2012.
május
09. 08:13

Hogyan reagálnak az emberek a halál jelenlétére?

Címkék:
gyertya A halál gondolata javíthatja az életünket, legalábbis egy kutatás szerint, amely azt vizsgálta, hogyan reagálnak az emberek a halál tudatosan vagy tudat alatt érzett jelenlétére.

”A tánc a halállal lehet gyengéd, ugyanakkor potenciális lépés a jó élet irányába” - írják holland és amerikai tudósok a Personality and Social Psychology Review oldalain megjelent tanulmányukban.

A kutatók ugyanis úgy vélik, hogy a terror-menedzsment elmélet, miszerint az elkerülhetetlen halálnak a tudata megadhatja az embereknek azt a kulturális hiedelmek felé fordulást, ami miatt igazán értékelhetik a jelen élet jelentőségét, és azonosíthatják magukat valami nagyobbal, mint a nemzet vagy a vallás.

Sok más kutatás azonban a halál gondolatának negatív következményeivel foglalkozik, például ellenségességet szülhet azokkal szemben, akiknek különböző értékrendjük, hitük van. Ez akár felerősítheti a kapzsiságot és a rasszizmus kialakulását is.

Ugyanakkor Kenneth Vail (Missouri Egyetem), a kutatás vezetője úgy véli, arra is van bizonyíték, hogy a terror-menedzsmentnek jótékony hatása is van. Ilyen volt szerinte a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás, ami ugyan felerősítette az emberek félelmét, de tudatosságra is ösztönzött.

Forrás: betegszoba.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART