2010.
november
12. 07:22

Gyümölcsfáink téli védelme

Címkék:
Gyümölcsfa A nálunk honos gyümölcsfák lombhullástól rügyfakadásig nyugalmi állapotban vannak. Ebben az időszakban szünetel a tápanyagfelvétel, és nagyon lecsökken a fák légzése is. Ilyen állapotban a fák a nálunk szokásos legalacsonyabb hőmérsékletet is károsodás nélkül viselik el. Téli fagykárt csupán azok szenvednek, amelyeknek vesszői valamilyen ok (túlzott nitrogéntrágyázás, erős őszi öntözés, gombás betegségek okozta korai lombhullás) következtében nem érnek be. Lássuk mi a teendőnk!

Védjük gyümölcsfáinkat a téltől! 

A frissen kiültetett és az egy-két éves csemetéket célszerű védeni. Minthogy a fák legérzékenyebb része a gyökérnyak, ezért nagyon hasznos a törzs felkupacolása. Gyakran láthatjuk, hogy a fagyérzékeny kajszibarackfák törzsét bemeszelik.

Ez a módszer nem rossz, mert a fehér bevonat, megakadályozza azt, hogy téli verőfényes nappalokon a törzs szövetei felmelegedjenek. A felmelegedést követő lehűlés és az összehúzódás/kitágulás hatására ugyanis a sejtfalak elroncsolódnak és fagykár keletkezik. Ennél a mószerenél azonban feltétlenül ügyelni kell arra, hogy a meszelés vékony legyen, mert a vastag, cserepes mészréteg alatt a kártevők kitűnő búvóhelyet találnak. Ezért jobb, ha a törzs meszelését permetezőgéppel végezzük.

A fagy okozta repedések először még jelentéktelenül kicsik. A laza sebhegesztő szövetek azonban rendszerint a következő évben is károsodnak, így a seb évről évre nagyobb lesz. A felszínre kerülő faszövetekben szúbogarak és taplógombák telepednek meg, amelyek elroncsolják, tönkreteszik a törzset. Ezért a törzs fagyvédelme nagyon fonos feladat.

A gyümölcsfák téli védelméhez tartozik még a fák késő őszi permetezése. A gombakártevők (monilia, lisztharmat, levélfoltosság stb) által súlyosan megtámadott fákról lehullot leveleket is fertőtleníteni kell. Jó módszer, ha a lehullott lombot összegyűjtjük és elégetjük. Így meg lehet előzni a következő évi fertőzést. (Ez a megoldás viszont gyakran a szomszédok nemtetszését eredményezi.)

Ahol a kert nincs bekerítve, ott gondot okozhat a nyulak, őzek, vagy szarvasok kártétele is. Nyulak ellen a fák törzsét dróthálóval, újságpapírral, náddal, napraforgó szárral, vagy műanyag fóliával kötözzük be. Ne használjunk erre a célra kukoricaszárat, vagy szalmát, mert belefészkelnek az egerek, és azok súlyosabban károsítanak, mint a nyulak. A szarvasok sajnos a korona vesszőit rágják le, ezért az erdő közelében élőknek sajnos csak a magas, 2,5 méteres kerítés nyújt megbízható védelmet.

Forrás: Édenkert, Dr. Bálint György

Vissza
2010.
január
23. 07:44

Fagyhalál: a hajléktalanok és a fűtetlen lakásban élő idősek vannak leginkább veszélyben

Az idõjárás enyhült ugyan az előző napokban, a szociális és munkaügyi miniszter ennek ellenére pénteken is felhívta a figyelmet a fagyhalál megelõzésére.
Tovább
2009.
november
01. 13:35

Kerti növényeink felkészítése a télre

Kerti növényeink felkészítése a télre Hamarosan ránk köszönt a tél. Most, november elején még csak alkalmanként hűlt 0 °C alá az éjszakai hőmérséklet. Kertünkben, a mérsékleten fagytűrő növényeinket azonban érdemes felkészíteni a téli, hosszabb fagyos időszakra.
Tovább
2009.
december
15. 07:28

Növényeink teleltetése

Növényeink teleltetése Egyelőre várni kell, hogy melegebb égtájakhoz szokott dísznövényeink a szabadban élhessék túl a téli időszakot. Ezért van szükség arra, hogy gondoskodjunk átteleltetésükről.
Tovább
2010.
február
11. 19:39

Télen magasabb a vérnyomás

Télen magasabb a vérnyomás A hideg időjárás hatására idősebbeknél hirtelen vérnyomásemelkedés tapasztalható - derül ki egy francia kutatásból, mely 65 év felettieknél vizsgálta az időjárás és vérnyomás közötti összefüggést.
Tovább
2009.
december
14. 10:18

Vigyázat, jön a fagy!

Vigyázat, jön a fagy! Hamarosan beköszönt a fagyos időszak, a hőmérséklet immár nappal is tartósan nulla fok alatt marad. A hideg idő, illetve a fagy komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben található vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART