2012.
szeptember
11. 09:46

Havi 45 ezret kellene félretennünk, de miből?

Címkék:
persely Bár a munkaképes korú lakosság több mint fele tisztában van azzal, hogy nem lesz megfelelő állami nyugdíja, mégis csak nagyon kevesen tesznek azért, hogy ez ne legyen így.

A felmérések szerint a dolgozó magyarok közel hatvan százalékának egyáltalán nincs nyugdíj-előtakarékossági befektetése, vagy megtakarítása. A megkérdezettek túlnyomó többsége a kérdésre, miszerint miért nem tesz félre a nyugdíjas évekre, azt válaszolta, hogy nincs elég pénze ahhoz, hogy ezt megtehesse.

Egyes szakértők szerint azoknak, akik most állnak munkába, havi 45 ezer forintot kellene félre tenni jövendő nyugdíjas éveikre. Más szakértők pedig úgy fogalmaznak, hogy a havi jövedelem 10-20 százalékát kell ilyen célú megtakarításra fordítani. Az első verzió havi 45 ezer forintos megtakarítása vállalhatatlan terhet jelent a minimálbéresek és az alacsony jövedelműek számára.

A 10-20 százalékos megtakarítás pedig igen alacsony összeg – 8-16 ezer forint – a minimálbéresek és alacsony jövedelműek esetében, tehát szintén nem jelent megoldást. Ha pedig az elemzők a havi 45 ezer forintot tekintik 10 százaléknak, akkor ki lehet jelenteni, hogy az ehhez tartozó nettó 450 ezer forintos jövedelem csak egy elég szűk réteg számára elérhető.

Mivel egy uniós felmérés szerint Magyarország 2060-ra bruttó nemzeti össztermékének több mint 25 százalékát fordítja majd egészségügyi- és nyugdíj célú kiadásokra, kevéssé valószínű, hogy jelentős nyugdíjemelés várható. A lehetséges megoldások között a szakértők a nyugdíjak csökkentését, a nyugdíjkorhatár emelését, és az alacsonyabb életszínvonal elfogadtatását említik.

A munkaképes korú lakosság nagyobbik fele nem takarékoskodik előre a nyugdíjas éveire, pedig tisztában van vele, hogy nem lesz megfelelő állami nyugdíja.

A szekszárdi Kovács József és felesége tíz-, illetve tizenkét év múlva érik el a nyugdíjkorhatárt.
– Fogalmam sincs, hogy miből fogunk megélni – mondja a családfő. – A feleségemnek alacsony a keresete, én pedig több munkáltatót is megjártam az elmúlt húsz év alatt. Gyanítom, hogy nem mindenütt jelentettek be úgy, ahogy kellett volna. Attól tartunk, hogy nagyon kevés lesz a nyugdíjunk. Már ha akkor még lesz egyáltalán nyugdíj, mert még az sem biztos. Tisztában vagyok vele, hogy pénzt kellene félre tennünk, de egyáltalán nincs miből. Örülünk, ha hónapról hónapra sikerül megélnünk valahogy.

Erika ősszel veszi át a diplomáját. Mint mondta, egyelőre kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy a nyugdíjra gondoljon. Már most munkát keres – egyelőre sikertelenül –, és ha végre munkát talál, először a diákhitelét próbálja majd visszafizetni és az esküvőjére spórol, amelyet – megfelelő anyagiak hiányában – már két éve halogatnak a párjával.

Magyarországon jelenleg 3,8 millióan dolgoznak a 9,96 millió állampolgár közül. Száz gyerekre kétszáz nyugdíjas jut, és a beszedett járulékok egyre kevésbé fedezik a kifizetendő nyugdíjak összegét. Előre takarékoskodni kevesen tudnak, mert a szakértők által megjelölt több mint negyvenezer forintot csak a magas jövedelműek tudják félre tenni, akiknek eleve nem lesz alacsony a nyugdíja, tehát elvileg nem is lenne szükségük előtakarékosságra.

A helyzetet tovább árnyalja az új Alaptörvény azon rendelkezése, mely szerint a szülőkről való gondoskodás a gyermekek kötelezettsége. Már csak azt kell kitalálni, hogy egy házaspár, amelynek két iskolás korú gyermeke van, és minimálbérért dolgozik, hogyan tartsa el a gyermekeit, a magukat eltartani képtelen szüleit, és tegyen félre havonta kettejüknek 90 ezer forintot a nyugdíjas évekre.

Forrás: teol.hu

Vissza
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
2012.
június
20. 16:25

A magyarok nem készülnek a nyugdíjra

A magyarok nem készülnek a nyugdíjra A második nyugdíjpillér eltűnése után egyre erősebben foglalkoztatják a hazai lakosságot a nyugdíjas évek finanszírozásával kapcsolatos kérdések, és bár nő azok aránya, akik nyugdíjcélú megtakarításokat terveznek, a magyarokra még nem jellemző az előtakarékoskodás - állapítja meg az a nemzetközi kutatás, amelyet kilenc országban végeztek el az AEGON csoport megbízásából.
Tovább
2011.
február
11. 16:38

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való?

Az öngondoskodás eszközei – Kinek mi való? Az elmúlt hetek nyugdíjrendszer körüli eseményei világossá tették, hogy az öngondoskodás mindinkább nélkülözhetetlen stratégiai eleme kell, hogy legyen a magyarok életének, hacsak nem akarnak nyugdíjas éveikben jelentős életszínvonal-romlást elszenvedni. Ugyanakkor más szempontok is érvényesülnek a lakosság pénzügyi megfontolásaiban az adókedvezmények kihasználásától a hitelterhek kezeléséig.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART