2011.
október
10. 08:55

Hogyan rabolták el az akasztói futballvezért?

Címkék:
Stadler József Félelmetesen kemény volt – így foglalta össze 1994 áprilisában elrablásának körülményeit Stadler József. A futballmágnásért váltságdíjat kértek a bűnözők. Régi csibészek című rovatunkban a vállalkozó veszélyes kalandját elevenítjük fel.

Egynapi fogság után állt a sajtó elé elrablásának hírével Stadler József. A Nemzeti Sportnak azt mondta, ismeretlen, magyar kapcsolatú csecsen férfiak ejtették túszul. Százmillió forint kifizetése után engedték szabadon.

-- Az élet megy tovább – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak 1994. április 16-án Stadler. – Nem állítom, hogy százmillió forint elveszítését meg sem érzem, de nem tántorított el a focicsapat szponzorálásától. Rosszul éltem meg ezt az egész történetet. Elbagatellizálják sokan az ügyet, de félelmetesen kemény volt.

Stadler úgy fogalmazott, életét annak köszönhette, hogy számlájához egyedül csak ő fér hozzá, így kénytelenek voltak elengedni őt a bűnözők. A csecseneket később elfogták, bíróság elé állították, tettükért két év körüli börtönt kaptak.

Engedékeny (és balfék) zsaroló

Stadler elrablása után biztonsági őrökkel vette magát körül, ám 1995 decemberében ismét megzsarolták. Ballai József így ír erről a Stadler-dosszié című munkájában:
„Egy 41 éves, többszörösen büntetett pesti fickó, bizonyos T. István telefonon kereste meg Stadlert, és találkozót javasolt, mondván, "érdekes információi vannak". Végül is Akasztón találkoztak, ahová a férfi a Trabantjával jött; mellesleg előre kikötötte, hogy ezért a vidéki útért 15 ezer forintos költségtérítésre tart igényt. Arról informálta Stadlert, hogy bizonyos körök - a vállalkozó üzleti ellenfelei - élettársának és egyik gyerekének az elrablására, majd meggyilkolására készülnek. A négytagú bűnbanda T. István tudomása szerint negyvenmillió forintos honoráriumért vállalkozott a végrehajtásra.
A legközelebbi találkozón a budapesti közvetítő már arra célzott: a merénylők esetleg elállnának az akciótól - ennek azonban százmillió forint lenne az ára.

Stadler alkudozni kezdett: a százmillió így kisvártatva harmincmillióra apadt, ráadásul a pesti tárgyaló félnek annyira szimpatikus lett az akasztói nagyvállalkozó, hogy az állítólag neki járó kétmilliót el is engedte, így egy olyan csekkel (plusz, el ne felejtsük, a 15 ezer forint kiküldetési pénzzel) ülhetett be a rozoga Trabantba, amely - Stadler aláírásával - 28 millió forintra szólt. Az engedékeny bandita Solton egy rutinellenőrzésen (a KRESZ-tartozék - pótégők - hiánya és ittas vezetés miatt) megbukott, mint Rottenbiller, a kocsijából meg előkerült a csekk. Az illető a kiskőrösi fogdában állítólag föl akarta akasztani magát, de a rendőrök ezt megakadályozták; sorsának további alakulásáról nincs tudomásunk.”

Később aztán Stadler is összetűzésbe került a törvénnyel, éveket ült fegyházban. Az egykori futballmágnásra, az akasztói stadion felépítőjére hamarosan újabb bírósági tárgyalás vár…

Forrás: SamsungSport

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART