2011.
július
30. 09:21

Heti tennivalók a kertben: gyümölcsfák kezelése

Címkék:
őszibarack Figyeljünk a csemegekukorica érésére, mert hamar megöregszik. Ha körömmel könnyen benyomható, akkor a legjobb. Ha sok van, pár perc főzés után lefagyaszthatjuk. Őszi szedésre most vessünk spenótot. Megkísérelhetjük a zöldborsó másodvetését is. Szedjük a dinnyéket.

A sárgadinnye éretten illatos, kocsányától könnyen leválik. A görögdinnye éretten reggel nem lesz harmatos, a terméskacs sárgul vagy elszáradt, kopogtatásra jellegzetes hangot ad.

Még korai abbahagyni a burgonyabogár elleni védekezést. Egyúttal a burgonyavészről se feledkezzünk meg továbbra sem. Töltögessük a földimogyorót. Most vessünk feketegyökeret jövő évi fogyasztásra.

Most van a félfás dugványozásnak az ideje. Ehhez házikertben sem árt legalább egy árnyékolt fóliasátor, amibe még kis fóliaalagutat is elhelyezünk, és abba tesszük kb. 5 cm rétegben a pl. rostált mosott folyami homok ágyat (vagy pl. tőzeg és folyami homok, vagy tőzeg és perlit). A legtöbb díszcserjét szaporíthatjuk így. Akkor jó a hajtás, ha még nem fásodott el, de már nem teljesen lágy. Félcserjéket is szaporíthatunk így, pl. Cipruska (Santolina). Tulajdonképpen szinte minden növény szaporítható dugványozással, csak nem mindegyiknek most van az ideje, és eltérő körülményeket igényelnek az eredéshez.

Cseresznyén az ilyenkor feltűnő vöröses foltok a blumeriellás levélfoltosság jelei, e betegség ellen most már nem érdemes védekezni, csak ősszel, a lomb elégetésével vagy beásásával, vegyszerrel pedig április elejétől június közepéig 8-10 naponként.

Gyümölcsfákon az idősebb vázágakból feltörő ún. vízhajtásokat most vágjuk vissza arasznyira. Őszibarackon most a gyümölcs megvédése a célunk. A keleti gyümölcsmoly és barackmoly hernyói és a monília ellen feltétlenül permetezzünk. A különféle baktériumos és gombás ágelhalások ellen tegyünk a permetlébe réz tartalmú szereket.

A rózsát is rendszeresen permetezzük a különféle levélfoltosságok ellen.

Ilyenkor telik leggyorsabban a komposztgyűjtőnk, bármi is legyen az: speciális műanyag tartály, fából eszkábált alkalmatosság, gödör vagy egyszerűen domb. Ne hordjunk a komposztba fás szárú növényeket, még erősen megerősödött, elfásodott szárú gyomnövényeket sem, mert ezek igen lassan, 5-6 év alatt bomlanak csak le. Rétegenként tehetünk kevés nitrogén tartalmú műtrágyát az érés gyorsítására. Fejezzük be a szőlő harmadik kötözését és csonkázását. A lombozat maradjon szellős a kötözés után is. Folytassuk a peronoszpóra és lisztharmat elleni védekezéseket.

Forrás: webkert.hu, Zsilinszky Pál okl. kertészmérnök

 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART