2013.
május
15. 17:48

Halálos kórokozókat vizsgálnak

Címkék:
Nemzeti Biztonsági Laboratórium Bemutatták a sajtónak szerdán a budapesti Nemzeti Biztonsági Laboratóriumot (NBL). A Közép-Európában egyedülálló létesítmény jelentőségét a Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgatója és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ismertette. Az OEK által működtetett laboratóriumban az elmúlt tíz évben fejlesztették ki a veszélyes kórokozók hagyományos és korszerű molekuláris biológiai diagnosztikai hátterét.

Melles Márta, az OEK főigazgatója elmondta, a legszigorúbb biztonsági követelményeknek is megfelelő létesítmény alkalmas a legveszélyesebb kórokozók izolálására, tenyésztésére, valamint biokémiai tesztek elvégzésére.

A munkatársak teljesen zárt, túlnyomásos védőruházatot viselnek, a laboratórium 24 órás, folyamatos ellenőrzés alatt áll, még a levegő sem juthat ki az épületen kívülre. Melles Márta hozzátette, a legszigorúbb ellenőrzés minden munkafolyamatra érvényes, a ki- és beléptetést regisztrálják.

A főigazgató hozzátette, az NBL szorosan együttműködik az Európában található többi referencialaboratóriummal.
Elvárás, hogy a budapesti laboratóriumban ugyanazt a kórokozót többféle módszerrel is ki tudják mutatni - jelentette ki Melles Márta.

Az intézetben a legfertőzőbb betegségek kórokozóit tárolják, vagy végeznek velük vizsgálatokat. Megtalálható itt egyebek mellett a pestis, az Ebola, a lépfene (anthrax) kórozója, az állatokban szívférgességet okozó fonálféreg, továbbá vizsgálatokat folytatnak az újinfluenza (H7N9) vírusával is.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár elmondta, a népegészségügyben és a járványügyben ismertté kell tenni az egészségügy "rejtett kincseit", mint például az NBL-t, amelynek révén Európában vezető szerepet tölt be Magyarország. Ugyanakkor a laboratóriumban végzett munka akkor jó, ha nem tudnak róla az emberek.
Az államtitkár megfogalmazása szerint a vírusokat és baktériumokat elkerülni nem lehet ugyan, de "a járványügyi védekezésben nem vagyunk védtelenek".

Forrás MTI, Fotó: kormany.hu/Botár Gergely

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART