2011.
május
29. 09:55

Hogyan kell kiszámítani a nyugdíjat?

Címkék:
nyugdíjpénztár Kitalált személyek nyugdíjügyein szemlélteti az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság, hogy miként kell a nyugdíj összegét kiszámítani.

A fiktív nyugdíjösszegek magasabbak, mint az átlagos nyugdíjösszeg amiatt, hogy illusztrálják a nyugdíj számításának folyamatában az egyes rendelkezések – nyugdíjjárulék-alap felső határa, adólevonás, degresszió, stb. – alkalmazását - olvasható az ONYF honlapján, ahol részletes példákon szemléltetik, miként kell nyugdíjat számolni.

A nyugdíjak összegének kiszámítása a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) és az annak végrehajtására kiadott 168/1997. (X. 6.) kormányrendeletben (TnyR.) foglaltaknak megfelelően végezték. A jogszabály szövegét követve három példán keresztül mutatják be az öregségi nyugdíj összegének kiszámításával kapcsolatos eljárást. A nyugdíj megállapításának kezdő időpontja mindhárom esetben 2011. május 1-je.

Az első példában az öregségi nyugdíjat igénylő a nyugellátása alapjául szolgáló havi átlagkeresete megállapításához rendelkezik a jogszabályban előírt keresettel.

A második esetben az igénylő a nyugellátása alapjául szolgáló átlagkeresetet meghatározó időszak fele részére nem rendelkezik keresettel, jövedelemmel, ezáltal a havi átlagkeresete meghatározásához hiányzó időre eső napokra a keresetet az 1988. évet megelőző időszak kereseteiből kell pótolni.

A harmadik példában az öregségi nyugdíjat igénylő a nyugellátása alapjául szolgáló havi átlagkeresetet meghatározó időszak fele részében szintén nem rendelkezik keresettel, jövedelemmel, az 1988. évet megelőzően pedig kereseti adatai nem lelhetők fel, ezért a hiányzó időszakra a minimálbérrel való pótlás szabálya került alkalmazásra.

A részleteket a főigazgatóság honlapján találja meg, az egyszerűség kedvéért másolja be böngészőjébe az alábbi hivatkozást:

http://www.onyf.hu/?module=news&action=show&nid=9128&root=ONYF&rand=0e8311e8a8daa07f13728e967bd760a5

Forrás: hvg.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART