2011.
április
10. 08:58

Hajdúszoboszló és az egészségturizmus

Címkék:
Hajdúszoboszló A magyarországi turisztikai kínálat nemzetközi hatókörű vonzerői között kiemelkedő az egészségturizmus szerepe. Nemzetközi összefüggésben Magyarország a világ termálvízben leggazdagabb országai közé tartozik (Japán, Izland, Olaszország és Franciaország után az ötödik termálvíz nagyhatalom).

Az egészségturizmus az idegenforgalom azon területét jelenti, ahol a turista utazásának fő célja az egészségi állapotának javítása, megőrzése.

Formáját tekintve lehet gyógy- vagy wellness-turizmus. A gyógyturizmus fő motívuma a gyógyulás, a rehabilitáció, melynek az egészségügyi kezelések felvétele mellett célja a turisztikai szolgáltatások igénybe vétele is.

Általában orvosi rendelvényre, többnyire támogatásos formában vesznek részt benne a gyógyulni vágyók, azonban egyre jelentősebb a saját finanszírozás is. A wellness-turizmus célja az egészségmegőrzés, melynek során a vendégek egészségügyi elemeket is tartalmazó turisztikai szolgáltatásokat vesznek igénybe. A wellness szolgáltatók vonzó környezetben, szórakoztató módon, komplex egészség-megőrzési prevenciós programot kínálnak. Szakemberek szerint a wellness-piac napjainkban egy gyorsan fejlődő turisztikai és gazdasági ágazat, és az marad a jövőben is.

Az ország területének 80%-a alatt termálvíz található, így az egészségturisztikai potenciálja egyértelműen a termálvízben rejlik. A vizek minősége és hőmérséklete nem tekinthető állandónak, az ingadozások mértéke azonban nem haladja meg a 2–5%-ot. A gyógyvíz mellett az országban egyéb gyógytényezők is fellelhetők, úgy mint gyógybarlang, mikroklíma, gyógyiszap és gyógygáz. A gyógyturizmusnak komoly hagyományai vannak az országban: a történelmi fürdők, a fürdőkultúra, az orvosi szaktudás. Az elmúlt időszakok fürdőberuházásai garanciát jelentenek a magas minőségű szolgáltatásokra, és nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a hazai egészségturisztikai kínálat nemzetközi viszonylatban jó ár-érték aránnyal rendelkezik.

Az egészségturizmust az átlagosnál hosszabb tartózkodási idő, kisebb szezonalitás, jobb kapacitáskihasználtság jellemzi. Magyarországon is erősödik az egészséges életvitel, az egészség megőrzése iránti igény, növekszik a prevenciós tevékenységek és szolgáltatások iránti kereslet.

A Magyar Turizmus Zrt. a 2011. évben az egészségturizmust állította a hazai idegenforgalom középpontjába. Hajdúszoboszló nemzetközileg is elismert híres gyógyfürdővel rendelkező alföldi város, országosan kiemelt gyógyhely, mely előkelő helyet foglal el a leglátogatottabb városok rangsorában. Kiadványunkban a település kedvező adottságaiból kiindulva a turizmus, azon belül kiemelten az egészségturizmus kínálati, keresleti oldalának alakulását mutatjuk be, továbbá annak a város gazdaságában érzékelhető hatását.

Forrás: elemzeskozpont.hu

Vissza
2010.
június
16. 20:25

A nyugdíjas turistáké a jövő

A nyugdíjas turistáké a jövő 2030-ra 8,3 milliárdra nő a Föld népessége, a világ nagy részében nő az átlagéletkor, fokozódik a migráció, és mindez gyökeresen átalakítja a turizmust. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) és a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) együttműködésében készült tanulmánykötet a turisztikai iparág számára kíván referenciát, tájékozódási pontot nyújtani, hogy az érintettek megértsék a demográfiai folyamatokat, és képesek legyenek ezekre reagálni.
Tovább
2009.
augusztus
23. 23:16

Ritkán utaznak a szeniorok, akkor is főleg belföldön

Ritkán utaznak a szeniorok, akkor is főleg belföldön Utazásaik célja elsősorban a passzív pihenés, rokonlátogatás, gyógyfürdőzés, kertészkedés. Általában az elő- és utószezonban is utaznak e korosztály tagjai, a kirándulások utazások 39 %-a esik erre az időszakra.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART