2011.
április
01. 08:20

Gyógyszerek - Egyig drágul, másik olcsóbb lesz

Címkék:
gyógyszerek Áprilistól átlagosan 232 forinttal olcsóbb több mint hatszáz gyógyszer az új referenciaárak meghatározása nyomán - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) csütörtökön. Ugyanakkor bizonyos kombinált gyógyszerek ára nő. (Lásd kapcsolt cikkünket.)

Az árváltozás népegészségügyi megbetegedések kezelésére szolgáló szereket érint. Ezek között vannak antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterinszint-csökkentők, epilepszia, asztma, csontritkulás, illetve depresszió elleni szerek, szív- és érrendszeri gyógyszerek, továbbá a központi idegrendszerre, gyomor- és bélbetegségekre ható szerek, pajzsmirigy kezelésére szolgáló készítmények és urológiai szerek.

A hatályos jogszabályoknak megfelelően negyedévente új úgynevezett referenciaárat határoz meg azon gyógyszercsoportok esetében, amelynek készítményei azonos hatóanyagot tartalmaznak vagy azonos terápiás csoportba tartoznak. Az a gyógyszer válhat referenciatermékké, melynek meghatározott forgalma volt az elmúlt negyedévben és az ára a legalacsonyabb az adott gyógyszercsoportban. Az OEP e legolcsóbb készítmény árához igazítja a százalékos támogatási kulcsot - tette hozzá az egészségbiztosítási pénztár.

Ha egy 100 forintos készítményhez 70 százalék támogatást ad a biztosító, s a készítmény helyettesíthető egy 110 forintos szerrel, az OEP ahhoz is csak 70 forint támogatást nyújt. Ha a beteg az olcsóbb helyett mégis a drágább terméket választja, a különbözet őt terheli. Ez az úgynevezett fix támogatás.

Az úgynevezett fixesítési eljárásba a több hatóanyagot is tartalmazó, kombinációs készítményeket is bevonták, így az átlagos árváltozás által érintett több mint hatszáz készítmény körében ezek is benne vannak - áll a közleményben.

Forrás: magyarorszag.hu

Vissza
2011.
március
30. 08:29

A dráguló gyógyszerek teljes listája

A dráguló gyógyszerek teljes listája Felkerült kedden a nol.hu-ra annak a több mint 200 úgynevezett kombinált - azaz egy tablettában többféle hatóanyagot is tartalmazó - orvosságnak a neve, amelyek állami támogatása péntektől változik, többnyire csökken.
Tovább
2010.
december
28. 09:15

Gyógyszer, ami tetszik a betegeknek

Gyógyszer, ami tetszik a betegeknek A mai klinikai gyógyszervizsgálatokban gyakran használnak placebót, mely ránézésre megkülönbözhetetlen a hatásos tablettától, de hatóanyagot nem tartalmaz. Ennek ellenére a látszólagos kezelés is lehet hatásos - olvasható ausztrál kutatók erről írott tanulmányában, melyet a The Lancet közölt.
Tovább
2011.
március
30. 08:31

Gyógyszerárak: a lakosság nem jár rosszabbul?

Gyógyszerárak: a lakosság nem jár rosszabbul? Az OEP-főigazgatója szerint a változó áru medicinák mindegyike kiváltható több készítménnyel, amelyek együttesen olcsóbbak, így a lakosság nem jár rosszul. Sélleiné Márki Mária erről annak kapcsán nyilatkozott, hogy Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja sajtótájékoztatóján azt mondta: pártja szerint semmi, így a gyógyszerkassza helyzete sem indokolja a gyógyszeráremelést, amely elsősorban az idős embereket és a kismamákat sújtja.
Tovább
2009.
november
15. 09:02

Gyógyszerek 60 fölött

Gyógyszerek 60 fölött Az orvosnak a 60–65 év feletti pácienseknél több olyan anatómiai, élettani sajátosságot is figyelembe kell vennie, ami eltér a fiatalabb korú emberekétől.
Tovább
2011.
március
20. 13:40

Gyógyszerek és az időskor

Gyógyszerek és az időskor Hatvanöt év felettiek kapják az összes felírt gyógyszerkészítmény mintegy 40%-át az USÁ-ban. Nos, az arány nálunk sem nagyon térhet el ettől… Az időskori gyógyszerelés nehézségeit fokozzák a korral járó élettani változások, az idősebbek "törékennyé" válása, könnyebben esnek áldozatául bármely betegségnek, és a több betegség – ezzel együtt több gyógyszer - egyidejűségének problémája is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART