2011.
április
12. 13:27

Hol és hogyan vásárolj életképes palántákat?

Címkék:
kert Akinek van kertje, vagy nevel növényeket az erkélyén, ismeri a minden évben újra meg újra előtörő, hajthatatlan késztetést, hogy újabb virágokkal gyarapítsa gyűjteményét. A tavaszi kert- és balkonmegújítás rendszerint néhány (vagy több) új növényt is megkíván, ez természetes. De hogy az új növényeket hol, hogyan, milyen minőségben és mennyiért szerzed be – egyáltalán nem mindegy. Ha nem vagy résen – illetve nem vértezed fel magad az alapvető kertészeti ismeretekkel –, könnyen kereskedelmi trükköknek eshetsz áldozatul.

Tervezz, kérdezz!

Mielőtt vásárolni indulsz, mérlegelj. Milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre lakóhelyed közelében, mit engedhetsz meg magadnak, és nem utolsósorban: legyen konkrét, határozott elképzelésed arról, milyen növényt szeretnél. Vásárlás előtt konzultálj kertész vagy kertépítő szakemberrel. Ismerd a megálmodott növények főbb tulajdonságait: így verhetnek át a legkevésbé.

Kertészeti árudában?

Mivel a növényvásárlás bizalmi ügy, ha van rá lehetőséged, olyan helyen vásárolj, ahol módodban áll konzultálni eladóval. Előnyös, ha az eladók szakképzett kertészek. A kertészeti árudák ilyen helyek, de ne feledd, ezek is kereskedelmi egységek, ahol a legfontosabb az, hogy minél többet, minél nagyobb profittal értékesítsenek. Légy célirányos, ne engedd magad könnyen befolyásolni. A színes fotók és sok esetben az épp ereje teljében lévő, de a kertedbe nem igazán való növények látványa nagyon csábító lehet!

Tipp: Ne sajnálj időt és fáradságot: az árudai vásárlás időigényes. Az áruda gyakran esik távol a lakóhelyedtől, mégis megéri: a növény mellé szakszerű tanácsokat is kaphatsz. Ha esetleg mégis gondok merülnek fel a növény nevelése során, a vásárlás helyére bármikor visszatérhetsz.

Vásárokon?

Szintén szakemberektől vásárolhatsz a különböző kertészeti szakkiállításokon és vásárokon, ráadásul ilyenkor árengedményekre is számíthatsz. Kérdéseiddel és esetleges panaszaiddal viszont később nem térhetsz vissza a vásárlás helyére.

Tipp: Kérj névjegykártyát vagy szórólapot az eladótól, hogy később is felkereshesd kérdéseiddel, problémáiddal.

Piacon?

A piac azért jó növénybeszerzési forrás, mert többnyire közvetlenül a termelőtől vásárolhatsz. Kistermelőktől sokszor jobb minőséget kaphatsz, mint egyes profi árudákban, mégpedig közel termelői áron. De vigyázz: ha látják rajtad, hogy bizonytalan vagy, könnyen rád sózhatnak rosszabb minőségű árut is. Ne feledd, a piacok a szélsőségek színterei.

Tipp: Soha ne kérdezz úgy, hogy érződjön, milyen választ szeretnél hallani. Légy tárgyilagos. „Ugye bírja a tűző napot?” helyett: „Milyen fényviszonyok között érzi jól magát?”

Csomagküldő szolgálatoktól?

Csomagküldő szolgálattól növényt rendelni felettébb kényelmes. Nincs utazás, sorban állás, ki-be rakodás. Legfőképp azok számára jó megoldás, akik nem tudnak eljutni más árusítókhoz. Otthon, kényelmesen böngészheted végig a cég kínálatát. Internetes kereső segítségével ellenőrizheted a képek, leírások helytállóságát, így meggyőződhetsz az illető cég szavahihetőségéről is. A megrendelésedet pár kattintással leadhatod, s utána már csak várnod kell a szállítót, aki a kezedbe adja a csomagot. A növényküldők általában korrekt szavatossági rendszert működtetnek: ha elégedetlen vagy a növénnyel, némi kitartással elérheted, hogy kicseréljék. Ám ennek a beszerzési formának is vannak buktatói. Jó tudni, hogy a legtöbb félreértés a növények mérete körül adódik.

Tipp: Ne csak a növény mellett feltüntetett árat figyeld, hanem a méretet is. Valamivel nagyobb összegért általában annyival fejlettebb növényhez juthatsz hozzá, hogy az megéri.

Tipp: A csomagküldő cégeket is felkeresheted személyesen. Az ilyen látogatás alkalmával egyértelmű képet kaphatsz a vállalkozás komolyságáról.

Szupermarketben, nagyáruházban?

Ne! Ugyanis nem tesz jót a növényeknek, ha tárgyként bánnak velük, márpedig a nagyáruházakban többnyire ez történik. Az „AKCIÓS” felirat se tévesszen meg, az így címkézett növények nagy része annyi viszontagságon ment keresztül, hogy rajtuk már nem lehet segíteni: megvásárlásuk nemcsak felesleges pénzkidobás, hanem rengeteg pluszmunka és bosszúság forrása is. Némelyik barkácsáruház kertészeti osztálya kivétel,  de a választék ezekben is sokkal kisebb, mint a kertészeti árudákban, és a külföldről behozott, a mi klímánkat nem igazán tűrő növények aránya is jóval nagyobb.


Megszívlelendő

1. Soha ne kapkodj. Tájékozódj, légy körültekintő.
2. Ne vásárolj hirtelen felindulásból. Ha megtetszik is egy növény, érdeklődj környezeti igényei felől, és gondold át még egyszer: valóban gondját tudod-e majd viselni?
3. Piacokon, csenevész növények árusítóitól gyakran elhangzó ültetési tanács, hogy boríts a növény alá egy talicska trágyát, vagy egy fél marék pétisó majd helyrehozza. Mindkét módszer elpusztítja a növényt!
4. A vevőcsalogató képeken a növények a lehető legjobb formájukat hozzák, s nem biztos, hogy a magyar klímán, egy átlagos kertben a prospektushoz valaha is hasonló lesz. Aki már látott ilyen fotózást, tudja, hogy egy-egy kép „retusálásán” órákig dolgoznak.
5. Ha csomagküldőtől rendelsz, először próbálkozz kisebb tételekkel. Egy-két év alatt kitapasztalhatod, mit érdemes így vásárolni, és mit nem.
6. Nyugodtabban vásárolhatsz olyan árudában, ahol látod, hogy öntözőrendszer működik, és a konténeres növények talajában apró, fehér gömbök vannak (ezek hosszú hatásidejű műtrágyaszemcsék).
7. Bátran kérj tanácsot mind a növényválasztást, mind a szállítást és az ültetést illetően.
8. Ne vedd meg azokat a növényeket, amelyek gyökérzete már szorosan felcsavarodik a cserép szélén. Olyat se tégy a kosaradba, melynek talajfelszínén évelő gyomnövények, esetleg mohák díszlenek. Ezek a jelek arra utalnak, hogy a növény már túl régen van a konténerben, így a föld tápanyagait már biztosan felélte.
9. Ha a cserép alján néhány gyökeret látsz kibújni, még nem biztos, hogy túlkoros növénnyel van dolgod.
10. Ne riadj vissza a beszerzés nehézségeitől, hiszen a magad alkotta kert a legboldogítóbb dolgok közé tartozik!

Forrás:Ötvenentúl

Vissza
2011.
március
21. 20:45

Kertészkedő nép a magyar

Kertészkedő nép a magyar Majdnem minden harmadik magyar foglalkozik szabadidejében a kertjével, dísznövények vásárlására a jövedelméhez képest sokat költ. A hobbikertészet ugyan kevéssé kutatott terület, de a rendelkezésre álló adatok szerint Magyarország az európai élbolyban van ezen a területen. A magyar emberek szabadidejükben - a barátokkal való találkozás után - legszívesebben a növényeik és kertjük ápolásával szeretnek foglalkozni. Az itthon évente dísznövényekre fordított fejenkénti 7000 forint - a magyar jövedelmekre vetítve - jelentősnek számít, régiónkban csupán Csehország áll hasonló szinten.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART