2010.
április
10. 10:41

Gyengül a társadalmi szolidaritás

Címkék:
Generációk a padon A romló közhangulat lassan kikezdi a társadalmat összetartó kötéseket; sokan a nyugdíjasok és a kisgyerekesek ellen fordultak - ez derül ki a Medián vizsgálatából. Míg két évvel ezelőtt a fiatalok és az idősek is úgy gondolták, anyagi problémáik megoldásában számíthatnak a családra, mára ez a biztonság megszűnt.

A társadalom többsége annak ellenére venné el a szegényektől a támogatást, hogy látják, a munkanélküliek közül sokan, ha akarnának sem tudnának dolgozni a rossz közlekedés, vagy a munkalehetőség hiánya miatt. A válaszadók a családi pótléktól is megfosztanák azokat, akik nem tudják, vagy nem akarják taníttatni gyermekeiket.

 

A romló közhangulat lassan kikezdi a társadalmat összetartó kötéseket, gyengül a bizalom, erősödik a gazdasági irigység és csökken a társadalmi szolidaritás - legalábbis ez derül ki a Medián vizsgálatából. A folyamat évek óta romlik, a közvélemény-és piackutató cég egy két évvel ezelőtti felmérése szerint sokan ugyan tartottak a nyugdíjaskori elszegényedéstől és rászorultságtól, de szinte mindenki elég erősnek érezte a generációk közti segítségnyújtást ahhoz, hogy úgy vélje, majd megbirkózik ezzel a problémával. Az idősebbek és fiatalabbak egyaránt úgy érezték, hogy anyagi, ügyintézési vagy érzelmi kérdésekben is egymás segítségére lesznek majd a családtagok és a rokonok. Idén januárban már arról számoltak be a kutatók, hogy a nyugdíjasokkal szemben gyengül a társadalmi szolidaritás, a legfrissebb felmérés szerint viszont ez a tendencia már a kisgyermeket nevelőkkel szemben is megfigyelhető.

A válaszadók annak ellenére a szegényektől csoportosítanának át forrásokat a középrétegekhez, hogy tisztában vannak azzal: egész falvak élnek segélyből. A környéken nincs munka, a közlekedés rossz, a házak pedig eladhatatlanok, így az ott élők munka reményében sem tudnak ingázni, vagy elköltözni. "Aki nem dolgozik, ne is egyék"-alapon azonban a segélyből élő, gyerekeit továbbtaníttatni nem tudó vagy akaró szülőktől a társadalom többsége gyakorlatilag elvenné a gyerekek után járó állami támogatást, vagyis a családi pótlékot. A felmérésben a megkérdezettek háromnegyede úgy véli, hogy a családi pótlékot jövedelmi helyzettől függetlenül, mindenkinek meg kéne kapnia, a jómódúbb családoknak is, eközben viszont elvennék azoktól, akiknek a gyereke csak az általános iskolát végzi el. Az ország egyes régióiban a települések semmiféle munkát nem tudnak biztosítani az ott élőknek, az önkormányzat még közmunkát sem képes ajánlani, sőt a saját alkalmazottai bérét sem tudja kifizetni, mégis a népesség kétharmada elvenné a családi pótlékot azoktól a szülőktől, akik a segély helyett nem vállalnak közmunkát. Az is kiderült, hogy a közvélemény szerint a be nem jelentett jövedelmet, a feketegazdaságban való tevékenykedést kevésbé súlyosan ítélik meg, mint ha valaki segélyből él vagy nem ösztönzi, támogatja - vagy nem képes támogatni - gyermeke továbbtanulását.

Pedig a szülőknek anyagi és lelki megterhelést jelent, ha képtelenek előteremteni, amire gyerekeiknek szükségük van. Ezt állapították meg a Magyar Szegénységellenes Hálózat munkatársai. A szervezet az ország minden megyéjében készített riportot a szegénységben élőkkel. A válaszokból kiderül: a családi pótlék olyan fontos, és pótolhatatlan bevétel, hogy a megkérdezett családoknak 70 százalékának komoly gondot okozna, sőt a teljes ellehetetlenülést jelentené, ha megszűnne a támogatás. A szegények a válság miatt még kiszolgáltatottabbá váltak, életük az eddiginél bizonytalanabb lett, a tervezés teljes hiánya jellemzi mindennapjaikat. Az interjú készítői a szegények és a cigányok teljes elutasítását, önkormányzati, kormányzati, hatósági eszközökkel történő fenyegetését tapasztalták.

Farkasos lelkek

Változnak az idők, változnak a mesék. Kezdetben volt, hogy a szegény ember az utolsó falat kenyerét megosztotta a koldussal. Most inkább elkapja az éhes száj elöl azt a bizonyos falatot és maga nyeli le. Gonoszabb lett, irigyebb lett? Valószínűleg nem. Csak éppen elfarkasosodott. Nem is ő maga. Hanem a lelke.
Sok-sok módja van a lélekmérgezésnek. Kiürülhet, elsivárosodhat a lélek, ha naponta gyötri az infláció erőszakos felkapaszkodása, az adósságspirálok "vad pörgése", a beteg gazdaságból rászabaduló métely. Ne essünk azonban tévedésbe. A társadalmi szolidaritás látványos gyöngesége nem vezethető vissza csupán a romló gazdasági helyzetre, a rossz politikai közhangulatra. Bizonyos Emil Durkheim, a francia szociológiai iskola megalapítója már több mint száz évvel ezelőtt megmondta, hogy a szolidaritás kölcsönös erkölcsi kötelezettség. Továbbá, hogy a társadalmi integráció az, ami összetartja a modern társadalmat. Namármost. Milyenek az erkölcsök mostanában kis hazánkban? És beszélhetünk-e társadalmi integrációról? A kérdések magukban hordozzák a választ. A dolog feltehetően mégsem ennyire egyszerű.

Meglehet, az egyénnek is keresnie kell az elveszett erőt - saját volt erejét - amely összekötötte őt embertársaival. Akikért - ha akarja, ha nem - , felelősséget kell vállalnia.

Forrás:Népszava

Vissza
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2010.
március
30. 08:08

"Ötven évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel"

"Ötven évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel" Az 50 feletti generáció fogyasztói szokásairól, a kedvenc márkákról, a márkahűségről, az idősebbeknek szóló reklámokról lesz szó azon a konferencián, amelyet a Magyar Fogyasztó Platform szervez. A résztvevők előadást hallhatnak arról is, hogy az 50+ korosztály hogyan igyekezett átvészelni a válságot.
Tovább
2009.
december
24. 07:47

A belső békesség a legnagyobb ajándék

A belső békesség a legnagyobb ajándék Az emberi élet szakaszainak értelméről és küldetéséről beszélt Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát a győri városházán, a Nyitott nemzedék nyugdíjasok szabadegyetemén.
Tovább
2010.
március
11. 11:59

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.
Tovább
2010.
február
25. 09:17

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal Románia vagy megreformálja a nyugdíjrendszerét, amely jelenlegi formájában tarthatatlan, vagy adókat emel - ez a következtetése annak az elemzésnek, amelyet a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet gazdasági elemzői állítottak össze.
Tovább
2010.
január
13. 07:42

Aggódnak a nyugdíjasok, összeül az idősügyi tanács

Több idősügyi szervezet aggódva hallgatta a Fidesznek a svéd nyugdíj-modell javaslatát. Az MSZP elutasítja a svéd modellt, amely csökkentené a nyugdíjakat és növelné a nyugdíjkorhatárt. Herzog László szakminiszter is azt mondta: a kormány nem alakítja át a nyugdíjrendszert.
Tovább
2009.
november
03. 09:02

Generációs ellentét alakult ki Kelet-Európában politikai ügyekben

Generációs ellentét alakult ki Kelet-Európában politikai ügyekben Azok, akik nem sokkal a berlini fal eltűnése előtt vagy után születtek, feltűnően nagyobb arányban fogadják el a többpárti politikai rendszer és a piacgazdaság felé tett lépéseket, mint az idősebb generációk.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART