2012.
szeptember
29. 08:06

Hétfőn több mint ezer gyógyszer ára változik

Címkék:
gyógyszerész A gyógyszertámogatásokat érintő legutóbbi úgynevezett vaklicites eljárás nyomán október elsejével több mint ezer gyógyszer ára változik: 726-nak csökken, 543-nak emelkedik a térítési díja.

Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője korábban az MTI-nek elmondta: a legnagyobb mértékben a koleszterinszint-csökkentők ára mérséklődik. Ezek között van olyan termék, amelynek térítési díja 652 forint helyett 157 forint lesz. Ezen felül "nagyon nagy mértékű" a csökkenés még néhány gyakran használt pszichiátriai készítmény esetén is. Ezen készítmények térítési díja 20-30 százalékkal csökken. Több vérnyomáscsökkentő készítményért is kevesebbet kell majd fizetni 15-20 százalékkal - mondta a főosztályvezető.

Az árcsökkenés mellett 543 gyógyszernek átlagosan 4,5-5 százalékkal emelkedik a térítési díja - mondta Bidló Judit, de megjegyezte: a térítési díj emelkedése kizárólag olyan termékeket érint, amelyekből van azonos hatóanyagot tartalmazó készítmény alacsonyabb áron.

A gyógyszertámogatásba való befogadásnál tavaly vezették be a vaklicites eljárást. Ennek lényege, hogy a gyógyszergyártók úgy licitálnak, hogy nem látják, mekkora összegért kínálják konkurenseik az egyes készítményeket, s így nagyobb árverseny révén nagyobb árcsökkentés érhető el.

Az OEP adatai szerint a tavaly októberi első vaklicit 35 milliárd forintos, az idén áprilisi 20 milliárd forintos, míg a legutóbbi, október elsejétől hatályos hétmilliárd forintos árcsökkenést hozott összességében.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
március
31. 11:56

Változnak a gyógyszerárak

Változnak a gyógyszerárak Több mint ezer gyógyszerért kevesebbet, több százért pedig többet kell fizetni vasárnaptól. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) pénteki közleménye szerint április elsejétől ismét csökken összesen 1099 gyógyszer ára, átlagosan 18 százalékkal.
Tovább
2012.
szeptember
05. 17:49

Változtatna a gyógyszerek csomagolásán az Európai Parlament

Változtatna a gyógyszerek csomagolásán az Európai Parlament A betegek jobb tájékozódása érdekében változtatna a gyógyszerek csomagolásán az Európai Parlament egészségügyi szakbizottsága, azt szeretnék, hogy a gyógyszerekhez mellékelt tájékoztatók olvashatóbbak és érthetőbbek legyenek.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART