2010.
július
19. 20:11

Három év az álnyugdíjasoknak

Címkék:
vonat Közokirat a nyugdíjasok utazási utalványa - döntött a Legfelsőbb Bíróság három kollégiumának bíráiból alakult jogegységi tanács. Ez azt jelenti, hogy hamisítása bűntett, amely 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent határozat kimondja: a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által jogszabály alapján kiállított, a jogosult nevét, lakcímét, nyugdíjas törzsszámát tartalmazó, egyedi sorszámozással ellátott, a jogszabályban meghatározott utazási kedvezmény igénybevételére jogosító "Nyugdíjasok utazási utalványa" közokirat.

A büntető-, közigazgatási-, és polgári kollégium közös jogegységi határozatát a Szegedi Ítélőtábla büntető kollégiumának a vezetője kezdeményezte. A Legfelsőbb Bíróság büntető kollégiumának vezetője ezzel egyetértve támogatta a javaslatot.

A jogegységi határozatra azért volt szükség, mivel több ügy lett abból, hogy emberek hamis nyugdíjas utazási igazolvánnyal utazva "lebuktak". A bíróságok egy része az igazolványokat magán-, míg másik része közokiratnak minősítette, és ennek megfelelően szabta ki a büntetést.

Például a Békéscsabai Városi Bíróság közokiratnak minősítette az igazolványt, de a Békés Megyei Bíróság - a fellebbezés során - magánokirat hamisítást állapított meg. Egy másik esetben a Békéscsabai Városi Bíróság szintén közokiratnak minősítette az igazolványt, és ezt a döntést a Békés Megyei Bíróság helybenhagyta.

A Legfőbb Ügyész arra az álláspontra helyezkedett, hogy az utazási igazolvány magánokirat, a jogegységi tanács viszont közokiratnak minősítette azt.

A közokirat hamisítása bűntett, amely 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A magánokirat hamisítása viszont csak vétség, amely egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
 

Forrás:stop.hu

Vissza
2009.
december
29. 10:48

Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben

 Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben Ki veheti igénybe 2009. december 31-ét követően a korengedményes nyugdíjat? Melyek a korengedményes nyugdíjazás 2010. évi szabályai? Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
február
27. 11:07

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ?

2050-re a nyugdíjasoké lesz a világ? Egy friss tanulmány szerint 2021-re minden negyedik magyar 60 évesnél idősebb lesz, a fiatalok száma pedig történelmi mélypontra, kétmillió alá zuhan. 2050-re a legnépesebb korosztály a 75 éveseké lesz.
Tovább
2010.
március
11. 11:59

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.
Tovább
2010.
május
06. 08:09

Az uniós nyugdíjasnak is jár a kedvezmény

Az uniós nyugdíjasnak is jár a kedvezmény Jogsértő volt, hogy a strand a kedvezményes belépőknél különbséget tett a magyar és más uniós ország nyugdíjasai közt.
Tovább
2010.
március
31. 18:06

Félárú BKV-jegyek: új tanulmányt kér a közgyűlés

Félárú BKV-jegyek: új tanulmányt kér a közgyűlés Új tanulmányt kér a Fővárosi Közgyűlés a félárú BKV-jegy bevezetésének várható pénzügyi hatásairól, és a májusi ülésen dönthetnek a diákoknak és a nyugdíjasoknak szóló jegyfajta bevezetéséről.
Tovább
2010.
február
28. 11:18

Hétfőtől regisztrációs jegyet kell váltani

Hétfőtől regisztrációs jegyet kell váltani Hétfőtől regisztrációs jegyet kell váltaniuk az ingyenesen utazóknak is. A kormány szerint a jegytípussal nyomon követhetővé válnak az utazások, s tervezhetőbbek lesznek a menetrendek.
Tovább
2010.
január
26. 08:42

Júliustól a nyugdíjasokat is büntethetik a kalauzok

Júliustól a nyugdíjasokat is büntethetik a kalauzok Ingyenes regisztrációs jegyet kell váltaniuk február elsejétől azoknak, akik díjmentesen használják a MÁV és a Volán járatait. A szaktárca ezzel akarja felmérni a 6 év alattiak és a 65 év fölöttiek utazási szokásait.Az érintett utasok jegyeit márciustól ellenőrzik a kalauzok, de június végéig még nem büntetnek. A regisztrációs jegy bevezetését a Fidesz is jó ötletnek tartja.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART