2011.
november
19. 15:58

Hatezer nyugdíj csökkenhet - Állampárti vezetők a célkeresztben

Lázár János Az alkotmányjogász szerint az MSZP felelőssége az elődök tetteiért nem értelmezhető, a pártállami vezetők nyugdíjaihoz azonban hozzá lehet nyúlni. Az MSZMP jogutódaként az MSZP is osztozna a pártállam bűneinek felelősségében. Ezt tartalmazza a Fidesz egy új jogszabály tervezete, amelyet várhatóan még a hétvégén benyújt az Országyűlésnek Lázár János fideszes frakcióvezetõ. A tervezet azt is kimondja, hogy csökkenthető a nyugdíja a kommunista diktatúra vezetőinek.

624 ezer forint a nyugdíja az 1956 utáni megtorlásokat belügyminiszterként irányító Biszku Bélának a fideszes Wittner Mária szerint. A Heti Válasz 240 ezer forintos összegről értesült, miközben a nyugdíjbiztosító nem adhat ki pontos adatot.

A Fidesz szerint 1944-től a rendszerváltásig illegitim volt a rendszer, az MSZMP is így működött, ezért a politikai döntéshozóknak kifizetett pénz visszajár a magyar társadalomnak. Az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály tervezete azt is kimondja, hogy az MSZP és jogelődei felelnek az 56 utáni szovjet megszállásért és a megtorlásért. Ennek felelősségében pedig a jogutód is osztozik a fideszes javaslat szerint.

Mit mondanak a szakértők?

Lövétei István alkotmányjogász szerint mindez jogilag nem értelmezhető, ugyanakkor a pártállami vezetők nyugdíjának felülvizsgálatát nem tartja aggályosnak. “Ha ezek a vezetők az általános nyugdíjszabályokon felüli juttatások révén különnyugdíjakat, különpénzeket élveznek, azok természetesen elvonhatók", hiszen privilégiumot, diszkriminációt jelentenek a többi nyugdíjassal szemben - magyarázta.

Ipkovich György szocialista képviselő nevetségesnek tartja, hogy az MSZP felelős az állampárt bűneiért, a nyugdíjcsökkentésről pedig azt mondta: "a Fideszt valami különös vonzerő csábítja a nyugdíjakhoz".

Az állampárti vezetők nyugdíjának csökkentéséről kezdett többpárti egyeztetéseken az MSZP nem vesz részt, a többi parlamenti párt egyetért a céllal, de a módján még vitatkoznak. A Fidesz szerint a nyugdíjcsökkentés adóbeszedéssel is elérhető lehetne, a többi párt azonban úgy véli, újra meg kellene állapítani a nyugdíjakat. Felmérések szerint ez körülbelül hatezer embert érinthet.

Forrás: Híradó.hu

Vissza
2011.
október
24. 12:21

A lex Biszku csak a kezdet

A lex Biszku csak a kezdet Az 1956-os forradalom utáni megtorlások politikai megrendelői és az akkori igazságszolgáltatás szereplői aggódhatnak a felelősségre vonás miatt, mert a lex Biszku után újabb tervezet készül, amely már jóval szélesebb kört érint - írja a Magyar Nemzet.
Tovább
2011.
október
26. 15:21

Figyelemelterelésnek tartja az MSZP a jóvátételi adót

Figyelemelterelésnek tartja az MSZP a jóvátételi adót Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja figyelemelterelésnek tartja az előző rendszer vezetőinek járó nyugdíjak csökkentéséről szóló egyeztetést. A politikus - aki az MTI kérdésére beszélt erről szerdai sajtótájékoztatóján - azt mondta: az 1990 előtt az apparátusban dolgozók a munkájukat végezték, és jövedelmükből járulékot vontak, ugyanúgy mint mindenki mástól.
Tovább
2011.
november
04. 09:46

Kitiltanák a pártállami kádereket

Kitiltanák a pártállami kádereket A közéletből is kitiltaná a pártállam idején vezető beosztást vállalókat Zárug Péter Farkas politológus, akinek erről szóló felvetését Wittner Mária fideszes képviselő is támogatja. A diktatúra működtetői egykor abban egyeztek ki a rendszerváltókkal, hogy az új demokratikus rendszert együtt fogják kialakítani, felépíteni.
Tovább
2011.
október
27. 10:35

Szűrös Mátyás: meglepődnék, ha piszkálnák a nyugdíjamat

Szűrös Mátyás: meglepődnék, ha piszkálnák a nyugdíjamat Még nem tudni, mennyit, de pénzt vesz el a volt pártállami funkcionáriusoktól a kormány. A Fidesz szerint 5700 embert érint a törvényjavaslat. A Bors egyebek között Szűrös Mátyást kereste meg, aki magas pozíciókat töltött be a Kádár-rendszerben, majd 1989-ben ideiglenes köztársasági elnök is volt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART