2011.
május
04. 17:48

Hány holokauszttúlélő él még ma is?

holokauszt Hatvanhat évvel a II. világháború után még a holokauszt 208 ezer túlélője él Izraelben, java részük 80 év felett jár - közölte a népirtással foglalkozó egyik alapítvány a holokauszt-emléknap alkalmából.

Az áldozatok közül 74 ezren közvetlen túlélői a megsemmisítő táborok és a gettók borzalmainak, a fennmaradó 134 ezer holokausztmenekült, vagyis bujdosva kerülte el, hogy a náci rezsim utolérje.

Izrael állam alapítása után a soá túlélői a lakosság hozzávetőleg felét adták, mára négy százalékra csökkent az arányuk. Demográfiai becslések szerint 16 év múlva már nem lesz, aki első kézből tudná elmesélni a holokauszt történetét - mutatott rá az alapítvány.

A még életben lévő áldozatok közül sokan nagy nehézségekkel küzdenek. A 208 ezer ember mintegy 40 százaléka panaszkodott arról, hogy egyedül van. Ötödük nem engedheti meg magának, hogy télen megfelelően fűtsön, öt százaléknak nem jut elég ennivaló. Sokan közülük a korral járó egészségügyi gondokkal küszködnek - derült ki egy tanulmányból. Ez arra is rávilágít, hogy Izraelnek az elkövetkezendő években fokozott segítségnyújtással kell számolnia. − A fiatalabb generáció nem bocsátaná meg, ha az idősekkel nem a nekik kijáró tisztelettel bánnánk − mondta Elazar Stern, az alapítvány feje.
Izraelben vasárnap este kezdődtek meg a holokauszt emléknapja alkalmából szervezett megemlékezések, amelyek hétfő estig tartottak.

Az emléknap okán a közel-keleti országban vasárnap bizottságot hoztak létre a zsidó áldozatok odaveszett javainak visszaszerzésére. A The Holokaust Era Asset Restitution Tas Force (HEART) elnevezésű szervezet évtizedek óta az első hivatalos izraeli kezdeményezés, amely arra irányul, hogy visszaszerezzék a nácik által meggyilkolt áldozatok javait.
A bizottság listáján több mint félmillió követelés szerepel, ezek már megtekinthetők a HEART honlapján.
A kezdeményezés iránt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is kifejezte támogatását. A miniszterelnök szerint a szervezet "versenyt fut az idővel", mert sok áldozat már nincs életben vagy nagyon idős.

Forrás: ötvenentúl.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART