2012.
augusztus
03. 08:40

Hogyan számolják ki a nyugdíjat?

Címkék:
EMMI Ahogy eddig. Igaz a kormány már egy tavalyi törvénymódosításával gondoskodott arról, hogy egyénileg vezethetőek legyenek a nyugdíjbiztosítással összefüggő adatok - közölte a Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális államtitkársága.

Ellenzéki kezdeményezésre az elmúlt napokban vita alakult ki arról, hogy a kormányzat egyáltalán tervezi-e az egyéni nyugdíjszámla létrehozását és a nyugdíjrendszer átalakítását.

A szociális államtitkárság válaszából kiderült, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt már tavaly kiegészítették azzal a paragrafussal, amely meghatározza a társadalombiztosítási egyéni számla adattartalmát, továbbá azt, hogy a számlát a kormány által kijelölt szerv vezeti.

A parlament ez év július 16-án ellenszavazat nélkül fogadta el a nyugdíjtörvény módosítását, amelynek lényege, hogy nem változik a nyugdíjrendszer. A szociális államtitkárság kiemelte: valamennyi párt fontosnak tartotta, hogy a jelenlegi körülmények között ne változzon a nyugdíj-megállapítás szabálya, 2012. december 31. után is a már ismert módon állapítsák meg a nyugdíjakat.

Az államtitkárság közleménye szerint ezt a döntést az alapozta meg, hogy a korhatár előtti ellátások és a rokkantsági rendszer is átalakult. A Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlya garantált, a rendszer sürgős módosítása nem indokolt - írták, hozzátéve: ebben a jelentős kérdésben megszületett politikai konszenzust a biztosítottak érdekei szempontjából sem tartják megkérdőjelezhetőnek.

"A nyugdíjrendszer (a már említett konszenzusos parlamenti döntés értelmében) nem változik, tehát a továbbiakban is a befolyó nyugdíjjárulékokból finanszírozzuk a már nyugdíjban lévők ellátását, a felosztó - kirovó nyugdíjrendszer sajátosságának megfelelően" - olvasható az államtitkárság közleményében.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART