2012.
január
04. 00:50

Hány éves kortól számít öregnek az ember?

Címkék:
öregedés „Mindenki máshogy gondolkodik az öregségről, az öregkor kezdetéről. 19 év eltérés van a legfiatalabb és legidősebb megkérdezettek véleménye között. Az öregedéssel az idősödés érzékelése is megváltozik.” Mennyi idős tehát az idős?

 A válasz úgy tűnik, attól függ, hány éves embertől kérdezik – ez derült ki egy új amerikai felmérésből. A 80-as, 90-es években született emberek szerint a 62 évesek már idősek, de az X-generáció tagjai szerint – akik 1964 és 1970 között látták meg a napvilágot – ez 71 éves korra csúszik ki. A népességrobbanás gyermekei szerint 77 évnél kezdődik az időskor, akik viszont már éltek a második világháború alatt, úgy vélik, 81 éves kor előtt senkire sem illeszthető ez a jelző.

„Mindenki máshogy gondolkodik az öregségről, az öregkor kezdetéről” – magyarázta Roger Baumgart, az Otthon a Gondozóház helyett igazgatója, az 1235 amerikai lakos bevonásával készített telefonos felmérés megrendelője. „19 év eltérés van a legfiatalabb és legidősebb megkérdezettek véleménye között. Az öregedéssel az idősödés érzékelése is megváltozik.”

Habár ekkora különbség mutatkozott az eredményekben, a korcsoportok tagjai együntetűen 89-92 éves kort jelöltek meg, amit még szeretnének megérni. A legfiatalabbak egy 62 évest már idősnek tartanak, mégis úgy nyilatkoztak, hogy a 90. születésnapjukon még szeretnének ünnepelni. „Ha megnézzük, láthatjuk, hogy életük harmadát idősként szeretnék leélni” – mutatott rá Baumgart. A nemek közt is mutatkozott eltérés, a nők jobban kitolták az életkori határokat. Szerintük ők 75, a férfiak 74 éves kortól számítanak öregnek. A férfiak saját esetükben a 70 éves kort jelölték meg, a nőkkel kapcsolatban pedig a 69 évet.

Forrás: hvg.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART