2013.
január
14. 10:40

Havazás - Nem lesz jobb a helyzet

Címkék:
havazás Akadozik a tömegközlekedés a fővárosban. Pest megyében, de szinte az egész országban gond van. Sok a baleset, késnek a vonatok. Ami még rosszabb hír: átmeneti szünet után folytatódik a havazás, ónos eső is jöhet.

Az éjszakai és reggeli hóesést követő kisebb szünet után hétfőn folytatódik a havazás, de többfelé eső, havas eső, ónos eső formájában várható csapadék – közölte Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

Mint kifejtette: hétfőn napközben és az éjszaka folyamán túlnyomóan borult lesz az idő. Az átmeneti szünet után a nyugati megyékben havazásra, keleten szórványosan esőre kell számítani. Az Északi-középhegységben havas eső és hó hullhat.

Az éjszakai órákban is vegyes halmazállapotú csapadék lesz jellemző. Északon, északnyugaton havazás várható, máshol havas eső, eső és ónos eső egyaránt előfordulhat.

Kedden napközben a Dunántúlon felszakadozik a felhőzet. Napközben a Dunától keletre még többfelé várható havas eső, eső. Az Északi-középhegységben továbbra is havazás várható. Kedden a Dunántúlon már csak néhol valószínű csapadék, de az hó, havas eső és ónos eső formájában egyaránt hullhat. A szél sokfelé megélénkülhet, megerősödhet, emiatt - főleg az ország középső területein - néhol hófúvásra is számítani kell – mondta a meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt hétfőre négy megyére másodfokú, hétre és Budapestre pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Másodfokú, vagyis narancssárga figyelmeztetés van érvényben Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala és Veszprém megyében. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 20 centiméternyi friss hó is hullhat. Somogy, Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében, valamint a főváros területén elsőfokú, vagyis citromsárga a figyelmeztetés - ezeken a területeken is több mint 10 centiméternyi hó eshet egy nap alatt. Az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél - főként a közép-dunántúli régióban - hóátfúvásokat is okozhat hétfőn. Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével pedig az ország egész területén gyenge ónos esőre is készülni kell.

Forrás: MTI, Fotó: Máthé Zoltán

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART