2011.
április
11. 09:57

'Halálpálya' helyett életpályát: egész héten tüntetnek a fegyveresek

Címkék:
Kónya Péter Demonstrációsorozatot szervezett az egész hétre a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDSZ)a szolgálati nyugdíj megtartása és a fizetések emelése érdekében. Az akció nem valami ellen irányul – hangsúlyozta korábban Kónya Péter, a szövetség elnöke –, hanem azt a hivatásuk védelme érdekében kezdeményezik.

"Halálpálya" helyett életpályát, követelnek, valamint az évek óta elmaradt fizetésemelés kompenzációját, illetve státusuk és juttatásaik megőrzését szeretnék elérni. A cél az is, hogy a szerzett jogaikat ne csorbítsa senki, hiszen a kormány azon szándéka, amely szerint megszüntetnék a szolgálati nyugdíjat, azokat pedig, akik már nyugállományba vonultak, aktív állományba kényszerítenék vissza, éppen ezt jelentené.
 

A fegyveresek nem sztrájkolhatnak, és a fideszes Lázár János indítványa alapján még az MSZP-kormány utolsó napjaiban elfogadott törvénymódosítás szerint egyenruhában sem vonulhatnak az utcára. Megtalálják azonban a módját annak, hogy civilben is kifejezésre juttassák követeléseiket – jelentette ki Kónya.

Ez pedig az FRDSZ tematikus demonstrációsorozata. Az Országgyűlés épülete előtt hétfőn a rendőrök és a polgári védelem munkatársai, kedden a vámosok, szerdán a katonák, csütörtökön a büntetés-végrehajtási szervezet tagjai, pénteken pedig a tűzoltók gyülekeznek.

Ekkor még nem várnak tömegeket, a szombati országos megmozdulásra viszont már igen. Az összes egyenruhást, a fegyveres testületektől nyugállományba vonult egykori hivatásosokat és családtagjaikat is arra kérik, hogy április 16-án minél nagyobb számban jelenjenek meg a budapesti Hősök terén.

Az egyenruhások délelőtt 11 órakor a Hősök teréről a Kossuth térre vonulnak, ahol egy órakor a hivatásuk védelmében ultimátumot adnak át a kormánynak. A szakszervezetek mindenképpen tárgyalni kívánnak, de mindaddig folytatják a demonstrációt, amíg nem sikerül megegyezésre jutni.

Ám csak olyan megállapodást hajlandók aláírni – hangsúlyozták többször is –, amelyet megfelelő politikai és jogi garanciákkal bástyáznak körül, mert nem túl régen volt már példa arra, hogy a rendvédelmi szakszervezetek és a Belügyminisztérium közötti egyezséget – egyéni képviselői indítvány alapján elfogadott törvénymódosításra hivatkozva – néhány hét múlva felrúgták.

A demonstráció helyszínéül az Alkotmány utcát engedélyezték, ám a tömeg folyamatosan az Országgyűlés épülete körül fog menetelni, s egészen addig maradnak, amíg csak szükség lesz rá – közölte Kónya. Az elnök szerint felkészültek rá, hogy éjjel-nappal a helyszínen lesznek.

Kérdéses persze, hogy a demonstrációk milyen eredménnyel járnak, mert az érdekképviseleteknek korábban küldött belügyminisztériumi levél elég sarkosan fogalmaz: „amennyiben a demonstrációk célja a Széll Kálmán-tervben rögzített célkitűzések megváltoztatása, úgy nagy bizonyossággal állítható, hogy ilyen eredményt a demonstráció nem fog elérni”.

Forrás: Népszabadság

Vissza
2011.
március
28. 19:45

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére A rendvédelmi dolgozók április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében. Az akció kihirdetésére a Belügyminisztérium közleménnyel válaszolt. Ebben kiemelik, hogy a Széll Kálmán Tervben a hivatásos állományúakra vonatkozó elképzelés az 'aktív éveket', vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánja támogatni.
Tovább
2011.
március
10. 14:16

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet

Pintér Sándorhoz fordult 13 rendvédelmi érdekképviselet A közlemény szerint a rendvédelmi ágazatban működő szakszervezetek egy közös nyilatkozatot aláírva fordultak Pintér Sándor belügyminiszterhez a "Széll Kálmán Tervben deklarált, a szolgálati nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó kormányzati szándékkal összefüggésben".
Tovább
2011.
április
05. 15:01

Se életpályamodell, se nyugdíj-megállapodás

Se életpályamodell, se nyugdíj-megállapodás A keddre összehívott rendkívüli ülésen sem sikerült megállapodnia a rendvédelmi szakszervezeteknek a Belügyminisztériummal (BM) a nyugdíjról, illetve az életpályamodellről. Az áprilisi demonstráció megtartásának esélye így tovább nőtt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART