2012.
május
26. 09:40

Heti tennivalók a kertben: paradicsompalánták gondozása

Címkék:
paradicsom A várva várt májusi csapadék után - kiheverve a lokális fagyosszentek kártételeit - ne dőljünk még hátra kerti székeinkben, hiszen Orbán még tartogathatott meglepetéseket a fagyzugosabb helyeken. Tehát a hét végén már bátran pótolhatjuk melegigényes tartalékpalántáinkból a sérülteket.

Cseresznyefáink javában zsendülnek, a jövő évi termés biztosítása érdekében az érett termést kocsánnyal szedjük, de ügyeljünk, hogy a termőrészt ne törjük le a szárral együtt! Igyekezzünk minden gyümölcsöt leszedni a fáról, hiszen a fán maradók a kórokozók és kártevők melegágyai lesznek.

A szabadföldbe kiültetett paradicsompalánták nagy része már javában virágzik, melyeket növényvédelmi szempontból rendszeresen és tüzetesen ellenőrizzünk. A paradicsomágyásunk fajtaösszetételétől függően szintén folyamatos feladatunk a “kacsozás”, azaz a levélnyél és a szár találkozásánál előtörő új szárat képző hajtások eltávolítása, óvatos kitörése, így a túlbuzgó vegetatív növekedés nem von el jelentős tápanyagot a növénytől. Természetesen a fantáziánkra és gyakorlati tapasztalatunkra van bízva, hogy célszerűségi szempontból melyik oldalhajtásnak kegyelmezünk meg. A kacsozást jellemző módon a folytonos növekedésű fajták igénylik elsősorban, melyeknél a főhajtás növekedése korlátlan, és 2 termésfürt között 3-5 levelet is hozhatnak, melyek tövében hamarosan felbukkannak a burjánzást szolgáló kacsok.

A determinált és féldeterminált fajtáknál a főhajtás növekedését – fajtától függően – az 5-9. termésfürt zárja le, és nem növekszik tovább, így további terméshozást a legerősebb oldalhajtások főhajtássá nevelésétől remélhetünk.

Hatékonyabbá tehetjük a növényvédelmet, de a korai termésérést is szolgálja a levelezés, melyet a növény 80 cm-es magasságánál, az éppen érő fürt fölött 1-2 fürttel feljebb kezdjünk el, ügyelve arra, hogy minél kisebb sérülést okozzunk. A determináltaknál itt is óvatosabban járjunk el, a növényen mindig legyen 12-15 levél.

Még bátran vethetünk másodterményként – akár a felszedett borsó helyére is – rövid tenyészidejű csemegekukoricát vagy gyökérzöldségeket.

Nézzünk körül a fűszerkertünkben is, ahol az évelők új zöld hajtásairól vágjunk 5-10 centis dugványokat és gyökereztető hormonba mártva ültessük durvább szemcséjű ültetőközeggel töltött cserepekbe (zsálya, kakukkfű, majoranna, rozmaring stb.).

Szüreteljük le az utolsó spárgasípokat, melyet követően lebonthatjuk a bakhátakat és jó alaposan szervestrágyázzuk be a területet, N tartalmú műtrágyával kiegészítve, alaposan beöntözve a területet.

Kovács László
okl. kertészmérnök

Forrás: Kertpont

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART