2011.
május
26. 10:11

Halálbiztosításba fektetnek a nagybankok

bank A Goldman Sachs, a Deutsche Bank és a JPMorgan Chase, amelyek annak idején sok milliárd dollárnyi jelzáloghitelt értékpapírosítottak és adtak el, most új üzletágba vágnak, az emberi halálra szóló biztosításokkal kezdtek el foglalkozni − idézi a Napi a Bloomberget.

A nyugdíjalapok ugyanis világszerte több mint 23 ezer milliárd dollárnyi befektetésen ülnek, és ennek háromnegyede valamilyen formában függ az ügyfelek élettartamától. Ezért az alapok előszeretettel vásárolnak olyan biztosításokat, amelyekkel megvédhetik magukat ügyfeleik az előzetesen kalkuláltnál hosszabbra nyúló életének kockázataitól.
hirdetés

A bankok ezeket a kockázatokat, biztosításokat most derivatívák segítségével kötvényekbe vagy más értékpapírokba csomagolják, befektetőknek árusítják és a kapcsolódó díjakból tesznek szert bevételre. A legnehezebb a dologban számukra az, hogy olyan befektetőket találjanak, akik hajlandók a fogadás másik oldalán állni húsz évig vagy annál is hosszabb ideig. Egyik előnye ezeknek az értékpapíroknak, hogy árfolyammozgásuk nem kötődik sem a hagyományos részvény-, sem a kötvény-, sem pedig az árupiacokhoz, így nagyon alkalmasak diverzifikációs célokra.

A másik vonzerő persze a bevétel, a bankok legalább évi 5−9 százalékos várható hozammal igyekeznek kibocsátani a papírokat. A világ első hosszúélettartam-kötvényét csak tavaly decemberben bocsátotta ki a Swiss Reinsurance, de a JPMorgan és a brit Prudential biztosító már szakmai szervezetet is alapított, indexeket is számolnak és igyekeznek megszervezni a papírok másodlagos piacát.

Az orvostudomány fejlődése és az egészségesebb életmód nagyon megnehezítették az előrejelzést a nyugdíjalapok számára, Nagy-Britanniában például évente 1−3 hónappal nő a várható élettartam. Minden további évnyi várhatóélettartam-növekedés négy százalékkal növeli a pénztárak jövőbeli nyugdíjkiadásait.

Forrás: index.hu

Vissza
2011.
február
26. 11:07

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók A válság visszafogta a nem életbiztosításokból származó díjbevételeket, így a magyar biztosítók idén az életbiztosításokban látják a növekedést, ennek egyik típusa, a nyugdíjbiztosítás. A magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást, de az uniós népesség elöregedése generálissá teszi ezt a problémát. Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint az európai polgároknak évente 1.900 milliárd euró plusz megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is normál életszínvonalon tudjanak tovább élni. Ez a szám az Európa Unió 2010-es GDP-jének 19 százalékát teszi ki.
Tovább
2011.
február
11. 16:38

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való?

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való? Az elmúlt hetek nyugdíjrendszer körüli eseményei világossá tették, hogy az öngondoskodás mindinkább nélkülözhetetlen stratégiai eleme kell, hogy legyen a magyarok életének, hacsak nem akarnak nyugdíjas éveikben jelentős életszínvonal-romlást elszenvedni. Ugyanakkor más szempontok is érvényesülnek a lakosság pénzügyi megfontolásaiban az adókedvezmények kihasználásától a hitelterhek kezeléséig.
Tovább
2011.
január
07. 11:46

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt A magyar nyugdíjpolitika nem kerül be az EU ajánlások közé. Az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa szerint tavalyi képe alapján Magyarország "nem tartozik az instabil EU-tagállamok közé", de ezt természetesen el lehet rontani.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART