2012.
június
28. 14:39

Hogyan védjük a "sérülékeny lakosságot"?

Címkék:
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Idős emberek, mozgásukban korlátozott és fogyatékkal élő emberek önálló életvitelét segítő új megoldásokat keres egy nemzetközi program keretében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Az idősödő nemzedék életminőségének megőrzése, a fogyatékkal élő és mozgássérült emberekről való gondoskodás Európa-szerte egyre súlyosabb társadalmi problémát jelent. A kontinens lakossága öregszik, a korábban kialakult szociális ellátórendszerek egyre nehezebben birkóznak meg feladataikkal, miközben a demográfiai változások, a generációk közötti elidegenedés, a gondoskodásra szoruló népesség marginalizálódása egyre nagyobb kihívásokat jelentenek. Európa számos országában "sérülékeny lakosságnak" nevezik az olyan csoportokat, mint a fogyatékkal élők vagy a mozgásukban korlátozott emberek. Fontos cél, hogy közülük minél többen minél élhessenek megszokott környezetükben, saját igényeik szerint a lehető legkisebb mértékben mások gondoskodására szorulva. Az idős nemzedék és a "sérülékeny lakosság" ellátásának megújítására hároméves projektet indított az Európai Unió Közép-Európai Transznacionális Program. Ennek keretében olasz, német, cseh, szlovén, szlovák és magyar szervezetek közösen keresnek új megoldásokat a társadalmi kihívásokra.

A résztvevő partnerek között akadémiai intézetek, civil és állami szervezetek, szociális ellátók és érdekvédelmi szervezetek is megtalálhatók, Magyarországot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és Debrecen Város Önkormányzata képviseli. A Máltai Szeretetszolgálat az elmúlt két évtizedben számos újítást vezetett be, a karitatív szervezet hozta létre a jelzőrendszeres idősgondozást, nyitotta meg az ország első gyógyászati segédeszköz kölcsönzőjét és tolókocsi műhelyét, az utóbbi években pedig az ugyancsak egyedülálló Idősbarát lakásprogramját hirdette meg. A nemzetközi program keretében lehetőség nyílik arra, hogy a bevált módszereket más országokban is kipróbálhassák, a mások jó gyakorlatait pedig Magyarországon is meghonosítsuk. A HELPS program elnevezése (Housing and Home-care for Elderly and Vulnerable People and Local Parnership Strategies in Central European Cities - Lakhatási és gondozási megoldások az idős és sérülékeny lakosság számára, valamint helyi partnerségi stratégiák közép-európai városokban) a kitűzött célokat is egyértelművé teszi: az idős és "sérülékeny" lakosság társadalmi integrálása, leszakadásuk megakadályozása, magasabb színvonalú életminőség megtartása.

A munka kutatással kezdődik, a résztvevők a helyi jó gyakorlatok összegyűjtésével országonként helyzetfeltáró jelentést készítenek, majd új, innovatív megoldásokat dolgoznak ki, amelyeket kísérleti program során tesztelnek. A tapasztalatokat alapján a projekt ajánlásokat fogalmaz meg az unió és a tagországok döntéshozói számára. A hároméves projekt költségvetése több mint 2,6 millió euró. A projekt az Európai Unió – Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, a Central-Europe Program társfinanszírozásával (www.central2013.eu) valósul meg.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART