2011.
november
28. 10:39

"Hiba volt megszüntetni a magánnyugdíjrendszert"

ING Hiba volt megszüntetni a második pillért a cseh ING vezetője szerint. Az 1990-es évek végén nem akarták bevezetni, most viszont fontosnak tartják a tőkefedezeti pillér elindítását a csehek. Az országot nem az IMF kényszeríti erre, hanem a fiatal generáció ragaszkodik a biztosabb nyugdíjhoz – mondja Jiří Rusnok, a cseh ING nyugdíjpénztár elnöke, egykori pénzügyminiszter.

– Csehországban, úgy tűnik, fordítva gondolkozik a kormány, mint a régió többi országában. Miközben Magyarországon és Lengyelországban például visszafogják a magán-nyugdíjpénztárak szerepét, Csehországban éppen most tervezik elindítani ezt a pillért.

– Hosszú ideje folyik már a vita erről, hogyan lehetne ezt meglépni, milyen makrogazdasági és pénzügyi hatásai lennének a magánnyugdíjpénztárak bevezetésének. A jelenlegi kormányzat, amely meglehetősen reformorientált és liberális, arra a következtetésre jutott, hogy szükségessé vált a nyugdíjrendszer átalakítása. Olyan megtakarítási formát kell találni, amely kiegészítheti a jelenlegi fiatal generáció majdani nyugdíját, és amelybe esetleg korlátozott időn át az idősebbek is beléphetnek. Generációs igény is van erre. A mostani aktív korosztály, akik az 1970-es években születtek, szintén szeretnének kiegyensúlyozottabb nyugdíjellátást, olyat, amely kiegészíti majd azt a juttatást, amelyet a felosztó-kirovó rendszertől remélhetnek. Az állami nyugdíjrendszer ugyanis nem lesz elég számukra. A felosztó-kirovó rendszerben az adófizetők finanszírozzák a mindenkori nyugdíjasok járadékait, a jövőben az aktív korosztályok létszáma viszont alacsonyabb lesz, míg az időseké nőni fog, ezért az aktívaknak egyre több járulékot kell majd fizetniük. Ez igazságtalanná teszi a generációk közötti szolidaritást, hiszen egyre magasabb közterhekért cserébe egyre kisebb nyugdíj jár majd. A tőkefedezeti pillér felé való elmozdulás csökkenteni tudja ezt az igazságtalanságot.

A cikk teljes terjedelmében a Világgazdaság előfizetői számára hozzáférhető.

 

Vissza
2011.
november
06. 09:05

A csehek egy évvel halasztanák a kulcsreformokat

A csehek egy évvel halasztanák a kulcsreformokat A cseh kormány megegyezett a két kulcsfontosságú ügy, az adó- és a nyugdíjrendszer reformjának lehetséges egy éves halasztásáról. A reformok eredetileg 2013-tól léptek volna életbe.
Tovább
2011.
szeptember
09. 17:50

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre A cseh alsóház kormánypárti többsége tegnap jóváhagyta a nyugdíjreformot, amely 2013-tól indul. Ekkorra magán-nyugdíjpénztárak alakulnak, amelyekbe a harmincöt évnél fiatalabb személyek önkéntes alapon léphetnek be.
Tovább
2010.
december
02. 10:25

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben Egyre több részlet kerül napvilágra a cseh nyugdíjreformról, egy kormányzati körökből kiszivárgott dokumentum szerint a járulékokból 5 százalékot tennének át hosszabb távon egyéni számlákra. A 40 év felettieknek önkéntes lesz a választás, azonban a 40 év alattiaknak és a pályakezdőknek kötelező lesz a belépés. Jelenleg csak önkéntes nyugdíjalapok működnek Csehországban, azonban 2012-2013 környékén egy új pillérrel gazdagodik a rendszer, aminek forrásait adóemeléssel teremtik elő.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART