2010.
december
26. 23:36

Gyógyító iszappakolás: hol vehetjük igénybe?

Címkék:
iszappakolás Alaposan megváltozott a gyógyfürdőkkel, fürdőkúrákkal kapcsolatos szemléletmód az elmúlt húsz évben. Míg ez korábban jellemzően a reumás betegek és az idősebbek időtöltése volt, ma már egészséges fiatalok és gyermekes családok is szívesen választják egy-egy hosszú hétvégére valamelyik gyógyszállót vagy wellness-központot.

Bár a gyógyturizmus, egészségturizmus kifejezés eredetileg mást jelent, a hazai köznyelv ma főként a pár napos wellness-hétvégéket érti ezalatt. Érdemes azonban különválasztani a két fogalmat: a hagyományos gyógyfürdők betegségek kezelését végzik orvosi irányítással, míg a gyakran gyógyvizeket is használó wellness hotelek a betegségmegelőzést szolgálják az egészséges embereknek nyújtott szolgáltatásokkal.

A tiszta víznek önmagában is van gyógyhatása. A közönséges víz hőmérséklete, nyomása, felhajtó ereje is jótékonyan hat a szívműködésre, a vérnyomásra, a gyomornedv-, epe-, és vizelet-elválasztásra, az izmok és az idegrendszer állapotára. Elég csak arra gondolni, hogyan lazíthatjuk el magunkat egy fárasztó nap végén egy otthoni meleg fürdőben. A hatás fokozható fürdősókkal, olajokkal vagy gyógynövény-kivonatokkal. Még jobb viszont, ha bizonyos ásványi anyagok természetes módon vannak jelen a vízben. A természetes vizekben oldott ásványi anyagoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatását már az ókorban felismerték. A meleg gyógyvíz kitágítja az ereket és ezzel segíti a vérkeringést. A vízben lévő ásványi anyagok és gázok a bőrön átjutva fejtik ki hatásukat az idegpályákra. Így lehetséges az ízületi betegségek gyógyítása. Vannak olyan gyógyvizek, amelyek párájának belélegzése van jó hatással a légutakra, és vannak iható gyógyvizek is, amelyeket a gyomor és más belső szervek gyógyítására használnak.

Szigorú szabályok

Magyarországon jogszabály határozza meg, mit lehet gyógyvíznek nevezni. Ehhez az Országos Tisztiorvosi Hivatal engedélye szükséges. Egy egészségügyi minisztériumi rendelet (74/1999-es számú EüM rendelet a természetes gyógytényezőkről) szerint ehhez először is ásványvízre, tehát a földfelszín alatti rétegből kitermelt vízre van szükség. Ennek a víznek meghatározott mennyiségű (1000 mg/l, illetve bizonyos feltételek mellett 500-1000 mg/l) oldott ásványi anyagot kell tartalmaznia.

A kitermelt vizek közül csak azt nevezhetjük gyógyvíznek, amelynek fizikai tulajdonságai vagy kémiai összetétele gyógyító hatású. Ha a gyógyvíz hőmérséklete 30°C alatti, hideg gyógyvíznek, ha magasabb, hévíznek vagy termálvíznek nevezzük. „A gyógyvíz nem csodaszer. Ha orvosi irányítással és a gyógyszeres kezelés mellett kúraszerűen alkalmazzák, számos betegség leküzdésében kiváló kiegészítő terápia lehet, olcsó és nincsenek mellékhatásai” - sorolta a gyógykúrák előnyeit Bender Tamás professzor, a Magyar Balneológiai Egyesület elnöke. Hozzátéve: sokan azt hiszik, ha néhány percre beleülnek a gyógyvízbe, az hatni fog. Igazi hatást csak kúraszerű alkalmazással lehet elérni. Egy kúra legalább 15 alkalmat jelent, egyenként legalább félórás időtartamot.

Mennyiért gyógyulhatunk?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott adatok szerint 2009-ben 282 189 beteg vett részt vényre felírt gyógykúrán valamelyik gyógyfürdőben. Az OEP a támogatásra tavaly összesen bruttó 4 milliárd forintot fordított. Az egészségbiztosítási pénztár kilencféle ellátást finanszíroz, ezek a következők: gyógyvizes gyógymedence, gyógyvizes kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas fürdő, orvosi gyógymasszázs, víz alatti vízsugármasszázs, víz alatti csoportos gyógytorna és komplex fürdőgyógyászati ellátás.

A kúrák többségére az OEP-támogatás 85 százalékos, a fennmaradó részt a betegnek kell fizetnie. A támogatás aránya függ attól, hogy az ellátást országos, körzeti vagy helyi minősítésű fürdőben végzik. A gyógyvizes medencében folytatott kúrát például csak 50 százalékban támogatja az OEP, ennek összege alkalmanként 200-260 forint. Az orvosi gyógymasszázs támogatása a körzeti és a helyi fürdőkben 70 százalékos (500 forint), az országos minősítésű fürdőkben fix összegű, 550 forint. A legdrágább ellátás a komplex fürdőgyógyászati ellátás, amelynek 85 százalékos támogatása 2000 forint.

Gyógyiszap, mofetta

Magyarországon csak néhány helyen (Makó, Hajdúszoboszló, Tiszasüly, Harkány, Alsópáhok, Hévíz) lelhető fel gyógyiszap, amely átmelegítő, merevségoldó vérbőséget okozó, fájdalomcsillapító hatásokkal jár. Ez elsősorban gerincbetegségeknél, sportsérüléseknél használható. Elősegíti az anyagcserét, élénkíti a mirigyműködést, megnyugtatja az idegrendszert, és harmonizálja a sejtműködést.

Mofettának a szén-dioxid szárazfürdőt nevezik. A beteg olyan medencében tölti az időt, amelyben nem víz, hanem színtelen, szagtalan, gáz van. A gázszintet levegővel felfújt luftballonok mutatják. A bőrön keresztül bejutó gáz hatására a fokozott vérkeringés bársonyos melegséget idéz elő. Ilyen Magyarországon egyetlen helyen, Mátraderecskén van. Szén-dioxidot bányásznak még mesterséges módon Mihályiban, amelyet szintén felhasználnak a gyógyítás érdekében a kapuvári kórházban. A mélyből feltörő, nagy szén-dioxid koncentrációjú gyógyhatású gáz radontartaloma hatásos a végtagi keringési zavarokban, valamint a szív- és általános keringési betegségekben, magas vérnyomásban, cukorbetegségek érszövődményeiben, súlyos érrendszeri érintettséggel járó autoimmun-betegségek kezelésében.

Forrás: medizona.hu

Vissza
2010.
december
08. 11:36

Az időseket ritkábban küldik szakrendelésre

  Az időseket ritkábban küldik szakrendelésre Egy új kutatás szerint az életkor, a nem és a vagyoni helyzet határozza meg, milyen valószínűséggel küld valakit specialistához a háziorvosa.
Tovább
2009.
december
28. 10:07

Combnyaktörés: végzetes is lehet

Combnyaktörés: végzetes is lehet Napjainkban a népesség elöregedésével és a csontritkulás népbetegséggé válásával a csípőtáji (combnyak-) törések száma rendkívül gyorsan nő. A kórkép főleg idős korban gyakori, hátterében legtöbbször egyszerű elesés áll. A csípőtáji törést szenvedő betegek 95 százaléka műtéten is átesik.
Tovább
2010.
december
11. 09:09

Csak óvatosan, mert egy csonttörés halálos is lehet!

Csak óvatosan, mert egy csonttörés halálos is lehet! Télen, amikor a járdák jegesek, csúsznak, az elesés veszélye miatt érdemesebb a lakásban maradni, bár még ott is történhetnek balesetek. A törések kiemelkedő helyen szerepelnek az időskori halálozási okok listáján.
Tovább
2010.
november
21. 06:27

Csontjainkat is védjük, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk

Csontjainkat is védjük, ha sok gyümölcsöt és zöldséget eszünk A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja, így az egészséges táplálkozás nem csupán a testsúly, hanem az időskori csonttörések megelőzése szempontjából is üdvös - hangsúlyozzák kanadai tudósok, akik kutatásaikról az American Journal of Clinical Nutrition című táplálkozástudományi szaklap online kiadásában számoltak be.
Tovább
2010.
november
06. 06:30

Felgyorsítják az öregedést a szénsavas üdítők

Felgyorsítják az öregedést a szénsavas üdítők "Az embereknek egészséges étrendre van szükségük, a hosszú és egészséges élet szempontjából pedig meg kell tartani a foszfátok egyensúlyát" - mondta el Dr. M. Shawkat Razzaque, a Harvard Egyetem kutatója. Razzaque és munkatársai három csoport egéren vizsgálta a magas foszfátszint hatásait.
Tovább
2010.
október
08. 06:59

Gyógyszer helyett hagyma - kincset ér

Gyógyszer helyett hagyma - kincset ér A gyógyszerek uralmának korában lassanként megfeledkezünk a természetes megoldásokról. Amikor nem égető problémáról van szó, érdemes a régi tudást felidézni és alkalmazni. Az őszi-téli időszak egyik ilyen említésre méltó "gyógyszere" a magyar konyha legfőbb alappillére, a hagyma.
Tovább
2010.
december
28. 09:15

Gyógyszer, ami tetszik a betegeknek

Gyógyszer, ami tetszik a betegeknek A mai klinikai gyógyszervizsgálatokban gyakran használnak placebót, mely ránézésre megkülönbözhetetlen a hatásos tablettától, de hatóanyagot nem tartalmaz. Ennek ellenére a látszólagos kezelés is lehet hatásos - olvasható ausztrál kutatók erről írott tanulmányában, melyet a The Lancet közölt.
Tovább
2009.
november
15. 09:02

Gyógyszerek 60 fölött

Gyógyszerek 60 fölött Az orvosnak a 60–65 év feletti pácienseknél több olyan anatómiai, élettani sajátosságot is figyelembe kell vennie, ami eltér a fiatalabb korú emberekétől.
Tovább
2010.
február
05. 07:23

Memóriajavító ételek

Memóriajavító ételek Azt, hogy a bőséges zöldség- és gyümölcsevés jót tesz az egészségnek, tapasztalatból is régóta tudtuk, de a tudományos vizsgálatok mind gyakrabban igazolták, hogy ennek magyarázata a különböző flavonoidok szervezetünkre gyakorolt, kedvező hatása
Tovább
2009.
augusztus
23. 23:16

Ritkán utaznak a szeniorok, akkor is főleg belföldön

Ritkán utaznak a szeniorok, akkor is főleg belföldön Utazásaik célja elsősorban a passzív pihenés, rokonlátogatás, gyógyfürdőzés, kertészkedés. Általában az elő- és utószezonban is utaznak e korosztály tagjai, a kirándulások utazások 39 %-a esik erre az időszakra.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART