2011.
január
07. 07:04

Gyorsabban nőhet a nyugdíjuk a munkát vállalóknak

Címkék:
nyugdíjtárgyalás Januártól a nők 40 év jogosultsági idővel is nyugdíjba vonulhatnak, ráadásul már jóval azelőtt kérhetik szolgálati idejük megállapítását. A múlt év végéig csak a nyugdíjkorhatár elérése előtt tíz évvel kérhették ugyanezt. Nemcsak a nőknek, de valamennyi nyugdíjas munkavállalónak kedvező az az új szabály, miszerint akár évente emelkedhet nyugdíjuk. Lehetőségek, feltételek 2011-ben.

A nők 2011. január 1-jétől, életkortól függetlenül öregségi teljes nyugdíjra jogosultak, ha legalább negyven év jogosultsági idejük van és a nyugdíj megállapításának napján nincs biztosítással járó jogviszonyuk.

Jogosultsági időnek minősül a keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy olyan szolgálati idő, ami a – törvény szerint – egy kategóriába sorolható. Munkaviszony, közalkalmazotti, közszolgálati, kormány-tisztviselői jogviszony, egyéni vagy társas vállalkozói idő, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő. A gyermekneveléssel összefüggő időszakokból (terhességi gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás ideje) legfeljebb 8 évet lehet beszámítani, ápolásra fordított időszakból pedig maximum tízet.

A törvény tehát minimálisan harminckét év ténylegesen munkában töltött időhöz köti a jogosultságot. Olyan nő esetén pedig, akinek a súlyosan fogyatékos, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel ápolási díjat állapítottak meg, a 30 évet rögzíti a törvény. Öt gyermek felnevelése esetén viszont egy évvel, minden további gyermek esetén pedig újabb egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken a nyugdíjjogosultság ideje. A szabályozás más szolgálati időt, mint például a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást, a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot, az ápolási díj folyósításának időtartamát nem veszi figyelembe.

A nők kedvezményes nyugdíjazása kapcsán megszüntették azt a korlátot is, mely szerint a szolgálati idő megállapítását csak a nyugdíjkorhatár előtt tíz évvel lehet kérni. Január 1-jétől a biztosított (volt biztosított) – legfeljebb naptári évenként egyszer – a nyugdíjmegállapító szervtől kérheti a szolgálati idejének, valamint a korkedvezményre és egyéb jogszabályban meghatározott, foglalkozáshoz kapcsolódó kedvezményre jogosító idejének megállapítását.

A nyugdíj kiszámításánál a kedvezményre jogosultak nyugdíjának összegét – figyelmeztet Molnár László, a Középmagyarországi regionális Nyugdíbiztosítási Igazgatóság igazgatója – az általános szabályok szerint kell kiszámítani, vagyis a nyugdíj összegének kiszámítása során már minden szolgálati időt figyelembe kell venni. A kedvezmény a nyugdíj csökkentése nélkül jár. A feltételnek eleget tevő jogosultak a hatályos nyugdíj-megállapítási szabályok szerinti teljes összegű öregségi nyugdíjat kapnak, ellentétben az előrehozott öregségi nyugdíjjal, ahol a férfiaknál 2011-től, a nőknél 2014-től az előrehozás csak a nyugdíj csökkentésével vehető igénybe. Ez további kedvezményt jelent az érintetteknek. A nyugdíj igénylésekor az általános szabályoknak megfelelően meg kell szüntetni a biztosítással járó jogviszonyt.

A kormányzati kommunikációs államtitkárság tájékoztatása szerint ha az érintettek 75-100 százaléka él a kedvezmény lehetőségével, és nyugdíjba megy, akkor ez az első évben, azaz 2011-ben 18-24 ezer nőt érinthet. Ez hozzávetőleg 30-35 milliárd forint kiadást jelent.

A törvény módosítja a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény más passzusait is. Egyebek közt kimondja a nyugellátások évenkénti rendszeres emelése kapcsán, hogy a nyugellátás és a baleseti járadék összegét – a januári emelés végrehajtását megelőzően – meg kell emelni az egy összegű kifizetés összegének alapjául szolgáló, kormányrendeletben meghatározott százalékos mérték egy tizenketted részével. E passzus indoklása azt rögzíti: a módosítás szerint a nyugdíj összegét januárban először az előző év novemberében teljesített egyösszegű kifizetés alapjául szolgáló százalékos mérték egy tizenkettedével kell megemelni, és az így kapott összeget kell a januári emelés mértékével emelni, mivel a hatályos szabály szerint nehezen hajtható végre a novemberi egyösszegű kifizetés beépítése a januári nyugdíjba.

Tavaly év végéig úgy volt, hogy teljesen megváltoznak a korkedvezményes feltételei, ezért jónéhányan úgy döntöttek 2010-ben, hogy korengedménnyel nyugdíjba vonulnak. De karácsony előtt valamivel meghosszabbították a korkedvezményes munkaköri lista érvényességét egészen 2012. december 31-ig. Az új szabályozásra legalább eddig kell várni.

Nyugdíj melletti munka: kinek nő a nyugdíja?

Január elsejéig annak a nyugdíjas munkavállalónak lehetett emelni a nyugdíját, aki nyugdíja mellett 365 napot dolgozott – ismerteti a szabályt Molnár László. Az emelés mértéke a 365 nap alatt elért (nyugdíjjárulék-köteles) keresete havi átlagának fél százaléka volt. Ez 100 ezer forintos havi átlagkeresetnél 500 forintos emelést jelentett 365 nap után.

Az idei évtől annak is jár nyugdíjemelés, aki nem dolgozta le adott évben a 365 napot. Januártól ugyanis minden évben kérheti a nyugdíjával kapcsolatos elszámolást, aki nyugdíjasként munkát vállal. Eszerint, ha például 2011-ben mindössze 30 napot dolgozott, akkor az ez idő alatt elért átlagkeresete összegének tizenketted részét veszik és ezt növelik 0,5 százalékkal.
Szintén 2011-es változás, hogy a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj vagy a rehabilitációs járadék megszűnik, és később a jogosultnak ismételten saját jogú nyugdíjat állapítanak meg, a korábbi nyugdíj mellett végzett kereső tevékenységet nem szolgálati időként, hanem növelésre jogosító tényezőként kell figyelembe venni, a növelésre szerzett jogosultság így nem vész el. Nagyobb lesz a mozgásterük a rokkantnyugdíjasoknak, mivel a decemberi módosítás értelmében visszaállítják, hogy az egészségkárosodott személy elmehet rokkantnyugdíjba a nyugdíjkorhatár előtt tíz évvel akkor is, ha rehabilitálhatónak minősítette őt a rehabilitációs szakértői szerv. A rendelkezés átmeneti jellegű, 2011 végéig szól.

Forrás: hvg.hu

Vissza
2010.
november
09. 23:31

Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban

 Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter nem tartja indokoltnak a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetések állami kasszába való terelését. Szerinte ez a lépés csak időlegesen hidalja át azt a hiányosságot, hogy a kormány nem vágta vissza a kiadásait.
Tovább
2010.
december
07. 22:25

Aláírásgyűjtés indult a korengedményes nyugdíjért

Aláírásgyűjtés indult a korengedményes nyugdíjért Aláírásokat gyűjt a korengedményes nyugdíj megtartásáért, sőt egy kedvezőbb rendszer kidolgozásáért több szakszervezet közösen - jelentette be Székely Tamás, az akciót kezdeményező vegyipari érdekvédelem (VDSZ) elnöke kedden közleményben.
Tovább
2010.
december
03. 23:19

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe Az európai foglalkozás hirtelen bővülésére ugyan nem számít, de a költségvetési konszolidáció munkahelyekre gyakorolt esetleges negatív hatásától sem tart Andor László, a Bizottság magyar tagja, aki a BruxInfónak adott interjúban arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának a fenntarthatóságot kell javítania, ami nem feltétlenül igaz a tervezett magyar intézkedésekre.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2010.
november
11. 14:00

Döntött a kormány: a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak

Döntött a kormány: a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulhatnak Kedvezményes nyugdíjba vonulhat minden olyan nő, aki 40 év munkaviszonnyal rendelkezik - jelentette be a kormányszóvivő. A rendelkezés 2011-től érvényes. Nagy Anna hangsúlyozta: a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, vagyis amikor az érintett nő gyermekgondozással kapcsolatos ellátásokat kapott. Ennek több gyermek esetén a maximuma nyolc év. A 40 évbe a képzési idő - sem szakiskolai, sem felsőfokú - nem számít bele.
Tovább
2010.
december
13. 20:16

Döntött az Országgyűlés: változik a nyugdíjrendszer

Döntött az Országgyűlés: változik a nyugdíjrendszer Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében a magán-nyugdíjpénztári tagoknak január 31-ig dönteniük kell: maradnak, vagy belépnek az állami rendszerbe. A döntésről nyilatkozniuk azoknak kell, akik a maradást választják, ezt személyesen kell megtenniük nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél. Az átlépők adómentesen vehetik ki az infláció feletti hozamukat.
Tovább
2010.
január
15. 16:58

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.
Tovább
2010.
november
20. 09:57

Ilyen is van: 37 év után nyugdíjba mehetnek a férfiak

Ilyen is van: 37 év után nyugdíjba mehetnek a férfiak A bolgár parlament első olvasatban jóváhagyta a társadalombiztosítási törvény módosításait, amelyek 2011. január 1-jén lépnek életbe. A módosítások egyebek mellett tartalmazzák a nyugdíjkorhatár és a szolgálati idő emelését is.
Tovább
2010.
december
13. 17:18

Kósa: a nyugdíjpénztári átalakítás nélkül ellehetetlenülnénk

Kósa: a nyugdíjpénztári átalakítás nélkül ellehetetlenülnénk A Fidesz alelnöke szerint a kormányoldal nyugdíjmentő törvénycsomagja nélkül nem lehetne megfékezni a magyar állam külső adósságállományának a robbanásszerű növekedését, ami rövid távon is ellehetetlenítené az országot és az embereket.
Tovább
2010.
november
23. 10:49

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.
Tovább
2010.
december
21. 06:12

Negyven év munka után nyugdíjba mehetnek a nők

Negyven év munka után nyugdíjba mehetnek a nők Negyven évnyi munkaviszony után nyugdíjba vonulhat minden nő - a kormány erről szóló törvényjavaslatát hétfőn fogadta el a parlament 254 igen, 15 nem és 73 tartózkodással. Más változásokat is elfogadott a Ház.
Tovább
2010.
november
14. 13:38

Nem lesz korkedvezményes nyugdíj a férfiaknál

Nem lesz korkedvezményes nyugdíj a férfiaknál Nem vezeti be a kormány a férfiaknál azt, hogy 40 év munkaviszony után elmehessenek nyugdíjba – mondta a Hírszerzőnek a Fidesz szakpolitikusa. Hogy pontosan hány nőt érint a bejelentett kedvezményes nyugdíj jövőre az kérdéses? míg nyáron hatezerre becsülték, addig mára már akár 24 ezer nyugdíjba vonuló nővel számol a kormány.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART