2013.
szeptember
07. 09:54

Gyurcsány eltörölné a nyugdíjkorhatárt

Gyurcsány Ferenc Gyurcsány Ferenc szerint szociális katasztrófa fenyegeti az országot, mivel most érik el majd a nyugdíjkorhatárt azok, akik eddig minimálbérért dolgoztak, illetve százezrek kerültek ki a rokkantellátásból az "igazságtalan felülvizsgálatok" miatt. A volt miniszterelnök erről a Demokratikus Koalíció nyíregyházi nagygyűlésén beszélt pénteken.

A rendezvényen Gyurcsány Ferenc pártja készülő választási programjából emelt ki részleteket és aktuális politikai kérdésekkel is foglalkozott.
Gyurcsány Ferenc szerint akik eddig minimálbérért dolgoztak, vagy úgy voltak bejelentve, nyugdíjasként igen alacsony összegű ellátást kapnak majd.
"A választás után a remélhetőleg létrejövő új kormánynak első intézkedései között foglalkoznia kell majd ezzel a kérdéssel" - tette hozzá.

Kifejtette: szerinte el kellene törölni a nyugdíjkorhatárt. Akár 50 éves korban is nyugállományba vonulhatna bárki, persze ez esetben nyilván kisebb összegű nyugdíjat kapna, az egyéni számláján befizetett járuléknak és letöltött kevesebb szolgálati idejének megfelelőt - mondta.

"Ez ösztönözné az embereket arra, hogy harcoljanak a nagyobb bérért", ne a kedvező adózást, az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) vagy a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) válasszák a minél kisebb pillanatnyi járulék fizetése érdekében, hiszen azzal később önmagukat hozzák nehéz helyzetbe - vélte Gyurcsány Ferenc.

A pártelnök a 2014-es parlamenti választással kapcsolatban azt mondta: a Demokratikus Koalíció nem ért egyet azzal, hogy a határokon túl élő kettős állampolgárok szavazata döntsön a határon belüli sorskérdésekről. Hozzáfűzte saját véleményét is, miszerint "egy közösség akkor lesz erős, ha osztozik minden egyes tagjának sorsában, s a határon túl lakók természetszerűleg nem tudnak részt vállalni ebből, döntésük következményeit nem viselik".

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART