2009.
november
15. 09:02

Gyógyszerek 60 fölött

Címkék:
gyógyszerek Az orvosnak a 60–65 év feletti pácienseknél több olyan anatómiai, élettani sajátosságot is figyelembe kell vennie, ami eltér a fiatalabb korú emberekétől.

Időskorban sajátosan megváltozik egyes szervek működése. A máj nagysága, véráramlása csökken, a gyógyszerekkel bevett hatóanyagok lassabban bomlanak le. A vese működése is lassul, a különböző szerek lassabban választódnak ki a szervezetből. Ez azt jelenti, hogy bizonyos gyógyszerek esetén csökkenteni lehet és kell a napi dózist. Közismert, hogy idősebb korban kisebb a szervezet relatív víztartalma, ez érezhető a bőrön, hisz szárazabb, ráncosabb, de hasonló folyamat zajlik a teljes szervezetben is. A fokozott kiszáradás veszélye mellett ez azt is jelenti, hogy adott menynyiségű bevett gyógyszer kevesebb folyadékban oszlik el, mint évtizedekkel korábban, tehát nagyobb koncentrációt érhetnek el a hatóanyagok a vérkeringésben. A víztartalom relatív csökkenése együtt jár a zsírtömeg növekedésével. Ismert, hogy sok hatóanyag képes felhalmozódni a zsírszövetben, amit ugyancsak figyelembe kell venni a terápiát elrendelő és felügyelő szakembereknek.

Egyes nyugtatók és vérnyomáscsökkentők esetében figyelték meg, hogy az idősebb szervezet fokozott érzékenységgel reagál ezekre a szerekre, a vártnál gyorsabb és erőteljesebb hatás alakul ki.

A szervezet természetes „elhasználódása” következtében egyre több egészségügyi probléma jelentkezik, amit egyre több gyógyszerrel lehet csak megelőzni, karbantartani, kezelni. Nem ritka, hogy 5–8-féle patikaszert szednek egyidejűleg az időskorúak. Ez valószínűbbé teszi a gyógyszermellékhatások, valamint a gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatások kialakulását.

Az öregedéssel együtt járó szervi változásokkal egyidejűleg problémát okozhat a feledékenység, a pontos alkalmazási előírás megjegyzése, megértése is. Javasolt ilyen esetekben a napi vagy heti gyógyszeradagoló dobozok használata, amik a szükséges gyógyszeradagok előre történő „kiporciózását” teszik lehetővé.

Látható, hogy igen sok tényező befolyásolja az idősek optimális gyógyszeres kezelését. Az idősebb korban is elérhető megfelelő életminőség érdekében rendszeres kontroll, odafigyelés szükséges mind a beteg, mind az orvos és a gyógyszerész részéről.

dr. Budai Marianna és dr. Dóczi István szakgyógyszerész

Forrás: Patikatükör
 

Vissza
2009.
október
23. 20:09

Az idősek védettebbek a H1N1 vírussal szemben

Azok az emberek, akiknek a szervezete már találkozott a szezonális influenza vírusával (akár úgy, hogy beteg volt, akár úgy, hogy oltást kapott), egyfajat immunitást szereztek. Ez némileg védi őket az új típusú influenza ellen is - állítják amerikai kutatók.
Tovább
2009.
augusztus
24. 00:13

Oliva és hal az infarktus ellen

Oliva és hal az infarktus ellen A mediterrán országokban, de Észak-Európában is jellemzően kevesebben kapnak szívinfarktust, szívbetegséget, mint nálunk. Szakemberek szerint a kedvező statisztika azt mutatja, hogy kevésbé stresszes életmódot folytatnak, és egészségesebben étkeznek: az olivaolaj, valamint a tengeri halolaj segít megelőzni a betegségeket.
Tovább
2009.
november
03. 19:12

Páfrányfenyő az elbutulás ellen?

Páfrányfenyő az elbutulás ellen? A páfrányfenyő (ginkgo biloba) fokozza az agy vér- és oxigénellátását, javítja a szellemi teljesítőképességet, alkalmas időskori memóriaproblémák kezelésére és roboráló szerként is alkalmazható.
Tovább
2009.
augusztus
25. 23:36

Tanácsok kemoterápiában részesülőknek

Tanácsok kemoterápiában részesülőknek A kemoterápia a daganatos betegek kezelésének hatások, egyre többször sikeres módja, de megviseli az ember testét, lelkét egyaránt. A gyötrelmeket valamelyest lehet enyhíteni, ha megfelelően étkezik a beteg.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART