2010.
december
28. 09:15

Gyógyszer, ami tetszik a betegeknek

Címkék:
gyógyszerek A mai klinikai gyógyszervizsgálatokban gyakran használnak placebót, mely ránézésre megkülönbözhetetlen a hatásos tablettától, de hatóanyagot nem tartalmaz. Ennek ellenére a látszólagos kezelés is lehet hatásos - olvasható ausztrál kutatók erről írott tanulmányában, melyet a The Lancet közölt.

A latin kifejezés: placebo azt jelenti, hogy „tetszeni fogok". A 14. században így hívták azokat az embereket, akiket temetéskor a család azért bérelt, hogy a közvetlen rokonság mellett az elhunytat sokan elsirassák. Orvosi értelemben a placebo 1811-ben jelent meg, amikor egy orvosi lexikonban úgy szerepel, ez olyan gyógyszert jelent, melyet főleg azért adnak, mert tetszik a betegnek, és nem azért, hogy meggyógyítsa. Damien G. Finniss és munkatársai áttekintették ennek a fontos kérdésnek az irodalmát, hangsúlyozva, hogy az új gyógyszerek forgalomba hozatala megfelelő placebo alkalmazása nélkül csak speciális esetekben lehetséges.

Egy új készítményt eleve az eddig legjobbnak bizonyuló kezeléssel hasonlítják össze. Ennek megfelelően súlyos betegségben az új gyógyszert szigorúan tilos összemérni eleve hatástalan, placebo-szerrel: az egészségügyi hatóságok ezt igen részletesen ellenőrzik. Az ausztrál kutatók emlékeztetnek arra, hogy a placebo készítmények gyakran valódi hatás útján működnek. A ópium gyógyszercsoporthoz tartozó fájdalomcsillapítók placebo készítményei - a legújabb kutatás eredményei szerint - meglepően hatásosak lehetnek, mert a szervezet által termelt belső ópiumszármazékokat mozgósítják. Sokfelé kutatják számos, más mechanizmus útján kifejlődő placebo jelenség titkát is, mivel a semleges beavatkozás önmagában hormonális és vérkeringési befolyás útján fejtheti ki a kedvező változást. Idézik a kutatók azt a vizsgálatot is, melyben a betegek számítógépes pumpa útján kaptak kezelést, de nem tudták, hogy beadják nekik a hatásos készítményt és az orvossal nem is találkoztak. A betegek másik csoportja az orvostól kapta a gyógyszert. Utóbbi gyógykezelés igen hatásosnak bizonyult, míg a gyógyszer a gyógyítás tudata nélkül nem, vagy csak alig működött. Többen leírták már, hogy ha semmit nem csinál, a doktor akkor is a legjobb placebo.

Forrás: medizona

Vissza
2010.
december
08. 11:36

Az időseket ritkábban küldik szakrendelésre

  Az időseket ritkábban küldik szakrendelésre Egy új kutatás szerint az életkor, a nem és a vagyoni helyzet határozza meg, milyen valószínűséggel küld valakit specialistához a háziorvosa.
Tovább
2010.
november
20. 10:29

A baktérium, ami legyőzte a gyógyszereket

A baktérium, ami legyőzte a gyógyszereket Egyre nagyobb számban fertőz Európában a gyógyszereknek ellenálló Clostridium difficile baktérium, ám nagy az eltérés abban, ahogy a nemzeti egészségügyi hatóságok nyomon követik az eseteket. Európában akár 400 ezer ember is megfertőződhet.
Tovább
2010.
december
09. 06:26

Aláírás a betegágy szélén

Aláírás a betegágy szélén Orvosi beavatkozás, kórházi kezelés előtt ma már megszokott, hogy a kezelőorvos néhány papírral keresi fel betegét. Miről döntünk, mit is írunk alá ilyenkor?
Tovább
2010.
szeptember
27. 14:55

Gerincgyakorlatok derékfájósoknak

Gerincgyakorlatok derékfájósoknak Ha fáj a derekunk, sokat segít a mozgás és a megfelelő tornagyakorlatok végzése. Ezzel nemcsak hamarabb szűnik meg a fájdalom, de megelőzhetők a további gerincpanaszok is. Fontos, hogy csak fokozatosan térjünk vissza megszokott életvitelünkhöz, beleértve az edzést is. Az enyhétől a mérsékeltig terjedő derékfájás esetén az alábbiak biztosan nem erőltetik meg a gerincet: rövid séták, nyújtó- és hajlékonysági gyakorlatok, szobakerékpár, úszás.
Tovább
2009.
november
03. 19:12

Páfrányfenyő az elbutulás ellen?

Páfrányfenyő az elbutulás ellen? A páfrányfenyő (ginkgo biloba) fokozza az agy vér- és oxigénellátását, javítja a szellemi teljesítőképességet, alkalmas időskori memóriaproblémák kezelésére és roboráló szerként is alkalmazható.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART