2011.
április
20. 13:24

Harminc illegális idősotthont zártak be

Réthelyi Miklós Májusra elkészül a nemzeti szociálpolitikai koncepció végleges változata, arról pedig, hogy hány nő élhet a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazás lehetőségével, egy év múlva lesznek megbízható adatok – mondta el az Országgyűlés szociális bizottságának keddi meghallgatásán Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

Réthelyi Miklósnemzeti erőforrás miniszter kedden az Országgyűlés ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága előtt értékelte a minisztérium szociális területen végzett eddigi tevékenységét. A tárcavezető szerint a NEFMI eddig számos fontos intézkedést hozott, de jelenleg is igen jelentős módosításokon dolgoznak azért, hogy megerősítsék a családokat, igazságosabbá tegyék a szociális rendszert és gondoskodjanak a rászorulókról. A kormány, illetve a minisztérium egyik fontos célja az EU-elnökség féléve alatt az, hogy elősegítse a szemléletváltást a családdal, a házasság megítélésével kapcsolatban, valamint elősegítse a fogyatékossággal élők iránti érzékenység, szolidaritás növekedését.

Az Országgyűlés elfogadta egyebek mellett azt a szabályt, amely szerint az iskoláztatási támogatás felfüggeszthető akkor, ha a gyereknek 50 igazolatlan órája van. A gyermekvédelemben bevezették a felügyelt kapcsolattartás rendszerét, törvényben szabályozták az örökbefogadásban közreműködő civil szervezetek tevékenységét, módosult a bölcsődei gyermekétkeztetés térítési díjára vonatkozó szabályozás és egyszerűsödött a családi napközik engedélyezési eljárása. A családbarát adórendszer a miniszter szerint elősegíti, hogy a gyermekvállalás ne járjon az elszegényedés kockázatával. Réthelyi a fontos eredmények közé sorolta, hogy a nők 40 év jogosultsági idővel nyugdíjba mehetnek. Arról, hogy valójában hány nő tud élni ezzel a lehetőséggel, körülbelül egy év múlva lesznek megbízható adatok – mondta a miniszter.

A szociális ellátásokkal kapcsolatos változás, hogy 500 ezer forintra nőtt az illegális szociális otthonokat működtetőkre kiszabható bírság összege. Eddig harminc ilyen illegálisan működő otthont zártak be. A miniszter jelezte: májusra elkészül a nemzeti szociálpolitikai koncepció végleges változata. Réthelyi Miklós szerint a tárca bepótolt számos, a korábbi kormányoktól örökölt mulasztást, elkészítették például a fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ-egyezmény végrehajtását tartalmazó első nemzeti jelentést. A miniszter szerint a nyugdíjreformot úgy kell végrehajtani, hogy a nyugdíjrendszer fenntartása a közpénzek tekintetében ne járjon káros, több generációt érintő következménnyel.

Forrás: Magyarország.hu

Vissza
2010.
augusztus
03. 12:04

Illegális idősotthonok - pincében, garázsban is találtak nyugdíjasokat

Illegális idősotthonok - pincében, garázsban is találtak nyugdíjasokat Somogy egyike azon megyéknek, ahol a legtöbb az engedély nélkül működő idősotthon. Sok helyen szakszerűtlen az ellátás, a nyugdíjasok utolsó fillérjét is elszedik.
Tovább
2011.
március
14. 14:32

Illegális idősotthonokat számoltak fel

Illegális idősotthonokat számoltak fel Összesen 18 illegálisan működő szociális intézményt számoltak fel a hatóságok tavaly nyár óta - értesült a Magyar Nemzet.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART