2011.
május
17. 18:38

"Hiába van kétharmados többségük" - nekiment a Jobbik a Fidesznek

Címkék:
Sneider Tamás A Jobbik vezérszónokai szerint nem harmincezer egykori rendvédelmi dolgozót, hanem összesen hatszázezer nyugdíjast érintenek a kormány nyugdíjügyi tervei. A képviselők a javaslat keddi parlamenti vitájában bírálták a kormány intézkedéseit.

A Jobbik két vezérszónoka közül elsőként szólásra emelkedő Sneider Tamás azt mondta, hogy bizonyos szigorításokat lehetne támogatni az előterjesztést, ha a rokkantnyugdíjasok el tudnának helyezkedni. Nyilvánvalónak nevezte, hogy a munkaadók viszont elsősorban az egészséges embereket alkalmazzák. A kormányprogramból idézve azt mondta: abban a kabinet elismerte, hogy a nyugdíjas társadalom szerzett jogokkal rendelkezik. Véleménye szerint most viszont az derült ki, hogy ez a program semmit nem ért.

A konkrét javaslatot elemezve megjegyezte, hogy a tervezett 30 ezer rendvédelmi dolgozót és 380 ezer rokkantnyugdíjat érint. Utóbbiak közül 310 ezren már most is 55 évesnél idősebbek. Feltette a kérdést, hogy az özvegyi nyugdíjban részesülőktől irigylik-e az átlagosan 33 ezer forintos juttatást.

A képviselő a kialakult helyzet okait keresve, a múltba visszatekintve azt mondta, hogy húsz év alatt Magyarországon mindent privatizáltak és erre a szocialista kormányzás utolsó nyolc év "rátett", mert akkor "mindent széthordtak". Hozzátette, hogy most az egykulcsos adó bevezetése miatt is jönnek a "folyamatos megszorítások". Véleménye szerint a társadalom ezeket a lépéseket nem fogja tétlenül tűrni. "Higgyék el, hiába van Önöknek kétharmados többségük, hogyha egyszerűen nem lesz rendőrségük, honvédségük, akik megvédjék magukat" - mondta Sneider Tamás.

A politikus a Széll Kálmán-tervben leírtakat értelmezve azt mondta, hogy a kormány hatszázezer ember nyugdíját akarja elvenni. A rokkantnyugdíjasok magas számát annak is betudta, hogy a magyarországi egészségügyi mutatók Európai összevetésben sereghajtók. Saját elképzeléseiket ismertetve azt mondta, hogy a Jobbik egy egyéni számlákon meghatározott nyugdíjrendszerre szeretne áttérni. A párt másik vezérszónoka, Bertha Szilvia szintén leszögezte, hogy a törvényjavaslat a kabinet kijelentéseivel ellentétben nem harmincezer, hanem hatszázezer emberre fog vonatkozni.

Feltette a kérdést, hogy mi lesz azzal a harmincezer - reaktiválni tervezett - rendvédelmissel, ha kiderül róluk, hogy fizikailag nem alkalmas a feladatuk ellátására. Hozzátette, hogy ezeket az embereket fel is kell szerelni és a költségvetésből kell fizetni a bérüket. Hangsúlyozta, hogy az érintettek egyébként azzal a tudattal mentek nyugdíjba, hogy erre az ellátásra építhetik a jövőjüket. Felháborítónak nevezte, hogy ezt a jogot visszamenőleg akarják megvonni.

Forrás: Hírszerző

Vissza
2011.
május
17. 08:54

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról A korkedvezményes nyugellátás csökkentéséről, a munkaképesség esetén pedig megszüntethetőségéről tárgyal ma az Országgyűlés. Szó lesz még a Btk. kormány által javasolt kiegészítéséről és a társasházakról szóló törvénymódosítási kezdeményezésről is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART