2012.
november
14. 12:30

Hiba az özvegyi nyugdíjaknál - Ki a felelős?

Címkék:
parlament Tárcaközi bizottság vizsgálja a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban részesülők özvegyi nyugdíja tárgyában hozott közigazgatási határozatok szabályozási körülményeit, előzményeit, valamint azt, szükség van-e személyi felelősség megállapítására az ügyben.

Az Országgyűlés október elsején korrigálta - Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter előterjesztésének elfogadásával - azt a júliusban - szintén Balog Zoltán javaslatára - elfogadott törvényt, amely úgy rendelkezett: aki a tavalyi év végén házastársa jogán özvegyi nyugdíjban, valamint rendszeres szociális járadékban részesült, és most rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kap, annak özvegyi nyugdíját szeptember 1-jétől a felére csökkentik, az összegtől függetlenül. Az októberi változtatás rögzítette, hogy a nyugdíjcsökkentés nem hajtható végre, az özvegyi nyugdíjak mértéke változatlan marad, vagyis nem csökken annak a nyugdíjnak a 30 százalékára, amely az elhunyt házastársat halálakor megillette.

A tárcaközi bizottság létrehozásáról a Hivatalos Értesítő keddi számában megjelent utasítás szerint a munkacsoportba a nemzetgazdasági, a közigazgatási tárca, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma delegál tagokat, és lehetőséget kap a részvételre - két taggal - a Miniszterelnökség is.

A testület a vizsgálat során álláspontot alakít ki arról, hogy az ügyben szükség van-e személyi felelősség megállapítására, és ha igen, úgy javaslatot tesz a felelősségre vonás módjára és mértékére, valamint a felelősségre vonandó személyre vagy személyekre - áll az utasításban. A vizsgálat eredményéről jelentés készül, amelyet a felelősség megállapítására vonatkozó javaslattal együtt a vizsgálóbizottság alakuló ülésének időpontjától számított 30 napon belül kell elkészíteni.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptember 11-én a parlamentben - egy másik törvényjavaslat vitájában - azt mondta: az ügyben a jogalkotó és a nyugdíjbiztosító is súlyos hibát követett el, ezért a minisztériumban és a nyugdíjbiztosítónál is belső vizsgálatot rendeltek el a személyi felelősség megállapítására. Akkor közölte azt is, hogy az özvegyi nyugdíjának csökkentéséről nagyjából háromezer embert értesítettek, de egyiküket sem éri hátrány, az emberierőforrás-miniszter mindannyiuknak bocsánatkérő levelet küld a kormányzati hiba miatt.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
október
01. 19:46

Özvegyi nyugdíj: mégis csökkentik

Özvegyi nyugdíj: mégis csökkentik A megváltozott munkaképességűek új ellátórendszerének bevezetésével változatlan összeget vagy akár többet is kaphatnak azok, akiknek az özvegyi nyugdíjuk mellett járó szociális járadékát még tavaly állapították meg. Akiknek viszont már 2012-ben állapították meg a rokkantsági, rehabilitációs ellátását, azok csak csökkentett mértékű özvegyi nyugdíjat kaphatnak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART