább
2010.
december
10. 10:08

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár A Napi Gazdaságnak adott interjújában Andor László munkaügyi biztos azt mondta, hogy nem jó ötlet a nyugdíj-megtakarítások átcsatornázása, főleg akkor, ha abból folyó kiadásokat finanszíroz a kormány. A biztos aránytalanságokat lát a választási opciók kapcsán, miközben úgy véli, hogy fájó lesz a kijózanodás, hiszen az állam a jövőben nagyobb terhet vállalt magára a rövid távú előnyökért cserébe.
Tovább
2010.
december
14. 12:39

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak Az Európai Bizottság elnökétől, José Manuel Barrosótól kért azonnali segítséget "3 millió magyar munkavállaló érdekeinek megvédésében" a Stabilitás Pénztárszövetség.
Tovább
2011.
február
07. 07:13

Bajnai, Oszkó: nem kellett volna nyugdíjeinstand

Bajnai, Oszkó: nem kellett volna nyugdíjeinstand Bajnai Gordon és Oszkó Péter szerint hazugság, hogy hamis tényeken alapult a tavalyi költségvetés. A volt miniszterelnök és a volt pénzügyminiszter közleményében azt írja: ha az Orbán-kormány folytatja elődje szigorú és takarékos gazdálkodását, és nem fél bevezetni a most februárra ígért kiadáscsökkentő intézkedéseket, akkor különadók és a magán-nyugdíjpénztári befizetések "einstandolása" nélkül is teljesíthető lett volna a hiánycél.
Tovább
2010.
december
09. 10:38

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot Brüsszel törvénnyel készül betiltani a magyar megoldást, a hárompilléres nyugdíjrendszer visszaállítását kétpilléressé, de a magyar költségvetési hiány felszámolása érdekében szemet huny a törvény hatályba lépése előtt befejeződő magyar nyugdíjpuccs fölött. Cserébe az érintettek érdekeinek maximális védelmét kéri Budapesttől, amit a tervezett parlamenti nyilatkozatban a Fidesz-kormány verbálisan teljesíteni is fog.
Tovább
2010.
november
25. 09:26

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak Részletesen beszámoltak a világ vezető gazdasági lapjai és internetes oldalaik a magyarországi nyugdíjrendszer szerdán bejelentett változásairól. Egyöntetűen ellehetetlenülő magyar nyugdíjpénztárakról írnak.
Tovább
2011.
január
04. 09:59

Elszámoltatják a magánpénztárakat

Elszámoltatják a magánpénztárakat Január 31-én az ajtók mindenképpen bezárulnak azok előtt, akik nem lépnek vissza az állami nyugdíjrendszerbe – erősítette meg Selmeczi Gabriella a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja reméli, hogy az állami rendszerbe visszatérő magán-nyugdíjpénztári tagok adatainak átadás-átvétele tisztességes körülmények között zajlik majd, de akár törvényt is módosítanak, ha a pénztárak nem lesznek hajlandók beszámolni minden elköltött forint sorsáról.
Tovább
2011.
január
19. 08:35

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés Aggodalomra ad okot a Magyarországon - és kisebb mértékben Lengyelországban -tapasztalt könyvelési trükkök sora, és a költségvetési reformok hiánya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Európai Osztályának egyik vezető tanácsadója szerint.
Tovább
2011.
február
15. 10:39

Márciusban indulhat a vállalati nyugdíjprogram

Márciusban indulhat a vállalati nyugdíjprogram Pionírként lépett a Quaestor Csoport új tagja a nyugdíjszolgáltatói piacra. A Quaestor Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. nem egy új pillér, inkább a vállalati gondoskodás és a HR eszközök ötvözete. Az öngondoskodásra hajlandók köre mindazonáltal folyamatosan nő - mondta Zugrovics Loránd vezérigazgató és Horváth István termékfejlesztési vezető.
Tovább
2010.
december
02. 19:53

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben Nemcsak az a kérdés, hogy menni vagy maradni, hanem az, hogy egyáltalán lesz hol maradni. A kormány ugyanis olyan keretfeltételeket teremtett, amelyek a nyugdíjkasszák teljes ellehetetlenítéséhez vezethetnek. 18 magánnyugdíjpénztár biztosan nem marad talpon, többen valószínűleg összeolvadnak. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint legalább öt kassza az államosítás után is működni fog.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART