2011.
június
09. 15:17

Hol dolgozhatnak a korengedményes nyugdíjasok?!

Címkék:
tanácstalan A Korengedményes Nyugdíjasok Országos Érdekvédelmi egyesülete komolyan veszi a kormány azon kijelentését, hogy aki szeretne visszatérni a munka világába, az menjen. Már csak az a kérdés, hogy hova?

Jelenleg egyetlen garancia sincs arra, hogy a kormány a végzettségnek, rendfokozatnak, képesítésnek megfelelő munkát kínál majd a munkavállalóknak - közölte lapunkkal Kuti László, a Korengedményes Nyugdíjasok Országos Érdekvédelmi egyesületének elnöke. A továbbiakban változtatás nélkül közöljük a KNOÉ közleményét.

Azaz a kormány már megint úgy alkotott törvényt, hogy a következményeire nem gondolt, a veszteseket nem kárpótolja. Úgy alkottak meg egy alkotmánymódosítást, hogy ők sem tudják, mi vár azokra, akiket érint. Mindössze azt tudni, hogy elvették 801 szakma 615 ezer korkedvezményes és korengedményes nyugdíjasától szerzett jogaikat.

Tételezzük fel azonban, hogy kapnak munkát. Érthető módon, sokan aggódnak attól, hogy ez csak beugratás, és pár hónap, egy-két év után megszüntetik a munkaviszonyukat. Ilyenkor mi történik velük? Visszamehetnek nyugdíjba? Elvileg a jogosítványaik megvannak ehhez, de épp ezt vonja meg a kormány, veszi el a szerzett jogokat ezektől az emberektől. Akkor mi lesz velük?

A kormány most fagyasztotta be a munkanélküliek átképzési támogatását. Akkor tehát sem munkájuk nem lesz, sem átképzési lehetőségük, sem korengedményes, sem korkedvezményes nyugdíjuk.

Megjegyezzük, hogy erre a következtetésre minden okunk megvan, hiszen a kormány sorozatban félrevezeti a közvéleményt. Ebben a kérdésben is, hiszen először kijelentették, hogy ez csak a rendvédelmiekre vonatkozik, most meg már tudjuk, hogy ez nem így van, hiszen minden korkedvezményesen és korengedményesen nyugdíjazottra vonatkozik az új törvény.

Ezek az emberek egy szakmában szereztek képesítést. Sokukat már az első Orbán kormány alatt nyugdíjaztak átszervezésre hivatkozva, vagy szimplán megszűnt a munkahelyük. Vajon miért nem gondoskodott az első Orbán kormány az átképzésükről akkor, amikor még valóban fiatalok voltak, amikor még esélyük lett volna arra, hogy elhelyezkedjenek? Úgy tűnik, akkor még nem látták azokat a napjainkban hivatkozott „álkövetkezményeket”, amire most olyan bőszen hivatkoznak.

A második Orbán kormány első évében végrehajtott átszervezés, létszámleépítés ismét sokakat kényszerített nyugdíjba. Közben elaltatták az éberségüket, mert különféle hivatalos közleményben ígérgették nekik nyugdíjuk megőrzését. Persze erről szó sem volt, hiszen akkor már tudták, hogy ezt elveszik. Az összes többi szemfényvesztés. Apropó szemfényvesztés. A kormány a magánnyugdíjak államosítását azzal indokolta, hogy a nyugdíjakat meg kell védeni. Persze azt nem mondták el, hogy kitől. Most viszont, hogy pénz kell a kormánynak a költekezésre, elveszik mások megszerzett értékeit, jogait, jussát. Hát ez Orbán Viktor által emlegetett férfias magatartás? Hol van itt a felelősség, a becsületes, előre gondolkozó, tervező kormányzás?

A KNOÉ azt javasolja a kormánynak, hogy intézkedjen a jogsértő alkotmánymódosítás visszavonásáról, amíg nem késő. Felszólítjuk a Köztársasági elnököt is, hogy a demokrácia, a jogállamiság szellemében ne írjon alá olyan alkotmánymódosítást, mely sárba tiporja a közösségi jog általános alapelveit! 615 ezer elkeseredett, nincstelenségbe taszított embert, családot nincs semmilyen szervezet a világon, aki kordában tud tartani. Ne feszítsék tovább a húrt.

A KNOÉ minden erőszakot, törvénytelenséget, jogsértést elítél, és törvényes úton fogja bebizonyítani 801 szakma 615 ezer korkedvezményesen és korengedményes nyugdíjazott magyar állampolgárnak szerzett jogai érvényességét, megmásíthatatlanságát. Mindezt a rend védelmében tesszük. Azonban semmit sem tudunk garantálni, ahogy a kormány sem garantál semmit - írta a szervezet a lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Forrás: 168 óra

Vissza
2011.
január
10. 13:18

Korengedményes nyugdíj 2011.

Korengedményes nyugdíj 2011. A 2011-es évben a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét az 1953-ban születettek vehetik igénybe. A szabályok szigorításának az a lényege, hogy az alapjogszabály, amely a jogosultsági feltételeket tartalmazza, 2012. január elsejével hatályát veszti, azaz egy év hosszabbítás van, és nincs tovább...
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART