2011.
május
12. 08:29

Gúzsban táncolók

Címkék:
malacnyugdíj A magánnyugdíjpénztárakban összegyűjtött mintegy háromezer milliárd forintot június 12-ig kell átadni a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak.

A pénztártagok befizetéseinek állami lenyúlásáról rendelkező törvényt ugyan jóval több mint százan megtámadták az Alkotmánybíróságnál (AB), ám a testület a beadványokról a következő hetekben valószínűleg nem határoz, a pénz tehát az államkasszába vándorol. Az egykori pénztártagok szinte biztos, hogy lemondhatnak a számlájukon összegyűlt átlagosan egymillió forintról.

A hárommillió embert érintő intézkedés alkotmányosságának megítélése kapcsán az AB nehéz helyzetben van, gúzsba kötve kell táncolnia. Miközben nyilvánvaló, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyon (elvileg önkéntes döntésekkel közvetített) államosítása sérti a jogbiztonságot és a tulajdonhoz fűződő jogot, pénzügyi tárgyú törvényeket az alkotmánybírák csak akkor semmisíthetnek meg, ha azok az emberi méltóságot is sértik. A különadóról a napokban hozott döntés némi támpontul szolgál arra, hogy ezt miként kell értelmezni: az emberi méltóságot sérti minden intézkedés, amely az egyénnek „nemcsak a jövedelmét, hanem a vagyonát, jogszerűen szerzett tulajdonát, vagyis cselekvési autonómiája anyagi alapját is megterheli”. Az alkotmánybírák szerint az államnak tartózkodnia kell az olyan lépéstől is, amely „súlyosan veszélyezteti a magánszemély és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését”.

A testületnek szembe kell néznie azonban azzal, hogy a kifogásolt törvénymegsemmisítése nemcsak az idei, hanem a jövő évi költségvetést is felborítaná. Ilyen súlyú döntésre pedig az AB történetébenmég nem akadt példa. Amikor a Bokros-csomag egyes elemeit elutasították, mintegy negyvenmilliárdot húztak ki az állam zsebéből, míg a tavaly elvetett vagyonadó a becslések szerint ötvenmilliárdos veszteséget jelentett. A testület 2010-ben elutasította a családi pótlék megadóztatását is, ami pár milliárdos kiesést okozott, miközben a „pofátlan végkielégítések” 98 százalékos különadójának megtorpedózása legfeljebb egymilliárddal rövidíti meg a büdzsét.

Ezek elhanyagolható tételek ahhoz képest, hogy most háromezermilliárd forog kockán. Ki ne rettenne meg, ha ekkora summáról kellene döntenie? Ráadásul az AB nemegyszer utalt rá, hogy határozataiban – legalábbis bizonyos keretek között – a költségvetés szempontjaira is figyelemmel volt. Aligha változtatnak ezen, a pénz tehát marad az államé. Igaz, a kormányzat szerint az emberek maguk is ezt akarták, ezért ajánlották fel pénzüket az állami nyugdíjalapnak. Ott látják jó helyen. Meglehet persze, kicsit bizonytalan a személyiségük, mert a reálhozamokat, úgy tudni, szinte mindannyian felveszik – azt a pénzt mégsem az állammal dajkáltatnák. Egyetlen kérdésben viszont csaknem borítékolható a döntés. Az új szabályozás szerint azok, akik nem adták fel magán-nyugdíjpénztári tagságukat, egyetlen fillér állami nyugdíjat sem kapnak, bár a nyugdíjjárulék helyett szedett nyugdíjadót nekik is meg kell fizetniük. Ezt a szemérmetlenséget az AB nem hagyhatja szó nélkül.

Forrás: nol.hu

Vissza
2011.
március
09. 09:11

Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

		 Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már megkezdte a magán-nyugdíjpénztárak gazdálkodásának vizsgálatát; terveik szerint a munka nagyobb részével még ebben az évben végeznek - közölte a Magyar Nemzettel a nyugdíjvédelmi megbízott.
Tovább
2011.
február
16. 20:33

"Egyértelműen negatív" - Leértékelték a nyugdíjreformot

"Egyértelműen negatív" - Leértékelték a nyugdíjreformot "Egyértelműen negatív" fejlemény volt Magyarország adósi megítélése szempontjából a magyar nyugdíjrendszer átalakítása, és ez volt a fő tényezője a magyar adósosztályzat decemberben végrehajtott, egyszerre két fokozatú leminősítésének - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott értékelésében.
Tovább
2011.
február
06. 15:41

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását Törvénymódosítást terjesztenek az Országgyűlés elé, mely felhatalmazná a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) arra, hogy ellenőrizze és átvilágítsa a magán-nyugdíjpénztári vagyont - jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja.
Tovább
2011.
február
26. 11:07

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók A válság visszafogta a nem életbiztosításokból származó díjbevételeket, így a magyar biztosítók idén az életbiztosításokban látják a növekedést, ennek egyik típusa, a nyugdíjbiztosítás. A magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást, de az uniós népesség elöregedése generálissá teszi ezt a problémát. Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint az európai polgároknak évente 1.900 milliárd euró plusz megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is normál életszínvonalon tudjanak tovább élni. Ez a szám az Európa Unió 2010-es GDP-jének 19 százalékát teszi ki.
Tovább
2011.
január
29. 12:16

A többség nem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával

A többség nem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával A lakosság nagyobb része továbbra sem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával, ám a magán-nyugdíjpénztári tagok jelentős többsége várhatóan áttér az állami nyugdíjrendszerbe - derül ki a Medián január közepén végzett országos reprezentatív felméréséből.
Tovább
2011.
március
29. 12:55

A tőzsdén spekulálja el az állam a nyugdíjvagyont?

A tőzsdén spekulálja el az állam a nyugdíjvagyont? Nem befolyásolta a magyar részvények árfolyamát, hogy a fontosabb cégek papírjai hosszú távon állami tulajdonban maradnak. Az erről szóló miniszteri bejelentés a nagy társaságok esetében eloszlatta a bizonytalanságot. A kisebb cégek állami tulajdonba kerülő részvényeinek jövője azonban továbbra is ismeretlen.
Tovább
2011.
április
18. 08:52

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel A kormány pénteken benyújtott egy újabb törvénymódosító javaslatot, e szerint a pénztárak május 31-én jogosultak a visszalépő tag egyéni számláját három havi összeggel csökkenteni és azt a működési tartalék javára jóváírni. A maradékot szeptember 15-ig kell átutalniuk az alap pénzforgalmi számlájára.
Tovább
2011.
január
28. 21:45

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat?

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat? A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról.
Tovább
2011.
február
02. 08:01

Mire megy el a bezsákolt nyugdíjvagyon?

Mire megy el a bezsákolt nyugdíjvagyon? A január 31-i határidőig 102.019 magán-nyugdíjpénztári tag - a magánpénztári tagság mintegy 3,2 százaléka - nyilatkozott arról, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kíván maradni. Azt még nem lehet pontosan tudni, hogy az átlépők mennyi vagyont visznek magukkal, ugyanis a kasszák csak március 1-jétől kapják meg az adatokat arról, hogy tagjaik közül kik lépnek át a tb rendszerbe. A pénz zömét az államadósság csökkentésére használják fel.
Tovább
2011.
február
14. 10:05

Nyugdíj: az alapkezelők bukják a bevétel harmadát

Nyugdíj: az alapkezelők bukják a bevétel harmadát A belföldi vagyonkezelési szektorban a nyugdíjpénztári vagyonok elvonása miatt az alapkezelő társaságok bevételei becslések szerint 30-35 százalékkal csökkenhetnek - írja hétfői számában a Napi Gazdaság.
Tovább
2010.
december
02. 19:53

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben Nemcsak az a kérdés, hogy menni vagy maradni, hanem az, hogy egyáltalán lesz hol maradni. A kormány ugyanis olyan keretfeltételeket teremtett, amelyek a nyugdíjkasszák teljes ellehetetlenítéséhez vezethetnek. 18 magánnyugdíjpénztár biztosan nem marad talpon, többen valószínűleg összeolvadnak. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint legalább öt kassza az államosítás után is működni fog.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART