2011.
október
29. 09:51

Halottak napja - Hosszabb nyitva tartás a temetőkben

temető Reggel 7 és este 8 óra között lesznek nyitva a fővárosi temetők a hétvégén és a jövő hét első két napján, ez idő alatt akár 1 millió ember is megfordulhat a sírkertekben. A temetőirodákban reggel 8 és este 6 óra között tartanak ügyeletet, ahová bárki fordulhat kérdéseivel, problémáival, illetve rendezheti befizetéseit.

Fővárosi információk

A Budapesti Temetkezési Intézet szolgáltatási igazgatója, Tóth Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy az Új köztemető kivételével mindegyik temetőben tilos lesz a gépjárműforgalom. Beengedik azokat, akik autóval érkeznek és mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkeznek, és a nehezebben mozgó időseket, ugyanakkor Tóth Gábor arra kérte őket: lehetőleg délelőtt, 7 és 12 óra között keressék fel a sírkerteket.
Az Új köztemetőben és a Fiumei úti sírkertben ingyenes kisbuszok segítik a közlekedést.

Tóth Gábor azt javasolta: a látogatók a szombat-vasárnapot is vegyék figyelembe, mert "az a tapasztalat, hogy az utolsó két napban eszkalálódik annyira a forgalom, hogy közlekedési dugókat okoz a temetőn kívül és belül is".
A temetkezési intézet a három leglátogatottabb temetőben - vagyis az Új köztemetőben, a Fiumei úti sírkertben és a Farkasréti temetőben - világi és ökumenikus megemlékezést is tart.

A temetőkben a szokásosnál nagyobb létszámban lesznek jelen a rendészek, és a kerületi rendőrségek egységei is járőröznek a forgalmas napokon. Hétfőn és kedden mentőautó is készenlétben áll majd az Új köztemetőben.

Miskolcon is készülnek

Miskolcon az önkormányzati tulajdonú temetők szombaton és vasárnap 8 és 17 óra között várják az emlékezőket, hétfőn és kedden pedig 8 és 21 óra között. A Szentpéteri kapui temető nagy ravatalozójában és a vasgyári temetőben november 1-jén imaliturgiákat tartanak. Az előbbi temetőbe hétfőn csak a mozgáskorlátozott-kártyával rendelkezők hajthatnak be, kedden azonban itt teljes egészében tilos a gépkocsival való közlekedés. A miskolci temetők környékén vasárnap és kedden ingyenes lesz a parkolás - közölte Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője.

Az ünnep

Mindenszentek ünnepén, november 1-jén azokra a feddhetetlen, szent életű emberekre emlékeznek, akiknek nincs külön napjuk a katolikus kalendáriumban. Azt ezt követő napon, halottak napján, november 2-án az egyház ősi gyakorlatának megfelelően imádkoznak a meghaltakért, illetve üdvösségükért, ez a nap egyházi ünnepből vált fokozatosan az elhunytakra való általános megemlékezés napjává.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART