2011.
március
30. 08:31

Gyógyszerárak: a lakosság nem jár rosszabbul?

Címkék:
Sélleiné Márki Mária Az OEP-főigazgatója szerint a változó áru medicinák mindegyike kiváltható több készítménnyel, amelyek együttesen olcsóbbak, így a lakosság nem jár rosszul. Sélleiné Márki Mária erről annak kapcsán nyilatkozott, hogy Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja szerint semmi, így a gyógyszerkassza helyzete sem indokolja a gyógyszeráremelést, amely elsősorban az idős embereket és a kismamákat sújtja.

A szocialisták szerint semmi sem indokolja a gyógyszeráremelést

Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja kedden sajtótájékoztatón elmondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) honlapján közölt ismertetés szerint áprilistól több mint száz gyógyszer állami támogatása csökken vagy szűnik meg. Hozzátette: a listán szívgyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, vércukorcsökkentő gyógyszerek, csontritkulást és urológiai betegségeket kezelő készítmények éppúgy szerepelnek, mint kismamák által szedett gyógyszerek.

Az MSZP-s politikus a szívgyógyszerek árának emelkedésével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon minden második haláleset valamilyen szívbetegség miatt következik be, így a támogatás csökkentésének tragikus következményei is lehetnek.

Beszélt arról is, hogy az idősek fogyasztói kosara - az átlagosnál nagyobb mértékben - 4,8 százalékkal drágult az első negyedévben, vagyis számukra különösen kedvezőtlen az áremelkedés. Hozzátette: mivel Szócska Miklós egészségügyi államtitkár előrevetítette, hogy a kormány idén mintegy 25 milliárd forintot akar kivonni a gyógyszerkasszából, így akár ezres nagyságrendű lehet a dráguló gyógyszerek száma.

A kombinációs gyógyszerek árát vizsgálták

Sélleiné Márki Mária az OEP főigazgatója elmondta, hogy a több hatóanyagot tartalmazó úgynevezett kombinációs gyógyszereket egy január 1-jén hatályba lépett jogszabály alapján vizsgálták felül. Az árváltozás csaknem kétszáz terméket érint, amelyek nagy része valóban vérnyomáscsökkentő, de van köztük vércukorcsökkentő gyógyszer és egyéb termékek is - jegyezte meg.

A több olcsóbb lesz

A csaknem kétszáz készítmény közül tizennégynek már a gyártó csökkentette az árát, huszonkettő a korábbi áron maradt. Valóban van olyan készítmény, amely drágulni fog, de ezek kombinációs készítmények, két vagy több hatóanyagot is tartalmaznak, így kiválthatóak több készítménnyel, amelyek együttes térítési díja alacsonyabb - tette hozzá a főigazgató, aki hangsúlyozta: a korábbi időszakban a gyógyszergyártók, gyógyszercégek "olyan módon hozták forgalomba ezeket a kombinációs szereket, hogy magasabb volt az áruk, ezért magasabb támogatást kellett fizetni a biztosítónak, mintha komponensenként külön vették volna meg". Érthetetlen, hogy miként és miért lehetett ilyen módon eljárni - tette hozzá.

A mostani intézkedés célja az, hogy a szabályozottsággal a betegek gyógyszerköre változatlan maradjon és terheik se emelkedjenek, bizonyos esetekben még csökkenjenek is - mondta Sélleiné Márki Mária, emlékeztetve arra, hogy 2007 januárjában valamennyi gyógyszer térítési díja mintegy ötven százalékkal emelkedett, ami rendkívül negatívan érintette a betegeket.

Forrás: metropol.hu, Fidesz.hu

Vissza
2011.
március
30. 08:29

A dráguló gyógyszerek teljes listája

A dráguló gyógyszerek teljes listája Felkerült kedden a nol.hu-ra annak a több mint 200 úgynevezett kombinált - azaz egy tablettában többféle hatóanyagot is tartalmazó - orvosságnak a neve, amelyek állami támogatása péntektől változik, többnyire csökken.
Tovább
2009.
november
15. 09:02

Gyógyszerek 60 fölött

Gyógyszerek 60 fölött Az orvosnak a 60–65 év feletti pácienseknél több olyan anatómiai, élettani sajátosságot is figyelembe kell vennie, ami eltér a fiatalabb korú emberekétől.
Tovább
2011.
március
20. 13:40

Gyógyszerek és az időskor

Gyógyszerek és az időskor Hatvanöt év felettiek kapják az összes felírt gyógyszerkészítmény mintegy 40%-át az USÁ-ban. Nos, az arány nálunk sem nagyon térhet el ettől… Az időskori gyógyszerelés nehézségeit fokozzák a korral járó élettani változások, az idősebbek "törékennyé" válása, könnyebben esnek áldozatául bármely betegségnek, és a több betegség – ezzel együtt több gyógyszer - egyidejűségének problémája is.
Tovább
2011.
március
28. 11:09

Nyugdíjasok, kismamák gyógyszerei is drágulnak

Nyugdíjasok, kismamák gyógyszerei is drágulnak Áprilistól több gyógyszer ára emelkedik jelentősen, miután az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csökkenti az ún. kombinációs készítmények társadalombiztosítási támogatását - írja a Magyar Nemzet. Ezzel a lépéssel 4 milliárd forintot spórolhat a kormány, ugyanakkor az intézkedés nem része a reformprogramban szereplő (a gyógyszerkasszát érintő) 120 milliárd forintos elvonásnak.
Tovább
2011.
március
27. 14:30

Súlyos gondot okoz az időseknek a gyógyszervásárlás

Súlyos gondot okoz az időseknek a gyógyszervásárlás Egy felmérésből kiderül: a gyógyszeres kezelésre szoruló betegek 37 százalékának jelent komoly terhet a gyógyszerek kifizetése. A Szinapszis Kft. a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából készítette kutatását, melynek során a felmérést végző szakemberek a gyógyszerek árával kapcsolatos attitűdre, a vásárlási szokásokra és a lehetséges problémákra voltak kíváncsiak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART