2011.
április
28. 08:54

Ha tavasz, akkor méregtelenítés!

Címkék:
répalé A tavasz a megújulásról szól, ilyenkor szoktuk házunkat, portánkat rendbe tenni. Sokak számára ez az időszak nem csak környezetük megtisztítására vonatkozik. Az egészségtudatos emberek közt egyre népszerűbb a tavaszi méregtelenítés, mely az egészséges életmód egyik alapköve.

A káros anyagok, amelyeket növényvédő szerként, vagy rovarölőként használunk, nem beszélve a nehézfémekről, melyeket a természet egyáltalán nem tud lebontani, a talajban lévő felhalmozódást követően a tápláléklánc segítségével egyszer csak a mi tányérunkon landol.

Ezek a méreganyagok elsősorban a zsírszövetben, az izmokban, a kötőszövetben, a májban, a vesében, a csontokban, a gyomorban, valamint az agyban is lerakódhatnak. Minél több méreg kerül a szervezetünkbe, annál kevésbé képes a kiválasztó szervrendszer megbirkózni a tisztítással. Míg a tüdőben lévő nyálkahártya a belélegzett káros anyagok semlegesítésével küzd, addig a belek az emésztés során keletkező felesleggel próbálnak megbirkózni, hasonlóan ahhoz, mint ahogy az egészséges bőr a külső védelemmel.

Általános tünetek

Igen kevesen vannak, akik eddig még nem szenvedtek ilyen jellegű problémától. Jellemző tünet lehet a fáradékonyság, csökkent koncentrálóképesség, kedvetlenség. A méreganyagok felhalmozódásával nő a fertőző betegségre való hajlam, és sokaknál jelentkezik visszatérő fejfájás. Ezen tünetek csökkentésére, illetve megszüntetésére különböző méregtelenítési eljárásokat alkalmazhatunk. A leghatásosabb a böjt (nem keverendő a húsvéti böjttel), amit a szakemberek nem javasolnak első alkalommal való kipróbálásra, valamint azok számára, akik bármilyen betegségben szenvednek.

Egy napos méregtelenítés

Böjt esetén nem viszünk be a szervezetünkbe szilárd ételt, csak folyadékot fogyasztunk, ami víz, vagy gyógyfüvekből készült tea lehet. Amennyiben még soha nem böjtöltünk, érdemes egy méregtelenítési nappal kezdeni, de azzal a változattal, amelyikben heti egy alkalommal csak nyers állapotban fogyasztunk zöldségeket és gyümölcsöket.

Az egynapos méregtelenítés lényege, hogy étrendünkből mellőzzük az állati eredetű ételeket, cukrot, koffeint és az alkoholt. Azaz csakis zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk - továbbá frissen préselt bio zöldség és gyümölcsleveket, gyógyteákat és vizet igyunk. A megelőző és követő napokon, ne együnk húst, és ne igyunk alkoholt.

- Méregtelenítés alatt minden reggel igyunk meg egy pohár citromos meleg vizet - ez fokozza a máj tisztító funkcióját.

- A frissen préselt leveket mindig egyből igyuk meg, ugyanis a vitaminok nagy része oxigén hatására elkezd bomlani 5 percen belül! Reggelire 2-3 dl frissen préselt gyümölcslevet, míg este 2-3 dl zöldséglevet fogyasszunk.

- Méregtelenítés alatt olyan gyógyteákat igyunk, amelyek segítik a máj, a vese és a vér tisztulását.

Tea tippek 1-1 bögrével naponta:
-gyermekláncfű tea: tisztítja és frissíti a májat,
-csalán tea: tisztítja a vért, csökkenti a vércukorszintet, segíti az emésztést,
-édeskömény tea: tisztítja és frissíti a májat.

Három napos méregtelenítés:

A háromnapos méregtelenítésnél, már ehetünk főtt ételt az első és a harmadik napon, a második napon azonban csak nyers zöldségekből és gyümölcsökből állhatnak táplálékaink. A szigorúbb verziónál, az első és a harmadik nap nyers zöldség és gyümölcs ehető, míg a második nap böjtöt tartunk, ahol szilárd táplálékot nem fogyasztunk, csak folyadékot a fent leírtak alapján.


Ezen kívül létezik még az egy hetes és az egy hónapos méregtelenítési program is, amit azonban már sokkal komolyabb felkészülésnek kell megelőznie. Össze kell állítanunk az étrendünket, a napi megfelelő mozgást és a minőségi bio testápolást, valamint gondolatilag is fel kell készülnünk.

 

Öblítsünk

Vannak, akik az átöblítéses módszerre esküsznek. A tisztítókúra alatt minden reggel igyunk meg fél liter vizet, amiben feloldunk egy csapott teáskanál jódozatlan tengeri sót. A vizet lehetőleg egyszerre igyuk meg, majd a fogyasztását követő fél óráig még ne fogyasszunk mást. A sós víz fogyasztását követően maradjunk toalett közelében, mert a sós víz serkenti a székelési ingert.

Ha valaki nem képes meginni a sós vizet, helyettesíthetjük azt egy pohár hashajtó teával. A sós víz azonban mindenképpen jobb választás, mert kiöblíti az emésztőrendszerben fellazult hulladék anyagokat, és segít a felesleges nyák feloldásában is.

Tegyünk nagy sétákat a kellemes, friss levegőn. Naponta fél óra mozgás, egy gyors ütemű séta, vagy akár egy rövid, nem megerőltető futás kifejezetten segít tavaszi megújulásunkban.

Forrás: nepszava.hu

Vissza
2010.
február
05. 07:23

Memóriajavító ételek

Memóriajavító ételek Azt, hogy a bőséges zöldség- és gyümölcsevés jót tesz az egészségnek, tapasztalatból is régóta tudtuk, de a tudományos vizsgálatok mind gyakrabban igazolták, hogy ennek magyarázata a különböző flavonoidok szervezetünkre gyakorolt, kedvező hatása
Tovább
2011.
március
27. 13:47

Mit tehetünk, hogy minél később kezdődjön a csontritkulás?

Mit tehetünk, hogy minél később kezdődjön a csontritkulás? A csontritkulás - orvosi szóval oszteoporózis - a csont minőségi és mennyiségi változását jelenti, melynek során károsodik a csont szerkezete. A betegség fokozott törékenységgel jár: az egyszerű elesések során bekövetkező törésekre először a csukló, majd a csigolyák, még idősebb korban a felkar és a csípő törése jellemző. A kezdetben tünetmentes, néma kórként is emlegetett betegséget hazánkban is elsősorban az érintettek magas száma teszi fontossá: a csontritkulás Magyarországon 900 000 embert érint, az Európai Uniós adatok szerint pedig minden harmadik menopauzán átesett nő és minden ötödik ötven év feletti férfi szenved ebben a betegségben.
Tovább
2009.
augusztus
24. 00:13

Oliva és hal az infarktus ellen

Oliva és hal az infarktus ellen A mediterrán országokban, de Észak-Európában is jellemzően kevesebben kapnak szívinfarktust, szívbetegséget, mint nálunk. Szakemberek szerint a kedvező statisztika azt mutatja, hogy kevésbé stresszes életmódot folytatnak, és egészségesebben étkeznek: az olivaolaj, valamint a tengeri halolaj segít megelőzni a betegségeket.
Tovább
2011.
február
12. 06:05

Oregánóval a rákmegelőzésért?

Oregánóval a rákmegelőzésért? Előzze meg a rákot - oregánóval! Nemcsak elrágcsálva, de fűszerként is megelőzheti a rák kialakulását az oregánó, legalábbis arizonai kutatók erre a megállapításra jutottak.
Tovább
2011.
április
01. 20:47

Támad az allergia!

Támad az allergia! Már most tanácsos az ősz végéig tartó allergiás időszakra felkészülni, az allergiatesztet mihamarabb elvégeztetni. Ha tisztába jöttünk allergiás betegségünkkel, csökkenthetjük a zavaró tüneteket, sőt akár meg is előzhetjük kialakulásukat.
Tovább
2010.
október
28. 10:57

Tíz tipp az erős immunrendszerért

Tíz tipp az erős immunrendszerért Ahhoz, hogy a betegségeket elkerülhessük, szervezetünket is fel kell készítenünk a téli időszakra. Az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, egyre kevesebb friss zöldséghez és gyümölcshöz – ezáltal vitaminhoz – jutunk hozzá, valamint sokkal több betegségnek vagyunk kitéve.
Tovább
2010.
március
04. 17:49

Tíz tipp az időskori étvágytalanság ellen

Tíz tipp az időskori étvágytalanság ellen Hasonlóan az élet más területeihez, idős korban az étkezés is jelenthet kihívást. A kor előrehaladtával az ízlelőbimbók érzékelési képessége tompul, a gyógyszerek sem csinálnak jó étvágyat, sőt, még fogproblémák is súlyosbíthatják az étvágyatlanságot.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART