2011.
február
08. 09:16

Hatezer nyugdíjast világosítottak fel a rendőrök

Címkék:
felvilágosítás Idén is folytatódik a rendőrség által az időskorúak számára kidolgozott bűnmegelőzési programja, melynek keretein belül a Pécsi Rendőrkapitányság Megelőzési és Minőségbiztosítási Alosztálya kifejezetten az idősek sérelmére elkövetett bűncselekményekről, azok megelőzéséről tájékoztatják őket.

A rendőrség a 2010-es évben Pécsett több nyugdíjasklubban tartott előadást, ahol az idősek, a sérelmükre elkövetett jellemző bűncselekményekről kaptak tájékoztatást, illetve prevenciós tanácsadást, de a résztvevők által felvetett egyéni problémák is megbeszélésre kerültek.

Ez a programsorozat 2011-ben is folytatódik. Az időskorúak sérelmére elkövetett trükkös lopások, besurranásos lopások, trükkös csalások megelőzése érdekében az idősebb korosztály számára tájékoztatót készített a rendőrség. A kiadványt a nyugdíjasok a 2011. januárjában kifizetésre kerülő nyugdíjuk mellé kapták a postásoktól, így idén már 6000 nyugdíjas olvashatta a rendőrség prevenciós jellegű tanácsait.

Az idei évben a rendőrség célja a kistérségekben élő idősek megszólítása, tájékoztatása azokról a hasznos és aktuális tudnivalókról, melyek birtokában megelőzhetik az áldozattá válást, az őket fenyegető bűncselekményeket. Ennek keretében 31 kistérség polgármesterének ajánlották fel a programot.

A Pécsi Rendőrkapitányság prevenciója remélhetőleg éberebbé teszi a trükkös lopások célcsoportját képező nyugdíjasokat, mivel ez a típusú bűncselekmény sajnos továbbra is népszerű műfajnak látszik. Ily módon utoljára február elsején károsítottak meg egy idős pécsi lakost. A tolvaj azt állította, hogy szociális támogatáshoz szükséges igazolást jött kérni. A sértett gyanútlanul beengedte a tettest a lakásba, aki a tulajdonos figyelmetlenségét kihasználva 19 ezer forint készpénzt tett zsebre. Január utolsó napjaiban pedig közel félmillió forintot vittek el a trükkös tolvajok egy pécsi asszonytól. A bűnözők bekéretőztek a nő lakásába, az egyikük egy nyugdíjszelvényt kért. Eközben a másik átkutatta a lakást, és elvitte az asszony összes megtakarított pénzét, amely megközelítőleg 500 ezer forint volt. Január 12-én pedig egy idős barcsi asszony esett ilyen bűntett áldozatául. Az őt megkárosító tolvajok az energiaszolgáltató munkatársainak adták ki magukat. Az egyedül élő idős hölgy jóhiszeműen beengedte otthonába a két személyt, akik a figyelmét elterelve több mint 50 ezer forint készpénzt loptak el a lakásból.

Forrás: stop.hu

Vissza
2010.
január
18. 19:47

A kertjét árammal védő férfi mellett demonstráltak Miskolcon

A kertjét árammal védő férfi mellett demonstráltak Miskolcon Szimpátiatüntetést tartott az Összefogás Párt Szoboszlai Barna mellett hétfő este a Borsod megyei bíróság épülete előtt Miskolcon; az idős kesznyéteni férfi kertjét árammal védte a lopások miatt, s ennek következtében egy tolvajt 2008 július elsejére virradóra halálos áramütés ért.
Tovább
2010.
augusztus
19. 08:56

A nyugdíjasokra utaznak az árubemutató cégek

A nyugdíjasokra utaznak az árubemutató cégek Tízből kilenc árubemutatót szervező cégnél talált szabálytalanságokat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a cégek közül minden ötödik az APEH vizsgálatain is megbukott.
Tovább
2010.
október
21. 19:58

Áldíjbeszedők garázdálkodnak Győrben

Áldíjbeszedők garázdálkodnak Győrben Közüzemi szolgáltatók nevével visszaélő áldíjbeszedők, álszerelők járják a győri házakat. Áldozataik főként egyedül élő, idős emberek. Győrben az első negyedévben több mint tíz olyan bűncselekmény történt, amelyben az áldíjbeszedők pénzt csaltak ki nyugdíjasoktól. A rendőrség megelőző kampányba kezdett.
Tovább
2010.
február
11. 19:59

Bocsánatot kért áldozataitól a rabló

Bocsánatot kért áldozataitól a rabló Elfogták azt a férfit, aki egy évig tartotta rettegésben a Pápán és környékén élőket. Egyedülálló, idős emberekhez tört be. Áldozatait megkötözte, pénzüket és ékszereiket elvette. Volt, hogy az ijedtében sikítozni kezdő asszonyt kalapácsnyéllel többször megütötte. A férfi 2008 decemberétől tavaly január végéig öt helyre tört be, majd csaknem egy év után, karácsony előtt ismét lecsapott. Januárban fogták el a rendőrök.
Tovább
2010.
március
12. 09:01

Harci eszköznek is jó a sétabot

Harci eszköznek is jó a sétabot Önvédelmi járóbot tanfolyamot tart időseknek egy brit nyugdíjas. A 61 éves nagypapa, Kevin Garwood háromszoros feketeöves dzsúdós. Maga fejlesztette ki bot-harcművészetét egyebek közt kardvívási, szuronydöfési technikákat tanulmányozva és beleépítve. Tanítványai 50 év feletti mozgásukban korlátozottak. A legidősebb 76 esztendős. Mindegyikük 90 centi hosszú, botra kényszerül járáskor.
Tovább
2011.
január
16. 12:17

Idős asszony buktatta le a trükkös tolvajokat

Idős asszony buktatta le a trükkös tolvajokat Pénteken napközben, néhány perccel azután, hogy a postástól átvette nyugdíját, azzal csengettek be egy 79 éves nyíregyházi nénihez, hogy az önkormányzattól krumplit hoztak.
Tovább
2010.
március
04. 19:23

Idős jászberényiek, vigyázat!

Idős jászberényiek, vigyázat! A jászberényi rendőrség sajtószóvivője elmondta, hogy jó minőségű hamis 10.000 forintos bankjegyek „járják” Jászberényt.
Tovább
2010.
július
19. 21:46

Idősek a csalók csapdájában

Idősek a csalók csapdájában Pápán a nyugdíjasoknak készült el egy négyoldalas szórólap, amelynek segítségével felhívják a figyelmüket a különböző veszélyekre. Trükkös tolvajokról, csalókról, szélhámosokról van benne szó. Azt tudatosítja, hogy kihasználják mások segítőkészségét, hiszékenységét a szélhámosok.
Tovább
2010.
augusztus
03. 12:04

Illegális idősotthonok - pincében, garázsban is találtak nyugdíjasokat

Illegális idősotthonok - pincében, garázsban is találtak nyugdíjasokat Somogy egyike azon megyéknek, ahol a legtöbb az engedély nélkül működő idősotthon. Sok helyen szakszerűtlen az ellátás, a nyugdíjasok utolsó fillérjét is elszedik.
Tovább
2010.
február
26. 14:33

Kábítószerrel üzletelt egy nyugdíjas asszony

Kábítószerrel üzletelt egy nyugdíjas asszony A 66 éves kisvárdai asszony főként speedet, kisebb mennyiségben pedig marihuánát is árult – 39 éves lányával együtt.
Tovább
2011.
január
28. 20:47

Lopni kényszerülnek a nyugdíjasok?

Lopni kényszerülnek a nyugdíjasok? Japánban minden negyedik bolti szarka 65 év feletti. A rendőrség adatai szerint tavaly összesen 27 362 nyugdíjast kaptak bolti lopáson, 343-mal többet, mint az előző évben - ez az összes jelentett eset 26 százaléka. A tinédzserek csupán egy százalékkal több lopásért voltak felelősek 2010-ben.
Tovább
2010.
december
08. 10:43

Rablóbanda tart rettegésben egy Fejér megyei falut

Rablóbanda tart rettegésben egy Fejér megyei falut Hétfőn egy idős asszonyhoz törtek be, de korábban már más házakat is végigjártak Söréden - írja a Fejér Megyei Hírlap. Az asszonynak korábban már három kutyáját is megmérgezték, ezért nem volt házőrzője. A férfiak elvágták a telefonja kábelét, széttúrták a lakást, összeszedték a talált pénzt, az ékszereket, az idős asszonyt pedig bezárták a fűtetlen fürdőszobába, ahonnan csak reggel tudott kiszabadulni, mikor egy szomszédja meghallotta a segélykiáltásait.
Tovább
2010.
június
01. 18:30

Vadásznak az idősekre a szélhámosok

Vadásznak az idősekre a szélhámosok Vadásznak az idősekre - szélhámos trükkök: 600 ezer forintos porszívó, ami tized annyit sem ér, és több száz ezer forintos edénykészlet, ami fele annyiba kerül a boltokban. Egyre több idős embert vernek át a szélhámosok Debrecenben. Az összes bűncselekmény egynegyedét nyugdíjasok ellen követik el. A nagy értékű csalásokkal a fogyasztóvédelem és a rendőrség is kiemelten foglalkozik.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART