2012.
szeptember
12. 21:01

Hatnapos munkahetet kérhet a görögöktől az IMF

IMF A munkajogban és a nyugdíjrendszerben is további radikális változtatásokat - például hatnapos munkahét és akár 13 órás munkanap bevezetését valamint a nyugdíjkorhatár emelését - követeli Görögországtól az IMF, az Európai Unió és az Európai Központi Bank. Az országot hitelező "trojka" szerint a görög kormány kiigazító csomagjának egy része nem megalapozott.

További drasztikus megszorító intézkedéseket vár el a görög kormánytól nemzetközi hitelezői, az IMF, az Európai Unió és az Európai Központi Bank - jelentette szerdán a görög állami rádió.

A "trojka" Athénban tartózkodó ellenőrei további megbeszéléseket tartanak Jannisz Szturnarasz pénzügyminiszterrel, és mindenekelőtt a munkajogban és a nyugdíjrendszerben követelnek radikális változtatásokat.

A görög munkaügyi minisztériumból származó értesülések szerint a hitelezők a nyugdíjkorhatár 65-ről 67 évre való felemelését, a hatnapos munkahét bevezetését, a felmondási idő és a végkielégítések megfelezését, további 50 ezer közalkalmazott elbocsátását óhajtják, valamint azt, hogy a munkáltató igénye esetén a dolgozó 13 órás munkanapra lehessen kötelezhető.

A görög kormány a 130 milliárd eurós hitelcsomag következő, 31,5 milliárd eurós részletének folyósítása fejében 11,5 milliárd eurós takarékossági programot dolgozott ki, a hitelezők azonban úgy látják, hogy ebből 2 milliárd eurónyi nem kellően megalapozott.

A görög koalíciós pártok eddig egymás közt sem egyeztek meg a program részleteiről, noha egyetértenek abban, hogy az újabb külföldi segély nélkül bekövetkezik az államcsőd. Egyformán tartanak azonban attól, hogy az ennyire durva intézkedések szociális lázongásokhoz vezetnek, és lehetetlenné teszik a gazdaság stabilizálását.

Görögországban amúgy is sztrájk- és tüntetéshullám indult a megszorító intézkedések ellen. A helyi közigazgatás alkalmazottai, az orvosok, a gyógyszerészek, a pedagógusok és a közalkalmazottak sztrájkoltak vagy tüntettek szerdán a takarékossági csomag ellen, és a szakszervezetek szerint a következő hetekben általános sztrájk kezdődhet.

Mindezek ellenére az athéni tőzsdeindex délutánig 5,7 százalékkal emelkedett, a bankpapírok pedig összességében 15,45 százalékkal erősödtek, miután a német alkotmánybíróság nem emelt kifogást az ESM stabilitási rendszerben való német részvétel ellen.

Forrás: MTI

Vissza
2010.
június
11. 20:06

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról Az Európai Unió megállapodásra jutott Görögországgal a nyugdíjreform menetrendjében - közölte Helsinkiben az Európai Bizottság pénzügyi biztosa.
Tovább
2012.
július
30. 09:13

Görögország: nyugdíj- és bércsökkentés az adósságelengedés ára

Görögország: nyugdíj- és bércsökkentés az adósságelengedés ára Elengedhetik az Európai Központi Bank (ECB), az eurótagállamok központi bankjai, illetve az eurózónán belüli kétoldalú államközi szerződések alapján nyújtott görög hitelek 30 százalékát, hogy a GDP 100 százalékára szorítsák le az ország adósságát. Németország tagad.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART