2010.
október
08. 06:59

Gyógyszer helyett hagyma - kincset ér

Címkék:
Vöröshagyma A gyógyszerek uralmának korában lassanként megfeledkezünk a természetes megoldásokról. Amikor nem égető problémáról van szó, érdemes a régi tudást felidézni és alkalmazni. Az őszi-téli időszak egyik ilyen említésre méltó "gyógyszere" a magyar konyha legfőbb alappillére, a hagyma.

A vöröshagyma értékes vegyületeivel sokféle betegség ellenszereként szolgálhat. A-, B- és C-vitamint, ként, jódot, vasat, foszfort, kalciumot, és szilíciumot tartalmaz. Csökkenti a reumás panaszokat. Jó hír allergiában szenvedőknek, hogy a benne lévő antihisztamin gátolja a gyulladásos tünetek megjelenését, gyomorfekély,és hurutok esetén is. Ezt a kvercetin nevű színanyagot a héja tartalmazza. Főzzünk magunknak nyugodtan hagymahéjból teát, ami kifejezetten iható ízű.

A hagyma erős illatát a benne lévő kénvegyületek adják, amelyek kedvezőtlen körülményeket teremtenek a gyomorfekély kiváltójának, a Helicobakter Pylorinak, sőt védenek az emésztőrendszeri, és a vastagbéldaganatok kialakulásától. Csökkentik a vércukor szintet, és vértisztító hatásuk vannak. Magas rosttartalma miatt a hagyma orvosolja a székrekedést, fokozza az emésztőnedvek termelését, megszünteti a puffadást. Csökkenti a koleszterinszintet, az érszűkület veszélyét, és a beépülő zsírok mennyiségét. Serkenti a veseműködést, vízhajtó és féreghajtó hatású. Baktériumölő hatóanyagai miatt régóta kedvelt nátha, influenza, légcsőhurut és köhögés ellen, a fül, az orr- és az arcmelléküreg gyulladásainál. Illóolaja segít a nyák feloldásában, és segít megszüntetni az orrdugulást. Ez a tulajdonsága a most kezdődő hideg időszakban kincset ér.

Héjastól vágjunk össze 1 kg hagymát, 1 fej fokhagymát, és 6 evőkanál mézzel keverjük össze. Öntsük fel 1,5 liter vízzel, és lassan forraljuk egy órán át. Nátha és megfázás esetén, óránként igyunk belőle egy kortyot. Egészségmegőrzésre napi egy fej vöröshagyma, valamint 1-2 cikk fokhagyma elfogyasztása javasolt.

Hajhullásra is gyorsan ható szer. Leszűrt hagymalével több napon keresztül dörzsöljük be a fejbőrt. Az almaecettel és mézzel elkevert hagymalé tisztítja a pattanásos bőrt is. Szoptatós anyukák, máj- és epebántalmaktól szenvedők hagymát csak módjával fogyasszanak!

Forrás: stop.hu

Vissza
2009.
december
27. 09:23

Hallott már a pudingvegetáriánusokról?

 Hallott már a pudingvegetáriánusokról? Pudingvegetáriánusoknak nevezik az angolszász országokban azokat az idős nőket, férfiakat, akik a legszívesebben "tejbepapin" élnek, mert nem kell vele pepecselniük.
Tovább
2009.
december
11. 13:54

A vörösbor gátolja az öregedést (is)

A vörösbor gátolja az öregedést (is) A minőségi vörösbor jó hatással lehet egyes betegségek megelőzésére, gyógyítására. Az aktuális kutatási eredményeket összegezték az idei Orvosi Bor-szimpoziumon Kőszegen és Szombathelyen, áll a Vas Népe csütörtöki számában.
Tovább
2010.
május
15. 18:14

Az esésektől és törésektől is védi az időseket a D-vitamin

Az esésektől és törésektől is védi az időseket a D-vitamin A Nemzetközi Csontritkulás Alapítvány legújabb ajánlása szerint a nyugdíjas korosztálynak ezért naponta 800-1000 nemzetközi egységnyi (IE) D-vitamint kell bevennie, amely mintegy 20-25 mikrogrammnak felel meg.
Tovább
2010.
június
13. 11:02

Az ismerős kukorica ismeretlen oldalai

Az ismerős kukorica ismeretlen oldalai Főtt kukoricát csak a nyári időszakban ehetünk, viszont egész évben lehetőségünk van polentát vagy kását főzni belőle, kenyeret és lepényt készíteni, hiszen a boltokban megtalálható dara, keményítő és liszt formájában.
Tovább
2009.
november
15. 14:41

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék Lényeg a tápanyaggazdagság! Az időseknek kevesebb kalóriára, ellenben ugyanolyan sok létfontosságú tápanyagra van szükségük, mint a fiatalabbaknak. Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget (különösen hüvelyeseket: babot, borsót, stb.), teljes kiőrlésű gabonaterméket, tejterméket, sovány húst (és hústerméket), halat, tojást, valamint növényi olajat.
Tovább
2010.
február
05. 07:23

Memóriajavító ételek

Memóriajavító ételek Azt, hogy a bőséges zöldség- és gyümölcsevés jót tesz az egészségnek, tapasztalatból is régóta tudtuk, de a tudományos vizsgálatok mind gyakrabban igazolták, hogy ennek magyarázata a különböző flavonoidok szervezetünkre gyakorolt, kedvező hatása
Tovább
2010.
január
04. 14:23

Miért van szükségünk probiotikumok szedésére?

Miért van szükségünk probiotikumok szedésére? A téli időszakban gyakori náthás, meghűléses panaszok megelőzése és kezelése kapcsán egyre többet hallhatjuk a probiotikum kifejezést. Sokan mégsem ismerjük pontos jelentését, nem tudjuk mikor, és hogyan alkalmazhatjuk őket egészségünk védelmében. A probiotikumokról dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.
Tovább
2010.
március
24. 15:32

Multivitaminok: eltérő a vitaminigényünk

Multivitaminok: eltérő a vitaminigényünk A vitaminok a táplálék útján kis mennyiségben a szervezetbe jutó szerves anyagok, melyek jelenléte nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára fontos élettani folyamatok fenntartásához. Egyes esetekben, különösen a téli időszakban azonban nem jutunk elegendő vitaminforráshoz, ilyenkor multivitamin készítmények fogyasztásával pótolhatjuk a hiányt.
Tovább
2009.
augusztus
24. 00:13

Oliva és hal az infarktus ellen

Oliva és hal az infarktus ellen A mediterrán országokban, de Észak-Európában is jellemzően kevesebben kapnak szívinfarktust, szívbetegséget, mint nálunk. Szakemberek szerint a kedvező statisztika azt mutatja, hogy kevésbé stresszes életmódot folytatnak, és egészségesebben étkeznek: az olivaolaj, valamint a tengeri halolaj segít megelőzni a betegségeket.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART